Με νέο μοντέλο διαχείρισης βγαίνουν από την καραντίνα  και την απαξίωση δεκαετιών  και ανοίγουν στους πολίτες συνολικά 540 στρέμματα παραλιακής ζώνης στο παράκτιο μέτωπο... Ανοίγουν για τους πολίτες 540 στρέμματα παραλιακής ζώνης στην Αττική – Κάμπινγκ 5 αστέρων στο δήμο 3 Β

Με νέο μοντέλο διαχείρισης βγαίνουν από την καραντίνα  και την απαξίωση δεκαετιών  και ανοίγουν στους πολίτες συνολικά 540 στρέμματα παραλιακής ζώνης στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Μαρία Δεληθανάση ανακοινώνει ότι με συνεργασία κυβέρνησης και δήμου έγινε παραχώρηση των παράκτιων περιοχών με ένα μοντέλο συν διαχείρισης και ήπιας ανάπτυξης -με έμφαση στις λουτρικές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής- και με διαχωρισμό των εσόδων-κερδών που θα υπάρξουν, 80% υπέρ του δήμου και 20% υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Οι παραλίες

Ταυτοχρόνως ο δήμαρχος του δήμου 3Β ανακοινώσει ότι οι παραλίες που ανοίγουν για τους πολίτες και παίρνουν το δρόμο νέας αξιοποίησης είναι:

  • Tο πρώην κάμπινγκ της Βούλας, όπου δημιουργείται νέο κάμπινγκ 5 αστέρων
  • Η πρώην Β’ πλαζ Βούλας
  • Η ανατολική παραλία της Βάρκιζας
  • Μια σειρά άλλες, μικρές, παραλιακές ζώνες με τουριστικά ακίνητα, στις οποίες ο δήμος έχει ήδη μπει μέσα, έχει απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές που υπήρχαν, έχει καθαρίσει και είναι πλέον ελεύθερες, κοινόχρηστες παραλίες.

Τα νερά

-«Τα νερά μας είναι πεντακάθαρα» τονίζει επίσης ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντώντας στο ερώτημα σε τι κατάσταση είναι η θάλασσα στην περιοχή του δήμου του μετά το ατύχημα στον Αργοσαρωνικό. Αναλυτικά στις ερωτήσεις για το παράκτιο μέτωπο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε ως εξής:

Η συνέντευξη

Ερ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα του παραλιακού μετώπου;

Απ: Έχουμε 51 χλμ. παραλιακού μετώπου και μια σειρά από όμορφες παραλίες, που έχουν υπάρξει ως κλειστές, τουριστικές εγκαταστάσεις και οι οποίες εδώ και 15-20 χρόνια είναι κλειστές και παρατημένες. Οι παραλίες αυτές έχουν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές, τις οποίες εμείς -παρότι δεν έχουμε καμία σχέση, απλά βρίσκονται στην πόλη μας- αναγκαζόμαστε δυο φορές το χρόνο να τις καθαρίζουμε και βγάζουμε φορτηγά επί φορτηγών με βρωμιές και μπάζα. Οι παραλίες αυτές έχουν γίνει καταφύγια εγκληματικότητας, έχουν δημιουργήσει προβλήματα -και όχι μόνο στη δική μας πόλη. Εμείς ζητήσαμε, διεκδικήσαμε από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε.

   Ζητήσαμε τις εγκαταστάσεις που δεν είναι αξιοποιημένες. Διότι, δυστυχώς, το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης τις δεκαετίες 1960-1970 αφορούσε σε κλειστές τουριστικές εγκαταστάσεις, τις οποίες στην αρχή λειτουργούσε ο ΕΟΤ και στη συνέχεια τις δεκαετίες 1990-2000 δόθηκαν σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

   Προτείναμε, ήρθαμε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και παραχωρήθηκε, για μια μακρά χρονική περίοδο περίπου 30-40 χρόνια, στο δήμο μας η διοίκηση και η διαχείριση περίπου 540 στρ. παραλιακής ζώνης. Η παραχώρηση έγινε με ένα μοντέλο συν διαχείρισης και ήπιας ανάπτυξης -με έμφαση στις λουτρικές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής- και με διαχωρισμό των εσόδων-κερδών που θα υπάρξουν, 80% υπέρ του δήμου και 20% υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για ένα μοντέλο συν-διαχείρισης που έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Όταν προχωρήσει -και πιστεύω ότι θα προχωρήσει- θα εφαρμοσθεί με τις ανάλογες τροποποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρήθηκαν στο δήμο μας πριν από μερικές εβδομάδες τελικά -είναι αυτό που λέγαμε για τη γραφειοκρατία. Έχουμε κάνει τις μελέτες διαμόρφωσης που έχουν εγκριθεί και τις έχουμε αποστείλει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στον διάδοχο του Οργανισμού της Αθήνας για τις γενικές εγκρίσεις.

Στις δυο από τις τρεις εκτάσεις που μας έχουν παραχωρηθεί (το πρώην κάμπινγκ της Βούλας και η πρώην Β’ πλαζ Βούλας), 75 στρ. περίπου η κάθε έκταση, έχουν γίνει τα σχέδια, έχουν εγκριθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και πιστεύουμε ότι περίπου στο δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου θα γίνει η δημοπράτηση τους.

