Του Κώστα Βουτσαδάκη/   Ιστορικό ρεκόρ στην ανακύκλωση υλικών επιτεύχθηκε το 2017 και υπερκάλυψη των στόχων για το σύνολο των υλικών συσκευασίας, ανακοίνωσε η... ΕΕΑΑ: Ιστορικό ρεκόρ στην ανακύκλωση υλικών

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 

Ιστορικό ρεκόρ στην ανακύκλωση υλικών επιτεύχθηκε το 2017 και υπερκάλυψη των στόχων για το σύνολο των υλικών συσκευασίας, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία την περασμένη χρονιά ανακυκλώθηκαν 580 χιλ. τόνοι υλικών, 5 % περισσότεροι σε σχέση με το 2016 και υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας 15ετίας.

«Με το ιστορικό φορτίο των 15 ετών και έχοντας το προνόμιο και την ευθύνη να είναι πρωτοπόρος της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, το Σύστημα των Μπλε Κάδων είναι πλέον ταυτόσημο με την ίδια την έννοια της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη συνείδηση των πολιτών, όπως έδειξε και σχετική έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η ΑLCO για λογαριασμό της ΕΕΑA.. Σύμφωνα με την έρευνα το Σύστημα των Μπλε κάδων έχει την καθολική αποδοχή  των πολιτών (σε ποσοστό άνω του 94%)», αναφέρει η ΕΕΑΑ.

Το 2017 οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές των Δήμων αυξήθηκαν φτάνοντας τους 162 χιλ ενώ παράλληλα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ παραχώρησε στους ΟΤΑ για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έφτασαν συνολικά τα 505 ενώ  33 Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με την οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑ. Επίσης, με 301 ΟΤΑ να έχουν συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλα το 2017 δόθηκε έμφαση στα έργα του Μπλε Κώδωνα ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες των σημείων με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κτλ).   Με 8.800 μπλε κώδωνες να έχουν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση σχεδόν 19.000 επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση, 26%, σε σχέση με το 2016. Οι συμβεβλημένες με την ΕΕΑΑ επιχειρήσεις έφτασαν τις 2.152.