Του Γιώργου Ηλιόπουλου*   Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση για ένα νοικοκυριό.  Ας δούμε πως  με την εφαρμογή 10  απλών... 10 Μυστικά για την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

Του Γιώργου Ηλιόπουλου*

 

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση για ένα νοικοκυριό.  Ας δούμε πως  με την εφαρμογή 10  απλών πρακτικών μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια καθημερινά στο νοικοκυριό σας .

Α) μαγειρεύοντας έξυπνα

1.Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όταν αυτός είναι σε λειτουργία. Ανοίγοντας την πόρτα του φούρνου προκαλείτε μεγάλες απώλειες θερμότητας έως και 20%.

2.Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε μικρή ποσότητα φαγητού, αντί του φούρνου της κουζίνας σας.

3.Επενδύστε σε χύτρα ταχύτητας ή εάν ήδη διαθέτετε μία, να την χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας (30-60% ρεύμα) έως και 80% του χρόνου σας.

4.Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε την κατσαρόλα, ώστε το νερό ή το φαγητό να βράσει γρηγορότερα εξοικονομώντας ενέργεια. Επίσης, χαμηλώνετε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.

5.Μην ξεχάσετε να κλείσετε τον απορροφητήρα όταν τελειώσετε το μαγείρεμα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι.

6.Εάν έχετε σκοπό να αγοράσετε καινούρια κουζίνα, προτιμήστε μια υψηλής απόδοσης (ενεργειακής κλάσης Α+ και άνω), με κρύσταλλο που επιτρέπει να ελέγχετε το φαγητό, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την πόρτα.

Β) φωτίζοντας έξυπνα  το σπίτι

7.Προτιμήστε λαμπτήρες  χαμηλής κατανάλωσης καθώς  μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 50% στον φωτισμό του σπιτιού σας, που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο (έως και 30% επιπλέον) εφαρμόζοντας έξυπνα συστήματα αυτόματου ελέγχου.

8.Τοποθετήστε χρονοδιακόπτη για τα φωτιστικά σώματα για το πάρκινγκ ή το κλιμακοστάσιο. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσετε κάποιο φως αναμμένο φεύγοντας από τους χώρους αυτούς.

9.Εγκαταστήστε ανιχνευτή παρουσίας για το σπίτι ή τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου σας. Με αυτή την εφαρμογή δεν θα ανάβουν όλα τα φώτα μαζί με το πάτημα ενός διακόπτη, αλλά μεμονωμένα αυτά τα οποία χρειάζεστε.

10.Χρησιμοποιήστε ροοστάτη με ανιχνευτή φωτεινότητας για το σπίτι σας ή τους διαδρόμους της πολυκατοικίας σας, ο οποίος θα προσαρμόζει την φωτεινότητα του φωτιστικού ανάλογα με το φως της ημέρας.

*Χημικός Μηχανικός  ΕΜΠ ΜΒΑ ,MSC ,ΕΠΤΑ Συμβουλοι Μελετητές  Συνιδρυτής Πλατφορμας  Followgreen.gr