Του Αργύρη Δεμερτζή/ Να καθοριστούν εντός τετραετίας χρήσεις γης για όλη τη χώρα και παράλληλα να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς η εκπόνηση των ειδικών... Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για αυθαίρετα, εκτός σχεδίου δόμηση και χρήσεις γης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Να καθοριστούν εντός τετραετίας χρήσεις γης για όλη τη χώρα και παράλληλα να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς η εκπόνηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων σκοπεύει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στη τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου.  Στόχοι είναι  να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης και των αυθαιρέτων και στο μεταξύ να επιταχυνθούν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

-«Προωθούμε σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Ενώ στόχος είναι επίσης να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης

Ο ίδιος τόνισε: «Σημαντική για την οικονομία μας είναι, φυσικά, και η περιβαλλοντική πολιτική. Ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρ’ ότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Δύο, άλλωστε, εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο».

Επιτάχυνση

Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που έγιναν από την πλευρά των απερχόμενων υπουργού Γ. Σταθάκη, αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλος και υφυπουργού Γ. Δημαρά ότι τα τελευταία χρόνια έχει δρομολογηθεί σημαντικό έργο για το χωροταξικό σχεδιασμό, την προώθηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ, την προετοιμασία ανάθεσης των ειδικών χωροταξικών σχεδίων, όπως επίσης την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε το μήνυμα ενίσχυσης των και επίσπευσης των σχετικών έργων και δραστηριοτήτων.

-«Έχει αρχίσει σοβαρή προσπάθεια για να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης και να καλυφθεί η κατάρτιση τους στο σύνολο της επικράτειας», είπε χαρακτηριστικά ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου, που θα ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Νέο σχέδιο

«Σήμερα είναι ώριμο να κάνουμε τομές», είπε ο κ Οικονόμου, μιλώντας για «διαχρονική αποτυχία προσπαθειών να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, με συνέπειες τόσο να εμποδίζονται μεγάλες αλλά και μικρές και μεσαίες επενδύσεις και παράλληλα αντί να προστατεύεται να καταστρέφεται το περιβάλλον». Ο νέος υφυπουργός είπε ότι θα ακολουθηθεί νέο μοντέλο βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης στην αιχμή του οποίου έθεσε αφενός την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων όλων των κατηγοριών αφετέρου δε την οριστική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης και των συνεπειών της, μέσω του ορισμού χρήσεων γης για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Αυθαίρετη δόμηση

Δίνοντας το μήνυμα ότι μέσω της ολοκλήρωσης του καθορισμού των χρήσεων γης θα αντιμετωπιστεί και η αυθαίρετη δόμηση, ο κ Οικονόμου μίλησε για κοινωνικές, οικονομικές και ιδιοκτησιακές αιτίες που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υλοποιώντας το σχεδιασμό για την ολοκλήρωση των χρήσεων γης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπιο, αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις και το πρόβλημα της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.

«Μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε σε μία τετραετία χρήσεις γης παντού είπε ο νέος υφυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, με την γρήγορη προώθηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στους δήμους όλης της χώρας και την επίσπευση της ανάθεσης, εκπόνησης και ολοκλήρωσης των ειδικών χωροταξικών σχεδίων. Σημειώνεται ότι σε φάση προετοιμασία είναι στο ΥΠΕΝ τα ειδικά χωροταξικά σχέδια  για τον Τουρισμό, της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία, τον Ορυκτό Πλούτο, τις Ιχθυοκαλλιέργειες, τις Φυλακές κ.α.