Του Αργύρη Δεμερτζή/ Γέφυρα στον απερχόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά  έριξε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκη,  αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση... ΥΠΕΝ: Nομοσχέδιο – γέφυρα για αστικές αναπλάσεις και απόσυρση κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Γέφυρα στον απερχόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά  έριξε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκη,  αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει το νομοσχέδιο, που έχει ετοιμαστεί για τις αστικές αναπλάσεις και την απόσυρση γηρασμένων κτιρίων στα κέντρα των πόλεων.

-«θα σας εκμεταλλευτούμε κ Δημαρά στο βαθμό που συμφωνούμε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση,  που έδωσε ο νέος υπουργός ΠΕΝ στον απερχόμενο υφυπουργό Περιβάλλοντος,  προερχόμενο από τους Οικολόγους, κατά τη τελετή παράδοσης –παραλαβής του υπουργείου, απαντώντας στην πρόσκληση, που απεύθυνε ο Γ. Δημαράς στη νέα κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή το έτοιμο νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις.

Ο κ Δημαράς είπε επίσης παρουσία όλων των μελών της νέας και απερχόμενης πολιτικής  ηγεσίας του ΥΠΕΝ και των στελεχών του υπουργείου, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα δείγμα παραγωγής πολιτικής με ευρύτερες συναινέσεις, σημείωσε ότι στην πρόσφατη εκδήλωση διαβούλευσης για το νομοσχέδιο συμμετείχε ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου μαζί με πλήθος εκπροσώπων των φορέων του τεχνικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς επίσης ότι η κατάρτιση του νομοσχεδίου έγινε από ομάδα άνω των 40 ειδικών, γνώστες του αντικειμένου, που προέρχονται από όλο το φάσμα των επιστημονικών ειδικοτήτων και κομμάτων.

Έξι φάκελοι 

Ο κ Δημαράς είπε επίσης ότι  τα δύο μεγάλα προβλήματα πολεοδομίας είναι:

  1. Εντός σχεδίου: η διαρκής υποβάθμιση τμημάτων των πόλεων που γηράσκουν και καταρρέουν , που δεν αντέχουν στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
  2. Εκτός σχεδίου: Η χαοτική δόμηση , χωρίς σχέδιο, χωρίς δρόμους, χωρίς δίκτυα, χωρίς κοινόχρηστους χώρους , χωρίς εξόδους διαφυγής . Στην πράξη δεν εφαρμόζεται ούτε χωροταξία ούτε πολεοδομία.

Και ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία και στον διάδοχο του υφυπουργό Περιβάλλοντος κ Οικονόμου, συνολικά έξι φακέλους θεμάτων, για να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, τα οποία είναι:

  1. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Το όλο έργο κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Άρχισε η ενοποίηση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.
  2. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των θεσμικών εργαλείων και διαδικασιών, τον σχεδιασμό – επανασχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης, με στόχο την αειφορία και ανθεκτικότητα των οικισμών».
  3. Έτοιμο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ

της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών – Λαρίσης

  1. ΚΥΑ για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.
  2. Διυπουργική Επιτροπή για τα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ.
  3. Έτοιμες Αποφάσεις για τη χρηματοδότηση έργων στα δάση, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ υπομέτρα 8.3 και 8.4 .

-«Δηλώνω το “παρών” και σε εγρήγορση ώστε θέματα που δουλεύτηκαν αλλά μένουν ανοιχτά, να προχωρήσουν μέσα από την προσπάθεια να κατανοηθεί η αξία τους για την κοινωνία και το μέλλον της πατρίδας μας πέραν από πολιτικές διαφορές. Με την πολιτική δραστηριοποίηση των Οικολόγων Πράσινων και βεβαίως μέσα από τις θεσμικές παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα επιδιώξουμε την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων, τη θεμελίωση βιώσιμης οικονομίας και δίκαιης κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ Δημαράς.