Συνολικά οι δηλώσεις πολεοδομικών παρανομιών από το 2009, στις πέντε διαδοχικές ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια, με έσοδα 3,4 δισ. ευρώ. Στο... Αυθαίρετα: έσοδα 3,4 δις ευρώ, διαγράφηκαν 176.000 δηλώσεις

Συνολικά οι δηλώσεις πολεοδομικών παρανομιών από το 2009, στις πέντε διαδοχικές ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια, με έσοδα 3,4 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ παράταση πέντε ετών στη δήλωση αυθαιρέτων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου 2020 τα πρόστιμα αυξάνονται κατά 20% (και κατόπιν 5% ετησίως), ενώ δεν θα δίνεται δυνατότητα νομιμοποίησης κτιρίων με μεγάλες παρανομίες. Παράλληλα, επανεισάγεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που θα είναι υποχρεωτική τόσο για μεταβιβάσεις όσο και για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Στοιχεία

Με βάση τα  τελευταία στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως δημοσιεύτηκε σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λάλιου στην «Καθημερινή»,  οι δηλώσεις αυθαιρέτων

  • Μέσω της ρύθμισης του 2017 έχουν πλέον φθάσει τις 523.000 και έχουν αποδώσει στο Πράσινο Ταμείο 390.000 ευρώ σε πρόστιμα.
  • Στο μεταξύ  περίπου 176.000 δηλώσεις που είχαν καταχωριστεί το 2011-2013 χωρίς να προχωρήσουν, τελικώς διαγράφηκαν, αφού δεν υπήρχε τρόπος πλέον να διεκπεραιωθούν.
  • Συνολικά οι δηλώσεις πολεοδομικών παρανομιών από το 2009, στις πέντε διαδοχικές ρυθμίσεις, ξεπερνούν τα 2,2 εκατομμύρια, με έσοδα 3,4 δισ. ευρώ.

Συνολική ρύθμιση

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τη ρύθμιση του θέματος των αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». είπε πως «φέρνουμε μια συνολική ρύθμιση η οποία έχει την εξής φιλοσοφία: Δίνουμε πράγματι μια πρώτη παράταση μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το τελος Ιουνίου για να πάμε με τους σημερινούς όρους όλοι να ρυθμίσουν το αυθαίρετό τους για να υπάρχει ένα επτάμηνο στη διάθεσή τους να κάνουν τις ρυθμίσεις τους χωρίς να αλλάξει καθόλου το καθεστώς στην τακτοποίηση».

«Λέμε όμως από εκεί και πέρα τα εξής:» -συνέχισε ο υπουργός- «Πρώτα απ’ όλα όσοι έχουν “βαριά” αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλαδή αυθαίρετα που δεν είχαν π.χ. καθόλου οικοδομική άδεια και άλλα τέτοια πράγματα, αυτοί μπορούν να το κάνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2020- από εκεί και πέρα δεν θα μπορούν να το κάνουν καθόλου. Και οι άλλες τέσσερις κατηγορίες (αυθαιρέτων) θα μπορούν να συνεχίσουν από εκεί και πέρα για πέντε χρόνια μόνο που αν δεν το κάνουν εγκαίρως θα υπάρξει προσαύξηση την πρώτη χρονιά 20% – αν δεν το κάνουν μέχρι του χρόνου δηλαδή- και μετά κάθε χρόνο θα υπάρχει άλλο ένα 5%».

«Επομένως, έχουν κάθε λόγο να πάνε νωρίς να το κάνουν, για να μην πληρώνουν πρόστιμα. Και επίσης εκείνο το οποίο κάνουμε είναι το εξής: συνδέουμε την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τη λεγόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, που είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το 2014 και το οποίο τώρα γίνεται πράξη, για να μπει σε μια τάξη το ζήτημα της ρύθμισης των αυθαιρέτων με αποδοχή και της πλευράς του ΤΕΕ και της πλευράς των ιδιοκτητών που θα μπορεί να γίνεται ρύθμιση πια -σε σχέση με την ταυτότητα εννοώ- και σε επίπεδο διαμερίσματος, οριζόντιας ιδιοκτησίας, όπως λέει ο νόμος, για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία» προσέθεσε.