Την καταγραφή προς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από σχήματα ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών ΚΟΙΝΣΕΠ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπει πρόταση,  που διατυπώνεται στο πλαίσιο διαβούλευσης για... Καταγραφή της δημόσιας περιουσίας από σχήματα ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ΚΟΙΝΣΕΠ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Άνοιξε διαβούλευση για το νέο εργασιακό τοπίο των μηχανικών

Την καταγραφή προς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από σχήματα ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών ΚΟΙΝΣΕΠ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπει πρόταση,  που διατυπώνεται στο πλαίσιο διαβούλευσης για το νέο εργασιακό τοπίο των μηχανικών.

Η πρόταση παρουσιάστηκε και τέθηκε προς συζήτηση σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Κίνηση Μηχανικών (ΡΠΜ) , η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, εκπροσώπων φορέων, κομμάτων και πολλών μηχανικών.

Παρουσία της Γενικής Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Πέτη Πέρκα επισημάνθηκε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο ως σύνολο αλλά και μεμονωμένοι φορείς του μπορούν να επωφεληθούν από ένα πλαίσιο, που θα τους επιτρέπει με τυποποιημένες διαδικασίες να συνεργάζονται με ελεύθερους επαγγελματίες, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ΚΟΙΝΣΕΠ που κατέχουν τη σχετική τεχνογνωσία».

Θολό τοπίο

Παράλληλα επισημάνθηκε  ότι «καθημερινά διαπιστώνεται στη Δημόσια Διοίκηση η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης της ακίνητης περιουσίας. Διαπιστώνεται έλλειψη τεκμηρίωσης για πολλά από τα ακίνητα του δημοσίου και δεδομένης της υποστελέχωσης φορέων σε τεχνικό προσωπικό, παρατηρούνται ελλιπής συντήρηση και εφαρμογή κακών πρακτικών στα δημόσια ακίνητα. Παράλληλα, έχει συσσωρευτεί πλέον μία δεξαμενή με αργούσα, παραγωγική περιουσία, δωρεές και κληροδοτήματα που κατέχουν δημόσιοι φορείς, των οποίων το καθεστώς διαχείρισης και αξιοποίησης είναι παρωχημένο και αναχρονιστικό, αν όχι θολό και ύποπτο».

Δύο προτάσεις

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν οι διοργανωτές με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μάρτη 2018 η μεγάλη εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ με τίτλο « Νέο τοπίο για τους μηχανικούς: βελτιώνουμε το παρόν – σχεδιάζουμε το μέλλον».  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μετά από πολύμηνη επεξεργασία και εθελοντική προσφορά από τα μέλη της ΡΠΜ δύο διακριτές προτάσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων εργασίας και τη διεύρυνση του πεδίου ενασχόλησης των συναδέλφων Μηχανικών.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των προοπτικών εργασίας των παραδοσιακών και νέων ειδικοτήτων του τεχνικού κλάδου. Η πρώτη πρόταση, αφορά στην καταγραφή και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας  με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και η δεύτερη στη διαμόρφωση πολιτικών για τη δημιουργία ποιοτικών, νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει μια μεγάλη δημόσια διαβούλευση με φιλοδοξία από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος που θα αποφέρει οφέλη στον κόσμο της εργασίας. Στο επόμενο βήμα θα αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και οι προτάσεις με την τελική τους μορφή θα κατατεθούν επίσημα στην πολιτεία προκειμένου να υλοποιηθούν.

Συμμετοχές

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις τους, η Γενική Γραμματέας  Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής  Ευγενία Φωτονειάτα και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων  και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής. Οι τρεις ομιλητές παρουσίασαν όψεις του κυβερνητικού έργου ενώ υποστήριξαν ότι οι προτάσεις της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας είναι σε ρεαλιστική βάση και κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπεφτάτου ΑφροδίτηΚαραναστάσης Απόστόλης και Καρακώστα Εύη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Στασινός Γιώργος, ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ανδρεδάκης Νίκος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών Χατζηδάκης Άρης, το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος, η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ Λιάνα Αναγνωστάκη, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΗΥ Γιάννα Σαμπράκου, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Πλιάκης Στέλιος, η πρόεδρος της ΟΣΥ Γεωργίου Ζωή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Ταστάνης Τάσος, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Ανδριώτης Γιώργος, και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Πατσαβός Παναγιώτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων που διατήρησαν το μεγάλο ενδιαφέρον της εκδήλωσης έως αργά το βράδυ.