Του Κώστα Σαββίδη* Πριν από λίγες ημέρες*  ο κλάδος των Μηχανικών έχασε τον πολυτιμότερο ίσως Πρόεδρο του. Μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας του... Σημείωμα μνήμης για τον Κώστα Λιάσκα

Του Κώστα Σαββίδη*

Πριν από λίγες ημέρες*  ο κλάδος των Μηχανικών έχασε τον πολυτιμότερο ίσως Πρόεδρο του. Μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας του ΤΕΕ, των Ελλήνων διπλωματούχων Μηχανικών και του τόπου, όπως είπε ο Πρόεδρος του Π,Τ του ΤΕΕ Α.Μ. συν .Τάκης  Κυριαζίδηs. Γιατί δεν έχασε μόνο ο κλάδος αλλά και ο τόπος όλος, Μία μορφή που στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε , χρειαζόταν ο τόπος, έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει και να προσφέρει πολλά. Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Κ.Λιάσκα ? Ήταν αυτός που έκανε μήνυση κατά των πρωταιτίων  για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Προσωπικά του οφείλω πολλά όχι όμως μόνο εγώ αλλά όλοι μας. Ήταν αυτός που ανέδειξε τον κλάδο και τον σήκωσε ψηλά .Οι παλαιοί σαν και εμένα θυμούνται αλλά και οι νέοι πρέπει να μάθουν και να γνωρίζουν.

Οι διατελέσαντες  Πρόεδροι των Π.Τ. και μέλη  των Δ.Ε.  του ΤΕΕ και  μέλη του Προεδρείου και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και της Αντιπροσωπείας, καθώς και όλα τα μέλη του ΤΕΕ  ήταν όπως πάντα όλοι κοντά του.

Όταν του ζητούσαμε κάτι που δεν έπρεπε το αρνούταν ευγενικά.

Μία μέρα προ των  βουλευτικών εκλογών του 1990 βρίσκομαι  για συνεργασία στο γραφείο του και του τηλεφωνεί ο πρώην Πρωθυπουργός Τζανής  Τζανετάκης,  ο οποίος του ανακοινώνει ότι κατ’ εντολή του τότε Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη   του προτείνει να μπει  σε όποια εκλόγιμη θέση επιθυμεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., που ήταν τότε Κυβέρνηση. Του απάντησε αρνητικά αφού τον ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται « Είναι μεγάλο το άλμα που πρέπει να κάνω κύριε Πρόεδρε.»

Κρίμα φεύγει ένας -ένας από αυτούς που χρειάζεται ο τόπος μας, είπε ο γνωστός εκδότης Μάκης Κουρής, που έχασε και αυτός πρόσφατα τον αδελφό του

  Ήταν ένας ωραίος Έλληνας είπε ο δημοσιογράφος του ΤΕΕ Αργύρης Δεμερτζής. Θυμάμαι την αντίδραση πολλών και σημαντικών ανθρώπων μεταξύ των οποίων ο Χ.Φλωράκης και Κ. Μητσοτάκης για την διάταξη που υπέγραψε για τις αμοιβές των Μηχανικών τον Δεκέμβριο του 1989, όμως στη συνείδηση των μελών του ΤΕΕ θα είναι πάντα ψηλά.

Αγαπημένε μου φίλε Κώστα Λιάσκα σε ευχαριστώ πολύ  για ότι έκανες για όλους μας, και σε χαιρετώ και θα σε θυμάμαι πάντα.

 

Κ.ΣΑΒΒΙΔΗΣ Πολ.Μηχ.

Πρώην Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

Πρώην Α Αντιπρόεδρος ΤΕΕ

*Ο Κώστας Λιάσκας πέθανε στις 7 Μαΐου 2018 σε ηλικία 76 ετών