Βάσιμα αλλά μάταια περίμεναν την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018  οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι παράγοντες των κατασκευών και της αγοράς βιομηχανικών...

Βάσιμα αλλά μάταια περίμεναν την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018  οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι παράγοντες των κατασκευών και της αγοράς βιομηχανικών υλικών και προϊόντων  και μαζί τους και οι άνθρωποι του Τύπου έτοιμοι να μεταδώσουν την είδηση της έναρξης λειτουργίας υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ οίκον»

-Βάσιμα, διότι το ίδιο το υπουργείο με επίσημο τρόπο, μέσω δελτίου Τύπου είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή από την Τετάρτη ότι επρόκειτο να ενεργοποιηθεί την Πέμπτη  8 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Με την ίδια ανακοίνωση είχε προαναγγείλει το ΥΠΕΝ ότι η ώρα έναρξης της διαδικασίας υποβολής θα ανακοινωθεί  την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

-Μάταια, διότι αυτή η ανακοίνωση για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων αλλά και η λειτουργία την πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων τελικώς δεν έγινε.

Παράλληλα υπήρξε μία μικρή κινητικότητα, που αφήνει χαραμάδες αισιοδοξίας ότι κάτι γίνεται στο ΥΠΕΝ για το νέο πρόγραμμα. ¨Όμως όπως και να το δει κάποιος το πράγμα η συγκομιδή είναι πενιχρή… και το τελικό αποτέλεσμα αργεί ακόμη.

  • Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, το Παράρτημα με τις συνολικά 39 ερωτήσεις – απαντήσεις που στοχεύουν στη διασαφήνιση των όρων και προϋποθέσεων του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Οι ερωτήσεις χωρίζονται σε κατηγορίες, που αφορούν την Επιλεξιμότητα, τους Ωφελούμενους, τα Κριτήρια, την περίπτωση Πολυκατοικίας, τη Χρηματοδότηση και τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές.
  • Παράλληλα ενεργοποιήθηκε στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr  η ιστοσελίδα του προγράμματος, χωρίς όπως προείπαμε να ανοίξει η πρόσβαση για αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία ακόμη και από επίσημες πηγές,  όσον αφορά την απάντηση στο μείζον και καθοριστικό ερώτημα πότε επιτέλους, μετά από δυόμιση χρόνια καθυστερήσεων και αναμονής θα ανοίξουν οι αιτήσεις του νέου προγράμματος είναι αφενός μεν καταιγιστικές αφετέρου δε ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες, που δεν αφήνουν περιθώρια έγκυρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης.

Για το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του συστήματος υποβολής αιτήσεων γίνεται λόγος από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος γίνεται λόγος για απευθείας αιτήσεις με αυστηρή σειρά προτεραιότητας αλλά και ότι εξετάζεται η δοκιμαστική φάση υποβολής αιτήσεων, που θα διαρκέσει ένα ή μικρό η μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με το νέο σύστημα και να αποφευχθούν λάθη ταχύτητας, ώστε να ακολουθήσει η κανονική υποβολή των αιτήσεων, κατά προτεραιότητα και με πλήρη φάκελο.

Ενδιαμέσως παρεμβάλλονται και άλλες πληροφορίες, που αντί να φωτίζουν τις εξελίξεις επιτείνουν τη σύγχυση.

Το αντικειμενικό γεγονός είναι ότι το υπουργείο ΠΕΝ την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, δεν ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος υποβολής αιτήσεων, όπως το ίδιο το υπουργείο είχε εξαγγείλει. Προτίμησε τη σιωπή και δεν ανακοίνωσε απολύτως τίποτα για το νέο πρόγραμμα.

Η περίπτωση λοιπόν ταιριάζει με τον γνωστό Άγγελο Εξάγγελο του Σαββόπουλου και δείχνει ότι προτίμησε «…  αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα …»

Αυτά για χθες…

Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα…

Αρ. Δ