Του Αργύρη Δεμερτζή/ Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ενώ το... ΥΠΕΝ: περίοδος χάριτος για υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ενώ το ύψος τους θα εξαρτάται τόσο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, όσο και από τον χρόνο καθυστέρησης της δήλωσης.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress διαπιστευμένοι μηχανικοί, νέες προσλήψεις και task force στο Κτηματολόγιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος  Δ. Οικονόμου, ο πρόεδρος Δ. Σταθάκης και ο γεν. διευθυντής Στ. Κοτσώλης αναφερόμενος στις περιοχές που σταδιακά λήγουν οι προθεσμίες μέχρι το τέλος του έτους τόνισε ότι:

-«Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Ωστόσο από τώρα ενημερώνουμε, και προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου, ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Και το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης». Παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι:

-«Ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία».

Περίοδος  χάριτος

Δημιουργείται μία χρονική περίοδος «σιωπηρών παρατάσεων» μέχρι τον Ιούνιο 2020, κατά την οποία οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο, χωρίς πρόστιμο. Στο μεταξύ για μεγάλο πλήθος ιδιοκτητών, που έχουν προβεί σε εμπρόθεσμη δήλωση, τα γραφεία κτηματαγράφησης προχωρούν σε ραντεβού με τους ιδιοκτήτες για να ολοκληρωθεί η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών καταχώρησης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι  «τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει ο νόμος 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων. Έχουμε δεσμευθεί πως δεν θα προβούμε ακαριαία στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν ό,τι έκανε η συντριπτική πλειονότητα και να σπεύσουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους».

Παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τη μη υποβολή δηλώσεων  ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, ώστε να προβλεφθεί νομοθετικά ο καταλαγισμός τους με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά όποιος έχει μεγαλύτερο ακίνητο και καθυστερεί περισσότερο να πληρώνει μεγαλύτερο πρόστιμο.

Ο ΥΠΕΝ απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις όσον αφορά την έναρξη επιβολής των προστίμων διευκρίνισε ότι αφενός μεν δεν θα υπάρξει ακαριαία επιβολή τους και αιφνιδιασμός των πολιτών αφετέρου δε ότι θα γίνει έγκαιρη ειδοποίηση προς όλους για την έναρξη επιβολής των προστίμων, ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις άνισης μεταχείρισης των πολιτών.

 

Πάντως όπως  τόνισε ο υπουργός «προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου. Ωστόσο από τώρα ενημερώνουμε, και προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου, ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Και το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. Δηλαδή θέλω να πω ότι όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες. Αυτό θέλω να πω, για να είμαστε συνεννοημένοι μεταξύ μας.

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα προετοιμαστούν οι σχετικές διατάξεις και πιστεύουμε ότι καθώς υπάρχει η άνεση χρόνου και η έγκαιρη ενημέρωση από μέρους μας, κανένας πολίτης τελικά δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κανένα πρόστιμο. Δίνουμε πολλούς μήνες στους πολίτες, ακόμα και αν έχουν κάποιες υποχρεώσεις τώρα, ακόμα και αν έχουν κάποια αδυναμία τώρα, ακόμα και αν λείπουν στο εξωτερικό, να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Δεν πάμε σε ακρότητες. Αλλά δεν μπορούμε να δείξουμε και μια απόλυτη ανοχή η οποία στρέφεται εναντίον των συνεπών πολιτών, αλλά στρέφεται και εναντίον των συμφερόντων τελικά της εθνικής οικονομίας, γιατί το Κτηματολόγιο εκτός των άλλων είναι και ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο».

 

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι έγινε «σοβαρή δουλειά» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  και σημείωσε ότι στόχος της νυν πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης του Κτηματολογίου, γεγονός που -όπως είπε- αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των πολιτών. Τους δύο τελευταίους μήνες σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση υποβολής δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Ελληνικού Κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Προφανώς έχουν πειστεί πως το Κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος όλων. Και έχουν επίσης πειστεί ότι θα μπει ένα τέλος στις παρατάσεις και τα πράγματα θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται» είπε ο ΥΠΕΝ και σημειώσε αναλυτικά τα ακόλουθα:

Τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%, που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί και παλαιότερα από τη διοίκηση του Κτηματολογίου και που έχει να κάνει και με τις συμβάσεις με τους αναδόχους.

Τον μήνα Οκτώβριο, τα πράγματα πήγαν επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019.

Το ποσοστό συλλογής ξεπέρασε έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%. Και φυσικά οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλουν δηλώσεις.

Πρέπει να τονιστεί, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, πως στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», εκείνες οι δηλώσεις δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο. Η διαδικασία αυτή διευκολύνει ειδικά εκείνους που σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους λίγες μόνο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Με την διαδικασία «εμπρόθεσμης προσέλευσης» ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία της αυξημένης κίνησης των τελευταίων ημερών και επιστρέφει μετά από κάποιες ημέρες στα κτηματολογικά γραφεία για να ολοκληρώσει την δήλωση του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

–      Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

–      Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.

–      Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

–      Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.

 

–      800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

 

Περιοχές

«Πλέον το παζλ του Κτηματολογίου αρχίζει να συμπληρώνεται» είπε ο υπουργός ΠΕΝ σημειώνοντας ότι «και μαζί με αυτό αρχίζει και σχηματοποιείται σιγά-σιγά το λεγόμενο γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε σε δεύτερη φάση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη», ενώ παρουσίασε τις προθεσμίες και τις περιοχές της κτηματογράφησης ως εξής:

Τον Νοέμβριο να υπενθυμίσω ότι λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:

–      Καστοριάς/Φλώρινας

–      Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων

–      Ευβοίας

–      Αχαΐας

–      Μεσσηνίας

–      Λακωνίας

–      Αργολίδας/Κορινθίας

–      Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής

–      Σάμου/Χίου/Ικαρίας

–      Αιγίου

Τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει  εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας