Του Στέργιου Ζιαμπάκα/ Στη «σκιά» εισαγγελικής παραγγελίας και υπό την απειλή ποινικών διώξεων, βρέθηκε λύση για τα απορρίμματα του Δήμου Αιγιαλείας. Με την αποκομιδή...

Του Στέργιου Ζιαμπάκα/

Στη «σκιά» εισαγγελικής παραγγελίας και υπό την απειλή ποινικών διώξεων, βρέθηκε λύση για τα απορρίμματα του Δήμου Αιγιαλείας. Με την αποκομιδή να μην έχει γίνει για περίπου δύο μήνες και τα συσσωρευμένα σκουπίδια σε Αίγιο και γύρω περιοχές να υπολογίζονται σε 2.500-3.000 τόνους, σε διάρκειας 3,5 ωρών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στο υπουργείο Εσωτερικών, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Ελλάδας δεσμεύτηκαν να συνδράμουν για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στην Αιγιαλεία, δεχόμενοι τα απορρίμματά της στους κατά τόπους ΧΥΤΑ (Ναυπάκτου, Αγρίνιου, Ακτίου-Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Δυτ. Αχαΐας).
Βάση της συμφωνίας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου για τη διάθεση έως 12.000 τόνων απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας στους προαναφερθέντες ΧΥΤΑ. Πρόκειται για μια απόφαση που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου.
Όμως μόλις την περασμένη Τετάρτη (δηλαδή εννέα μέρες μετά) άρχισε μερικώς η αποκομιδή, με τις ποσότητες που μαζεύτηκαν να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ Δυτ. Αχαΐας. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων της. Είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, για εφαρμογή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κάτι που σημαίνει ότι, εάν ανταποκρίνονταν αρνητικά οι κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διώξεις.
Ο δήμαρχος στο Τμήμα Ποινική δίωξη πάντως ασκήθηκε κατά του δημάρχου Αιγιαλείας, Θ. Παναγόπουλου, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και υποβάθμισης του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση. Ο δήμαρχος, που παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα Αιγίου και αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια με απόφαση εισαγγελέα (η υπόθεση θα εκδικαστεί τις επόμενες ημέρες στο αρμόδιο δικαστήριο), κατηγορείται ότι δεν προχώρησε στην αποκομιδή όπως όριζε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Εξερχόμενος της χθεσινής σύσκεψης, ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εστίασε στο «πνεύμα αλληλεγγύης» που επέδειξαν οι όμοροι δήμοι. «Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα μπαίνουν σε μια θετική τροχιά, όχι μόνο για τον δήμο μας, αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος» πρόσθεσε. Η πόλη του Αιγίου θα είναι σήμερα καθαρή τουλάχιστον στα πιο κεντρικά σημεία εν όψει της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά «η επίσημη μεταφορά των απορριμμάτων θα αρχίσει από τη Δευτέρα» διευκρινίζει ο δήμαρχος.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης (παρόντων του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Β. Καπετάνιου, και της γενικής γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χριστίνας Μπαριτάκη) ο κ. Παναγόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει οδικό χάρτη ενεργειών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από πλευράς του δήμου του για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αιγιαλείας. Υποχρεώνεται άλλωστε με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει σε δράσεις ανακύκλωσης και να μεριμνήσει για τη μείωση των προς ταφή αποβλήτων.
Ανάμεσα σε άλλα καλείται από την Αποκεντρωμένη να μεριμνήσει «για την ταχεία λειτουργία» του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η συγκεκριμένη χωματερή (της οποίας η κανονική άδεια έχει λήξει από το 2014, η δε τελευταία χρονικά έκτακτη και προσωρινή έληξε στις 13 Φεβρουάριου) είναι εδώ και 60 ημέρες αποκλεισμένη από τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιαλείας που ζητούν την οριστική διακοπή της λειτουργίας της και την περιβαλλοντική αποκατάστασή της. Έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία προγραμματίζεται να εκδικαστούν στις 24 Απριλίου.

Πηγή: «Εφ Συν»