Από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου 2019 φιλοξενείται στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (WLIC2019)  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (IFLA), με θέμα... ΤΕΕ: Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων

Από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου 2019 φιλοξενείται στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (WLIC2019)  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων (IFLA), με θέμα «Libraries: dialogue for change» («Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή»).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το συνέδριο αποτελεί διεθνώς το σημαντικότερο γεγονός στον χώρο των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 3.500 συνέδρους από 120 και πλέον διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα γεγονός  κομβικής σημασίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες και την πληροφόρηση, καθώς προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες για δικτύωση, επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη όπως αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων. Το συνέδριο φιλοξενεί μεγάλη εμπορική έκθεση με πάνω από ογδόντα εκθέτες σε έναν εκθεσιακό χώρο 1.000 τμ. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας να αναδείξει την ανάπτυξη τόσο των βιβλιοθηκών όσο και της επιστήμης της πληροφόρησης γενικότερα».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ έχει την τιμή και τη χαρά να συμμετέχει σε αυτό ποικιλοτρόπως. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων (ΕΕΒΕΠ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η  υπάλληλος της Βιβλιοθήκης Βενετία Κόγκου συμμετέχει στην εθνική επιτροπή διοργάνωσης ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΕΒΕΠ. Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ θα παρουσιάσει τις συλλογές της και τις υπηρεσίες της στο boulevard των Βιβλιοθηκών, το πάνθεον δηλαδή των βιβλιοθηκών της διοργανώτριας χώρας, που θα εκτίθενται σε roll up banners.

Μετά τη λήξη  του συνεδρίου στις 30 Αυγούστου προγραμματίζεται επίσκεψη βιβλιοθηκονόμων –σύνεδροι  με σκοπό να ενημερωθούν για τις λειτουργίες της και τις συλλογές της. Τέλος, η Βιβλιοθηκονόμος Βενετία Κόγκου και ο επιστημονικός συνεργάτης της Βιβλιοθήκης, Κώστας Μπίσας, Μηχανολόγος Μηχανικός, έχουν την τιμή να παρουσιάσουν την εργασία τους με τίτλο  Researching Information in Engineering: Making and Reading as Two Sides of the Same Coin στις 29 Αυγούστου, στην ενότητα Moving Beyond Traditional Collections & Services: Supporting Science in Innovative Ways – Science and Technology Libraries with Reference and Information Services and AV and Multimedia. Αναλυτικότερα η  εισήγηση έχει ως θέμα της τη λειτουργία του «Αναγνωστηρίου Πραγμάτων», μια καινοτόμα υπηρεσία που λειτουργεί πιλοτικά στη Βιβλιοθήκη και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να σχεδιάζουν και να εκτυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα».

Πληροφορίες: https://2019.ifla.org/