Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Πατρέων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», που... Στο τραπέζι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» στην Πάτρα

 

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Πατρέων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», που βρίσκεται επί της λεωφόρου Ακτής Δυμαίων, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, «στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου πολιτιστικού, κοινωνικού και διοικητικού κέντρου, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κοινωνική ανάπλαση για τη νότια πλευρά της πόλης».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, έχει εκφράσει τη βούληση να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή με έργα κοινωνικά που θα αναβαθμίσουν τις νότιες συνοικίες της πόλης, ενώ όσον αφορά στην λειτουργία του διοικητηρίου της περιφέρειας, εκτιμά ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη ζωντάνια της περιοχής. Μάλιστα, το θέμα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλου», συζητήθηκε κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Απόστολος Κατσιφάρας με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, τα οποία, σύμφωνα με την περιφέρεια, θα συμβάλλουν στην απόφαση που θα καθορίσει τη διαδικασία χρηματοδότησης, καθώς και τη διαδικασία υποβολής φακέλου χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων, «είμαστε αισιόδοξοι, γιατί αυτή την περίοδο υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης, ενώ τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι ο χρόνος και το κόστος».

Σχετικά με τη αξιοποίηση του ακινήτου, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «η περιφέρεια και ο δήμος θέλουν να παραδώσουν στους πατρινούς αξιοποιημένο ένα εμβληματικό ακίνητο για την πόλη» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα οραματικό έργο, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο νότιο τμήμα. Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας σημαντικής συνεργασίας με οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση».

Το ακίνητο αποτελείται από συγκρότημα 13 κτιρίων, το εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε περίπου 44,500 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση του γεωτεμαχίου υπερβαίνει τα 48.000 τ.μ. Στις προτάσεις που προετοιμάζονται από την περιφέρεια και το δήμο συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το διοικητήριο της περιφέρειας, σχολείο, παιδικός σταθμός, εκθεσιακός χώρος, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, αναψυκτήρια κ.ά. Ειδικά όσον αφορά στο διοικητήριο, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα απόκτησης στέγης των υπηρεσιών της περιφέρειας, η οποία, όπως είπε, «επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος για μίσθωση κτιρίων, ενώ η στέγαση των υπηρεσιών σε διαφορετικά ακίνητα δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες για τους πολίτες».