Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Η ηλεκτροκίνηση, οι μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανακύκλωση αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την εταιρία Sunlight, του ομίλου... Sunlight: Προτεραιότητες η ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση και ανάπτυξη ΑΠΕ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Η ηλεκτροκίνηση, οι μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανακύκλωση αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την εταιρία Sunlight, του ομίλου Ολύμπια συμφερόντων Πάνου Γερμανού,  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Βασίλης Μπίλλης στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου SUNLIGHT διαμορφώθηκε σε €194,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016 και τα κέρδη προ φόρων σε €8,4 εκ. , έναντι €2,3 εκ. πέρυσι.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η δραστηριότητα της εταιρίας επικεντρώνεται στην παραγωγή μπαταριών για περονοφόρα οχήματα, η αγορά των οποίων έχει αυξηθεί κατά 38,6% σε σχέση με το 2016, παράλληλα με την άνοδο του κλάδου των logistics. Στον εν λόγω τομέα η Sunlight κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ενώ πριν 4 χρόνια ήταν στη δωδέκατη. Την περασμένη χρονιά εξάλλου η εταιρία ενίσχυσε την συνεργασία της με τον Όμιλο Hyster-Yale, που είναι ο 6ος μεγαλύτερος κατασκευαστής περονοφόρων παγκοσμίως  και συνέχισε τις προσπάθειες διείσδυσης στην αγορά της Αμερικής αυξάνοντας το δίκτυο διανομής.

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών περιλαμβάνει την παραγωγή μπαταριών για εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, όπως αυτόνομα συστήματα κατοικιών ή βιομηχανιών και έξυπνα δίκτυα και θεωρείται ότι θα αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς το κόστος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ γίνεται συγκρίσιμο και συχνά χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών μονάδων παραγωγής.

Εξάλλου, στον τομέα της ανακύκλωσης η μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου στην Κομοτηνή, SUNLIGHT RECYCLING ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

Όπως επεσήμανε εξάλλου ο κ. Μπίλλης, το 98 % της παραγωγής μπαταριών εξάγεται (έναντι 84 % το 2016) ενώ το εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης είναι το πρώτο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών.