Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Ελληνικού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και... ecopress: Το τελικό ΠΔ για το Ελληνικό – Δείτε το ΦΕΚ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Ελληνικού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, δασικές εκτάσεις και τα όρια του αιγιαλού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ΠΔ «Ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά αναπτύσσεται… ως ενιαίο ακίνητο και ως περιοχή πολλαπλών λειτουργιών μητροπολιτικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, με στόχο την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής, την προσέλκυση επενδύσεων σημαντικών για την οικονομία της Αττικής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και άλλων σημείων προορισμού, την απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς επίσης τουριστικών, πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών υψηλής ποιότητας, και την ανάπλαση και ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου».

Οι χρήσεις γης που προβλέπονται περιλαμβάνουν τουρισμό, αναψυχή, κατοικία, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπορικές λειτουργίες, διοίκηση και γραφεία, εκπαίδευση, έρευνα και υγεία, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2,7 εκατ. τ.μ., το πάρκο πρασίνου και αναψυχής θα είναι 2 εκατ. τ.μ. (2,6 εκατ. μαζί με τους ανοιχτούς χώρους) η κάλυψη 35 % ενώ για το σχεδιασμό των υψηλών κτιρίων προβλέπεται η υιοθέτηση προτύπων σχεδιασμού «που συνδιαλέγονται με το αττικό και μεσογειακό παραθαλάσσιο αστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον». Το καζίνο θα έχει εμβαδόν μέχρι 15.000 τ.μ.

Στο θαλάσσιο μέτωπο επιτρέπεται η κατασκευή ενυδρείου όπως και η αναβάθμιση της μαρίνας «με σκοπό τη δημιουργία τουριστικού καταφυγίου μέγιστης δυναμικότητας 200 σκαφών».

Για τα κτίρια προβλέπονται εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, ενσωμάτωση τεχνολογιών «έξυπνης πόλης», μέγιστη αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων, προγράμματα μείωσης της παραγωγής αποβλήτων κ.α.