Μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο της Γερμανίας αναμένεται να επιφέρει η εξαγορά της Innogy, θυγατρικής της RWE, που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από... Στροφή της Εοn στις ΑΠΕ με εξαγορά-μαμούθ – Μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο της Γερμανίας

Μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο της Γερμανίας αναμένεται να επιφέρει η εξαγορά της Innogy, θυγατρικής της RWE, που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τη μεγάλη ανταγωνίστρια Εοη.

Η σύνθετη συμφωνία θα ανέλθει στα 43 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει η Εοη το 76,8% των μετοχών της Innogy, συν την παραχώρηση του 16,7% των μετοχών της στην RWE. Από την άλλη, η RWE δεν θα έχει πλέον στην κατοχή της τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε δυο πυρηνικές μονάδες ενέργειας της Εοη, σε μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Innogy, όπως και το μερίδιό της σε αυστριακή εταιρεία παροχής ενέργειας.

Η Εοη επίσης θα προχωρήσει σε πρόταση στους μικρομετόχους της Innogy για εξαγορά των μετοχών τους προς 40 ευρώ τη μετοχή, με το συνολικό αντίτιμο, αν αποκτήσει όλα τα μερίδια, να ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ.  Για τον ενεργειακό κολοσσό η κίνηση αυτή γίνεται λίγους μόλις μήνες αφότου πούλησε το μειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε στη φινλανδική Uniper, θυγατρική της Fortrum, έναντι 3,8 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας ακόμη περισσότερο τη στροφή της Γερμανίας σε πιο «πράσινη και καθαρή ενέργεια», καθώς η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από τις ενεργειακές εταιρείες να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΕΠ).

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήδη βρίσκεται σε «fast track» διαδικασία αποπυρηνικοποίησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το 2011 και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Παράλληλα απαιτεί από τις εταιρείες να απομακρυνθούν από τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να στραφούν σας ΑΕΠ.
Αυτή η αυστηρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλωσε την πίεση στις επιχειρήσεις, οι οποίες βρέθηκαν σε σύντομο διάστημα αντιμέτωπες με υπέρογκες επενδύσεις για να στραφούν σε πιο οικολογικές λύσεις.

Η Γερμανία είναι γεγονός πως έχει κάνει μεγάλα βήματα για να περιορίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος. ‘Έχει επενδύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε αιολικά και ηλιακά πάρκα. Η προσφορά ενέργειας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές σε περιόδους όπου η κατανάλωση είναι μειωμένη (τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές που οι μεγάλες εταιρείες και τα εργοστάσια δεν λειτουργούν) είναι περισσότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα το 2017 για 31 ώρες συνολικά στο ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας οι καταναλωτές, αντί να χρεώνονται, πιστώνονταν για το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωναν. [SID:11760043]

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