Του Αργύρη Δεμερτζή/   Με τρεις συνεδριάσεις ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγή και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου... Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό  και τις τροποποιήσεις του πολεοδομικού νόμου  4495/17 – Το πρόγραμμα της Βουλής

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Με τρεις συνεδριάσεις ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγή και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις». Ακολούθως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ παίρνει το δρόμο ψήφισης του στην ολομέλεια της Βουλής, με προγραμματισμό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου να είναι νόμος του κράτους και με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως να τεθεί σε ισχύ.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του ecopress περιλαμβάνονται πλήθος τροπολογίες, κυρίως  νομοτεχνικής φύσεως, που αφορούν στην εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», καθώς και τροπολογία σχετικά με την παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ ενσωματώνονται, ακόμη, Οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αιχμή τη ρύθμιση που καθιερώνει υποχρεωτική μίξη βιοαιθανόλης στην βενζίνη από το 2019 δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες

Το ΥΠΕΝ κατέθεσε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στη Βουλή το σχέδιο νόμου  «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις» με το οποίο θεσπίζονται οι αρχές και οι διαδικασίες που αποσκοπούν στη κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ecopress την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία του υπουργού ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, ο οποίος τόνισε στην τοποθέτηση του, ότι προωθούνται κατά κύριο λόγο ρυθμίσεις εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο υπουργός συνέδεσε τις ρυθμίσεις για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με γενικότερες πολιτικές για τη δημιουργία ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, όπως του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, λέγοντας ότι αποτελούν αναγκαία αναπτυξιακά εργαλεία και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε έχουν καθυστερήσει επί πολλές δεκαετίες να υλοποιηθούν.

Για τα θέματα των τροποποιήσεων του πολεοδομικού νόμου ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι πρόκειται κυρίως για νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από τον διάλογο του ΥΠΕΝ  με τους φορείς της τεχνικής επιστημονικής κοινότητας, που πραγματοποιεί ο ίδιος και στελέχη του υπουργείου, σε ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης του 4495/17, οι οποίες γίνονται με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά τους οι  εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κινήθηκαν μάλλον σε χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας κατά περιπτώσεις επιφυλάξεις και διαφωνίες, οι οποίες θα αναδειχθούν στη συνέχεια του κοινοβουλευτικού έργου, ενώ ο υπουργός ζήτησε να επιτευχθούν επί του νομοσχεδίου οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Νέες συνεδριάσεις

  • Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται σε δεύτερη συνεδρίαση, με ακρόαση εκπροσώπων των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τετάρτη  30 Μαΐου 2018, στις 10 το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
  • Ακολουθεί Τρίτη συνεδρίαση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, επίσης την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στις 2 το απόγευμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
  • Η επεξεργασία του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με τίτλο «ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις» στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ολοκληρώνεται με τέταρτη συνεδρίαση και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 11 το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.