Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πρόγραμμα από τις 21 Μάιου 2018 έως τις 4 Ιουνίου 2018, τμηματικής ανά περιφέρειες (ακολουθεί πίνακας) ενεργοποίησης της... «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ»: Αρχίζει το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα για τους τελικούς δικαιούχους – Οι προθεσμίες για την επιδότηση – Ποιοι, πως και πότε μένουν εκτός

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πρόγραμμα από τις 21 Μάιου 2018 έως τις 4 Ιουνίου 2018, τμηματικής ανά περιφέρειες (ακολουθεί πίνακας) ενεργοποίησης της επιλογής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, λήψης ή μη δανείου. Ταυτοχρόνως  ορίζει για όλους τους ενδιαφερόμενους διάστημα 75 ημερών από τις νέες ημερομηνίες, για να προχωρήσουν σε οριστική υπαγωγή της αίτησης τους, με ή χωρίς δάνειο,  ξεκαθαρίζοντας ότι το ποσό της επιδότησης τους θα μένει δεσμευμένο μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας των 75 ημερών, ώστε σε αντίθετη περίπτωση η επιδότηση τους να αποδεσμευτεί και να πάει στους επιλαχόντες .

Προθεσμίες και προϋποθέσεις

Δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση, σε 75 ημέρες από τις νέες προθεσμίες, που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ ότι ισχύουν ανά περιφέρεια καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν υποβάλλει αίτηση και έχουν υπαχθεί (δηλαδή έχουν λάβει τον 6ψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου), να έχουν αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν στην επένδυση της ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου τους, τόσο στην περίπτωση που πετύχουν να πάρουν δάνειο από τη τράπεζα, όσο και με δική τους δαπάνη και συνακόλουθα στο ίδιο διάστημα  να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα.

Ο «γρίφος» της χρηματοδότησης

Όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν καταφέρουν να λύσουν τον «γρίφο» της χρηματοδότησης της ενεργειακής επένδυσης, επειδή αφενός μεν δεν θα πάρουν τραπεζικό δάνειο αφετέρου δε θα βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τη συνολική δαπάνη του έργου με δικά τους χρήματα, για λόγους όπως:

-πραγματικής οικονομικής δυσπραγίας ή και

-επιλογής τους να μην εμφανίσουν χρήματα που διαθέτουν, (αδήλωτα εισοδήματα κλπ), καθώς όλες οι διαδικασίες πληρωμών θα γίνουν διατραπεζικά και θα μπορούν να ελεγχθούν,

μετά την πάροδο των 75 ημερών ουσιαστικά χάνουν τη δυνατότητα ένταξης στο νέο «εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ». Και η σειρά του προγράμματος θα προχωρήσει με τους επιλαχόντες.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Ειδικότερα το ΥΠΕΝ, με δελτίο Τύπου  ανακοίνωσε την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 τα ακόλουθα:

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περνά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ενεργοποιώντας τη δυνατότητα αίτησης χρηματοδότησης από τραπεζικό ίδρυμα. Στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.exoikonomisi.ypen.grενεργοποιείται η επιλογή λήψης ή μη δανείου. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει:

  • τη λήψη δανείου, θα ακολουθεί (εντός 30 ημερών) πιστοληπτικός έλεγχος από την εμπλεκόμενη τράπεζα, ώστε (εντός 75 ημερών) να εγκριθεί το δάνειο.
  • τη μη λήψη δανείου, η αίτηση θα προωθείται προς οριστική υπαγωγή.

Για την αποφυγή φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα, θα ακολουθηθεί και πάλι ο διαχωρισμός της επικράτειας σε τρεις ομάδες και η τμηματική ενεργοποίηση της συγκεκριμένης επιλογής, όπως περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα.

Περιφέρεια έναρξη σταδίου επιλογής λήψης ή μη δανείου
Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Ελλάδας 21 Μαΐου, 12:00
Δυτ. Μακεδονίας, Ιονίου, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Β. Αιγαίου, Κρήτης 29 Μαΐου, 12:00
Αττικής, Ν. Αιγαίου 4 Ιουνίου, 12:00

Διευκρινίζεται ότι:

  • Η προθεσμία 30 ημερών προς τις τράπεζες για την πραγματοποίηση πιστωτικού ελέγχου, λογίζεται από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος επιλέξει στο πληροφοριακό σύστημα τη λήψη δανείου και επισυνάψει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
  • Το ποσό για την επιχορήγηση θα παραμένει δεσμευμένο μέχρι και 75 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης δανείου για την οικεία Περιφέρεια (σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα). Εντός του διαστήματος αυτού θα πρέπει να εγκριθεί το δάνειο ή ο ενδιαφερόμενος να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου.
  • Για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση», η προθεσμία των 75 ημερών λογίζεται από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων για την έγκριση.