Έχουμε, επίσης, μία άλλη μεγάλη έκταση 200 στρ. που είναι η ανατολική παραλία της Βάρκιζας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών διαμόρφωσης. Έχουμε, δηλαδή, υστέρηση ενάμισι-δυο μηνών στην εξέλιξη του έργου σε σχέση με τις άλλες δυο εκτάσεις.

Μας έχουν, επίσης, παραχωρηθεί μια σειρά άλλες, μικρές, παραλιακές ζώνες με τουριστικά ακίνητα, στις οποίες ο δήμος έχει ήδη μπει μέσα, έχει απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές που υπήρχαν, έχει καθαρίσει και είναι πλέον ελεύθερες, κοινόχρηστες παραλίες. Μια από αυτές είναι το Καβούρι, όπου, όπως θυμάστε, υπήρχαν περίπου 1.000 τ.μ. παράνομων εγκαταστάσεων. Τον τελευταίο χρόνο κατεδαφίσαμε και απομακρύναμε όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις, σπάσαμε και μεταφέραμε 2.000 κ.μ. μπετόν και κατασκευάσθηκαν δυο μικροί χώροι εστίασης με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργίας – όπως τουαλέτες και τουαλέτες ΑΜΕΑ- έξω και μακριά, βέβαια, από τον αιγιαλό. Έτσι αναδείχθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος, ο αμαξωτός δρόμος που υπάρχει εκεί. Τώρα, κατασκευάζεται μια πολύ μεγάλη, σύγχρονη παιδική χαρά και ανακατασκευάζονται οι ζώνες πρασίνου.

Νομίζω ότι σε περίπου ενάμισι μήνα από τώρα, η παράκτια ζώνη θα έχει πάρει μια μορφή, που ακόμη και εμείς δεν την περιμέναμε. Θα είναι ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής επιπέδου.

Ερ: Μετά το περσινό ατύχημα στο Αργοσαρωνικό, σε τι κατάσταση είναι τα νερά της περιοχής σας;

Απ: Τα νερά μας είναι πεντακάθαρα. Σας θυμίζω ότι ως δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης πήραμε τότε μια πρωτοβουλία, η οποία είχε πολλά ρίσκα, αλλά τελικά απέδωσε. Σε πολύ μικρό χρόνο και με πολύ συντετμημένες διαδικασίες προσλάβαμε εταιρεία καθαρισμού, απορρύπανσης και προστασίας απορρύπανσης. Θωρακίσαμε, η εταιρεία με την Πολιτική Προστασία του δήμου, ένα φράγμα 3.500 χλμ., τη νοτιο-δυτική πλευρά των ακτών μας. Καταφέραμε να συγκρατήσουμε τη ρύπανση έξω από τις ακτές και τη μαζέψαμε, η απορρυπαντική εταιρεία και το Λιμενικό, έξω από το φράγμα, διασώζοντας με αυτόν τον τρόπο τις παραλίες μας.

Την επόμενη, ήδη, ημέρα τους ατυχήματος τα αποτέλεσμα της εξέτασης της ποιότητας των υδάτων, από το δήμο και από το ελληνικό Δημόσιο, δεν έδειχναν ρύπανση. Έχουμε εκ νέου καλές μετρήσεις και περιμένουμε ξανά τις νέες μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ.

Το παραλιακό μας μέτωπο παρέμεινε καθαρό και αυτό μας χαροποιεί πάρα πολύ. Μόνον σκεφτείτε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης υπέρ των πολιτών, της κοινοχρησίας και του δήμου. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για την ανάδειξη της Αττικής Ριβιέρας, με την αξιοποίηση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού και των παραχωρημένων εκτάσεων που έχουν έρθει σε εμάς».

Κάμπινγκ 5 αστέρων

«Στο παλιό, παρατημένο κάμπινγκ της Βούλας δημιουργούμε ένα κάμπινγκ 5 αστέρων. Πρόκειται για μια τουριστική μόδα, που υπάρχει στους πολύ μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Κάνουμε μια τέτοια εγκατάσταση, διότι νομίζουμε ότι ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της πόλης και με αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ο επισκέπτης ή ο κάτοικος θα μπορεί να απολαύσει αθλητικούς χώρους, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, υψηλού επιπέδου εστίαση, κινηματογράφους, αμφιθέατρα. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου άλματος προς τα εμπρός για την περιοχή.

Έχω τη βεβαιότητα ότι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσουμε, πέρα από τις ελεύθερες ζώνες -που, ήδη, έχουμε ανακατασκευάσει, καθαρίσει και τις παραδίδουμε στην τοπική και υπερτοπική κίνηση, να παραδώσουμε το κάμπινγκ της Βούλας και τη Β’ πλαζ. Τότε θα καταλάβει ο κόσμος ότι η φυσιογνωμία της πόλης μπαίνει σε άλλη εποχή και ότι η παράκτια ζώνη γίνεται ένα λοκομοτίβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Αττικής.