Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ταχύτητα, πλήρης  προετοιμασία όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών  και πάνω απ΄όλα … τύχη – ναι τύχη! όπως λειτουργεί το σύστημα- είναι τα... «Εξοικονομώ»: Τα τρία «κλειδιά» για επιτυχημένη υποβολή αίτησης!

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ταχύτητα, πλήρης  προετοιμασία όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών  και πάνω απ΄όλα … τύχη – ναι τύχη! όπως λειτουργεί το σύστημα- είναι τα τρία «κλειδιά», της επιτυχημένης υποβολής αίτησης  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Πρεμιέρα

Η «πρεμιέρα» της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, που έγινε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 συνοδεύτηκε από μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, όπως καταγράφηκε από την μαζική και ταυτόχρονη είσοδο των ενδιαφερομένων  στο σύστημα.

Δυσλειτουργίες

Δεν έλειψαν  και αυτή τη φορά προβλήματα πρόσβασης στην ηλεκτρονικής πλατφόρμα και  μεγάλες αναμονές και καθυστερήσεις για την διεκπεραίωση της αίτησης, ενώ τα πρώτα στοιχεία από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι για ορισμένες από τις Περιφέρειες εξαντλούνται ήδη οι διατιθέμενοι πόροι. Ανά περιοχή, μόλις εξαντλούνται οι πόροι  θα κλείνει αυτομάτως η υποδοχή αιτήσεων.

Αντιμέτωποι λοιπόν με τις «καθιερωμένες δυσλειτουργίες» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,  προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν πάνω απ΄όλα  … τύχη. Δηλαδή να βρεθούν σε φάση, που το σύστημα  λειτουργεί με σχετική άνεση υποδοχής των αιτήσεων, χωρίς διακοπές και εμπλοκές που μπορεί να τους στοιχήσουν να χάσουν στην «κούρσα» της υποβολής αίτησης και να μείνουν εκτός προγράμματος. Ταυτοχρόνως βέβαια χρειάζεται και καλή προετοιμασία των δικαιολογητικών, καθώς σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, η ταχύτητα είναι πολύτιμος και καθοριστικός παράγοντας.

Το ΥΠΕΝ συνιστά υπομονή

Το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχουν καθυστερήσεις, ωστόσο η πλατφόρμα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, οι χρήστες του συστήματος χρειάζεται να επιδείξουν υπομονή». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι « ξεκίνησε σήμερα (16-9-2019) στις 12:00 η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής  Ελλάδας. Ήδη στις 16:00 βρίσκονταν μέσα στην πλατφόρμα 15.370 χρήστες. Από τον αριθμό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι  διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από τεχνικής και επιχειρησιακής πλευράς για να αυξηθεί η ταχύτητα απόκρισης, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση  των ενδιαφερόμενων».

Ζήτημα ωρών

Επιβεβαιώνεται πλήρως το  δημοσίευμα του ecopress με τίτλο “ζήτημα ωρών η συμμετοχή στο πρόγραμμα ” στο οποίο σημειώνεται ότι: το μέγεθος της Β φάσης του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ», που ανοίγει για αιτήσεις το Σεπτέμβριο, είναι αντίστοιχο με το αρχικό μέγεθος της Α φάσης του προγράμματος, και λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, προβλέπεται ότι  οι πόροι θα εξαντληθούν πάρα πολύ σύντομα, πιθανόν και εντός λίγων ωρών από το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος.

Σημειώνεται ότι επειδή το σύστημα λειτουργεί με την αρχή first in – fisrts served, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού για κάθε περιφέρεια (τα χρήματα είναι συγκεκριμένα για κάθε μία ξεχωριστή περιφέρεια και δεν μεταφέρονται, λόγω κανονισμών ΕΣΠΑ), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

O προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Οδηγίες ΥΠΕΝ

Σε ενημερωτική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ παρατίθενται οι ακόλουθες πληροφορίες:

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και τη σχετική υποσελίδα για τον Β΄ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/ όπου παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα, ως εξής:

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και την σχετική υποσελίδα για τον Β’ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/

Εκεί παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματα του Β’ κύκλου του Προγράμματος, στις Συχνές Ερωτήσεις, στα Τεχνικά Εγχειρίδια Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα.

Για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3000877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr

 

Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 211 1001616 και 2310 804004 ή στην διεύθυνση support.ekoii@exoikonomisi2-ypen.gr

Η έναρξη του Β’ κύκλου της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα γίνει τμηματικά ανά ομάδα περιφερειών  ξεκινώντας στις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια.

Περιφέρεια Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας

Από 16.09.2019

 

Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων,

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου,

Βορείου Αιγαίου, Κρήτης

Από 19.09.2019

 

Αττικής, Νοτίου Αιγαίου Από 23.09.2019

 

O προϋπολογισμός του Β’ Κύκλου ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

 

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν- Επιλέξιμες κατοικίες

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

 

Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). 

 

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής.

 

Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

-Υφίσταται νόμιμα.

-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

 

Εισοδηματικές κατηγορίες-Ποσοστά επιχορήγησης

 

Οι εισοδηματικές κατηγορίες στις οποίες οι αιτούντες (ωφελούμενοι του προγράμματος) κατατάσσονται και λαμβάνουν επιχορήγηση είναι:

 

Κατη

γορία

Ατομικό

«Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης»

Οικογενειακό

«Εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης»

Βασικό Ποσοστό Επιχορήγησης Αύξηση Επιχορήγησης ανά εξαρτώμενο τέκνο Μέγιστο Ποσοστό Επιχορήγησης
1 Έως 10.000 Έως 20.000 60% 5% 70%
2 > 10.000 έως 15.000 > 20.000

έως 25.000

50% 5% 70%
3 > 15.000 έως 20.000 > 25.000 έως 30.000 40% 5% 70%
4 > 20.000 έως 25.000 > 30.000 έως 35.000 35% 5% 70%
5 > 25.000 έως 30.000 > 35.000 έως 40.000 30% 5% 50%
6 > 30.000 έως 35.000 > 40.000 έως 45.000 25% 5% 50%
7 > 35.000 > 45.000 0% 0% 0%

 

Επιλέξιμες παρεμβάσεις- Προϋπολογισμός-Κίνητρα

 

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).

 

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

 

-Αντικατάσταση Κουφωμάτων

-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο.

Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Τι αλλάζει σε σχέση με το πρώτο κύκλο

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II». Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με αυτόν είναι ότι:

– Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (Ίδια Κεφάλαια/δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρησης της αίτησης πριν την οριστική της υποβολή.

–  Καταργείται το άνω όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.

–  Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου του προγράμματος  έως σήμερα έχουν υπαχθεί 42.228 αιτήσεις ωφελουμένων, συνολικού προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 398,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος (πρώτος και δεύτερος κύκλος) ανέρχεται σε 778 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψιστης σημασίας για τη χώρα καθώς έχει αναβαθμίσει ενεργειακά πάνω από 60.000 κατοικίες κατά την περίοδο 2007-2013. Διαδραματίζει δε κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δεδομένου ότι οι κατοικίες/νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, ενώ το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας