«Dura lex, sed lex… Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρανομεί» δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, επισφραγίζοντας την ομόφωνη αποδοχή της... Περιφερειακό Συμβούλιο με … φάλαινες και τα δελφίνια

«Dura lex, sed lex… Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρανομεί» δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, επισφραγίζοντας την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για την «άμεση εφαρμογή του νόμου, με την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου και την προβλεπόμενη αναστολή ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» από μέρους της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής, στη  Συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ως χρονικό διάστημα για την εκκίνηση των διαδικασιών εφαρμογής του νόμου προτάθηκε – και έγινε αποδεκτό – εκείνο των 10 ημερών.

Η παρέμβαση της «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» , με επικεφαλής τον εκλεγμένο σύμβουλο
Γιώργο Δημητρίου πλαισιώθηκε από μία εξαιρετική «performance» στελεχών της Περιφερειακής Παράταξης και ακτιβιστών του Κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων.

H «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» σημειώνει σε ανακοίνωση της ότι:  θέτουμε μεταξύ των θεμελιωδών στόχων της πολιτικής μας οπτικής και της κοινωνικής και κινηματικής μας δράσης «την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα και θα τα αντιμετωπίζει ως αισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα και προϊόντα για χρήσεις κατά το δοκούν». Τη βάση της αναπόσπαστης αυτής πτυχής της πολιτικής μας οπτικής, η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» την οριοθετούμε στην οικοκεντρική πεποίθηση της Ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων, των ίσων δικαιωμάτων στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, των φυσικών δικαιωμάτων τους και της συγκεκριμενοποίησης τους ανάλογα με το είδος, σαν όρους απαράβατους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, την οικοσυστημική ισορροπία και, εν τέλει, την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο, το δικαίωμα αναπαραγωγής σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και το απόλυτο δικαίωμα φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις αναφορικά με το πολιτιστικό περιβάλλον, τη θρησκευτική συνείδηση, την παράδοση ή και την κουλτούρα.

Από αυτή την οπτική γωνία, μέλη και στελέχη μας αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται στο πλαίσιο του φιλοζωικού κινήματος για τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων, μετά την ισχύουσα νομοθετική απαγόρευση όλων των ζώων στα τσίρκα της χώρας μας και της οργάνωσης παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων. Απομένει, ως χρόνιο αίτημα του φιλοζωικού κινήματος, το θέμα της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών, νομοθετικά έτοιμο αλλά κρυμμένο βαθιά στα συρτάρια της χρεωκοπημένης πολιτικής της χώρας.

«Οι φάλαινες και τα δελφίνια δεν ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε αιχμάλωτα περιβάλλοντα» δήλωσε μόλις τον Οκτώβριο 2019 ο Ντέρμοντ Χάλπιν, πρόεδρος της «TripAdvisor», σε επίρρωση της απόφασης της εταιρείας να βάλει τέλος στην πώληση εισιτηρίων σε αξιοθέατα αιχμαλωσίας κητωδών μετά τις British Airways, Holidays, Booking και Virgin Holidays και Expedia, την ίδια στιγμή που έκλεισαν ή κλείνουν τα δελφινάρια σε πολλές χώρες του κόσμου – Κύπρος, Σλοβακία, Φιλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Κορέα, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ. – η Ρωσία απελευθερώνει μόλις πρόσφατα τα τελευταία αιχμάλωτα κητώδη και ο Καναδάς νομοθετεί την απαγόρευση της αιχμαλωσίας, της εκτροφής, της γονιμοποίησης, της κατοχής και της προσπάθειας απόκτησης υλικών αναπαραγωγής τους. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τα κητώδη έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του «εγώ», υψηλό βαθμό αντίληψης, αυτογνωσίας, συναισθηματισμού και νοημοσύνης και, ως συναισθανόμενα όντα, υποφέρουν όταν δεν ζουν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον. Η αιχμαλωσία και ο εγκλεισμός τους σε τεχνητά περιβάλλοντα, παρά τη φύση τους, αποτελεί έγκλημα που δεν δικαιολογεί όχι μόνο «παραστάσεις παιδευτικού χαρακτήρα» αλλά ούτε καν θέματα προστασίας τους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας