Το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt σε... Pyatt: Η Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα των ΑΠΕ

Το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της οποίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Τήλος.

Πρόγραμμα που ;όπως τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ αναπτύσσει η Eunice Energy Group και αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών δικτύων,  παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Όπως σημείωσε ο κ. Pyatt, η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ΑΠΕ που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο. «Για παράδειγμα, πρόσθεσε, το πρόγραμμα Τήλος που αναπτύσσει η Eunice Energy Group , δείχνει πως ένα καινοτόμο υβριδικό σύστημα που αξιοποιεί αιολική και ηλιακή ενέργεια συνδυασμένο με σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 500 κατοίκων του νησιού».

Υπογράμμισε δε ότι οι αμερικανικές εταιρείες όπως η General Electric και η Tesla αναπτύσσουν διαρκώς νέες τεχνολογίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενώ πρόσθεσε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι οι καλύτερες στην ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών και το συνδυασμό τους συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. «Πολλές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ εξετάζουν ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελληνική οικονομία. Η αυξημένη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών επεκτείνει την διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και οδηγεί σε πιο ανταγωνιστική αγορά», υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ.Pyatt έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει δραματικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και ότι το όραμα για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο γίνεται πραγματικότητα.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP που αναμένεται το 2020, στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, στην αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και στην ανάπτυξη νέου πλωτού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη καθώς και στις ενεργειακές διασυνδέσεις με την Βόρεια Μακεδονία που επεκτείνονται μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Βόρεια Ελλάδα, κατέληξε, ανακτά τον ρόλο της ως εμπορικό και ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη διασφάλιση διαφοροποιημένων πηγών και οδών εφοδιασμού στην Ευρώπη.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας, είτε μέσω του διμερούς στρατηγικού διαλόγου, είτε μέσω διμερών επενδύσεων από αμερικανικά κεφάλαια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας