Αρχίζει η αντιστροφή μέτρηση για το Κτηματολόγιο στον Δήμο της Αθήνας. Ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» , καθηγητής κ. Βύρωνας Νάκος, μιλώντας στο συνέδριο... Κτηματολόγιο: To χρονοδιάγραμμα αναρτήσεων της Αθήνας για 700.000 ιδιοκτήτες

Αρχίζει η αντιστροφή μέτρηση για το Κτηματολόγιο στον Δήμο της Αθήνας. Ο πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» , καθηγητής κ. Βύρωνας Νάκος, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται η προ- ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Αθήνας, που είχαν συλλεγεί με τις δηλώσεις που υπεβλήθησαν το 2008.

Αυτό σημαίνει πως 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 – και πλήρωσαν 35 ευρώ ανά δικαίωμα – θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου όταν λάβουν τις σχετικές ενημερώσεις, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

Κι αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να καταγραφούν ορθά τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους και να αποφύγουν χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες στο μέλλον, αλλά και να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η περίπτωση της Αθήνας

Από την άνοιξη του 2019, αναμένεται και η β» φάση της κτηματογράφησης του Δήμου της Αθήνας, ο οποίος μαζί με τους Δήμους Λαμίας, Βόλου και Λιβαδειάς καθυστέρησαν μία οκταετία λόγω δικαστικών προσφυγών και διενέξεων.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2008 έγινε η πρώτη φάση της κτηματογράφησης στον Δήμο της Αθήνας και υποβλήθηκαν οι αναγκαίες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ο ανάδοχος να ανακηρυχθεί το 2010.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr). Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis σε διάστημα 45 ημερών να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη και, στην περίπτωση αυτή, να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση στοιχείων.

Η διαδικασία καλύπτει κάθε είδους λάθος, από ένα απλό ορθογραφικό μέχρι λάθος στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας και η αίτηση θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη: έξι μήνες μετά τη λήξη της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της κανονικής ανάρτησης των στοιχείων, στην οποία θα μπορούν να ελεγχθούν οι αλλαγές που έγιναν κατά το στάδιό τους.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη φάση της κτηματογράφησης στις εξής περιφερειακές ενότητες: Δράμα και Ξάνθη (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Χαλκιδική (Κεντρική Μακεδονία), Καστοριά και Φλώρινα (Δυτική Μακεδονία), Μαγνησία και Σποράδες (Θεσσαλία), Βοιωτία, Φωκίδα και Εύβοια (Στέρεα Ελλάδα), Αχαΐα και Ηλεία (Δυτική Ελλάδα), Μεσσηνία και Λακωνία (Πελοπόννησος) και Ηράκλειο (Κρήτη). Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Η προανάρτηση

Μετά τη συλλογή και την επεξεργασία των δηλώσεών τους διενεργείται η προανάρτηση, η οποία διαρκεί 45 μέρες και είναι ουσιαστικά μια διαδικασία προσωπικής ενημέρωσης των δικαιούχων που έχουν υποβάλει δήλωση, για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των κτηματολογικών στοιχείων, με σκοπό την διόρθωσή τους και την αποφυγή ενστάσεων ή αιτήσεων διόρθωσης κατά την ανάρτηση.

Η διενέργεια της προανάρτησης γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει:

– Την ηλεκτρονική ανάρτηση των δεδομένων της κτηματολογικής βάσης στο Διαδίκτυο (η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω των κωδικών του Τaxis).

– Την ηλεκτρονική, μέσω email ή τηλεφωνική επικοινωνία του δικαιούχου με το Γραφείο Κτηματογράφησης σε περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, παράλειψης κ.ά.

– Η αποστολή εντύπων και επιστολών περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ηλεκτρονική υποβολή

Το Κτηματολόγιο δίνει τη δυνατότητα να υποβληθεί η δήλωση και ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να μην απαιτείται η μετάβαση των δικαιούχων στην περιοχή κτηματογράφησης. Μέσω αυτού του τρόπου δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων (tiff, jpeg, pdf), καθώς καταργείται η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των εγγράφων.

Επιπλέον, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, παρέχεται κατάλληλη εφαρμογή, η οποία επιτρέπει τη δυνατότητα εύρεσης και οριοθέτησης του ακίνητου με εναλλακτικούς τρόπους:

– Με πληκτρολόγηση διεύθυνσης ή τοπωνυμιών ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου που ταυτοποιεί το ακίνητο (π.χ. κωδικός αγροτεμαχίου αναδασμού ή διανομής).

– Με φόρτωση ή πληκτρολόγηση συντεταγμένων ή αρχείων εξαρτημένων τοπογραφικών, είτε φόρτωσης συντεταγμένων από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.

– Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης έχει τη δυνατότητα σχεδίασης του ακινήτου του στην εφαρμογή.

Ο κ. Νάκος παρουσίασε επίσης στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ  την νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Κτηματολογίου και έκανε γνωστό ότι την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη από την αρμόδια επίτροπο κα Κορίνα Κρέτσου χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατομμυρίων για το Κτηματολόγιο.