Για πρώτη φορά  σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών θα ανοίξουν από τις 24 Μαΐου έως τις 27 Μαΐου 2018  τις... «Private Heritage Week»: Ανοίγουν για το κοινό 39 αρχοντικά σε 13 πόλεις της Ελλάδας

Για πρώτη φορά  σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών θα ανοίξουν από τις 24 Μαΐου έως τις 27 Μαΐου 2018  τις πόρτες τους  στο κοινό, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», για να ανακαλύψουν οι επισκέπτες, τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τη «European Historic Houses Association», στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτών Κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ου πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950-1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης.

Όμως αυτή η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά –της μικρότερης κλίμακας- είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται.

Κάθε τοίχος και γωνία αυτών των κτιρίων μας ψιθυρίζουν ιστορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας μας κι έρχονται σε πολλές περιπτώσεις να μας επισημάνουν την υψηλή τέχνη και ποιότητα της λαϊκής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με το τοπικό περιβάλλον και τις πολιτιστικές παραδόσεις.

Γι αυτό, ενώ τα περισσότερα αρχοντικά που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ανήκουν σε ιδιώτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ταυτότητας.

Οι πόλεις και σύνδεσμοι για να δείτε τα αρχοντικά που ανοίγουν στο κοινό:

 

ΑΘΗΝΑ

ΑΙΓΙΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΛΕΣΒΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΠΑΤΜΟΣ

ΣΙΦΝΟΣ

ΣΚΥΡΟΣ

 

ΣΠΕΤΣΕΣ

ΣΥΡΟΣ

ΧΙΟΣ