Εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα αρμοδιότητας  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  έγινε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),... ΥΠΕΝ-ΕΝΠΕ: οι ανακοινώσεις για δασικούς χάρτες, απορρίμματα, περιβάλλον

Εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα αρμοδιότητας  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  έγινε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στην οποία παρέστη και έδωσε απαντήσεις, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», οι προστατευόμενες περιοχές, οι επεκτάσεις του φυσικού αερίου, και η διαχείριση του ΕΣΠΑ κ.α τέθηκαν από τους περιφερειάρχες.

Για τη σύναψη μίας συμμαχίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία εθνική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία των επικεφαλής των Περιφερειών της χώρας.

Στις τοποθετήσεις τους, οι περιφερειάρχες και κυρίως της Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι περιφέρειες στην διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι είναι υπερτοπικό θέμα, αλλά και η χρηματοδότηση να  γίνεται από τις Περιφέρειες.

Προστατευόμενες περιοχές και φορείς διαχείρισής τους

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προτεραιότητα του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης είναι η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μέσω της ορθής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες καλύπτουν το 40% της έκτασής της, με τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης. Ενώ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην επίλυση των ζητημάτων των αντιρρήσεων που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες.

Ο  κ. Χατζηδάκης, προανήγγειλε, με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης ως εξέλιξη του ΕΚΠΑΑ, με υψηλού επιπέδου στελέχη. Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί,  είπε ο υπουργός εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη αυτών των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ.

Ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό. Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι.  «Επομένως, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ποιος είναι ο λόγος των διαφωνιών, όταν το νέο καθεστώς για τις προστατευόμενες περιοχές θα είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και πιο ουσιαστικά υποστηριζόμενο οικονομικά;»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να απαξιώσω το έργο των φορέων διαχείρισης, όμως υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης, σύγχυση αρμοδιοτήτων και το υπάρχον σύστημα δε λειτουργεί».

Όπως εξήγησε, με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, οι περιφέρειες θα καταστούν αρμόδιες για τα έργα και την ανάπτυξη των περιοχών, με έργα ήπιων παρεμβάσεων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΕΝ, ενώ θα αποσαφηνιστεί και ο ρόλος των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ταυτόχρονα, θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης, οι οποίοι πλέον θα έχουν τον ρόλο διευθύνσεων ανά περιοχή.

Δασικοί Χάρτες

Όσον αφορά τα δασικά, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση του αριθμού των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων με την παρουσία δασολόγου, μηχανικού και δικηγόρου και θα υπάρξει σύνδεση της αμοιβής με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα γίνουν 3 παρεμβάσεις: α) αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, β) δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και γ) αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ). « Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που επιλύουν χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

«Σε περίπτωση που κάποιος δικαιωθεί θα μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του αμέσως, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση όλης της περιφερειακής ενότητας, καθώς με το ισχύον καθεστώς θα έπρεπε να περιμένει μέχρι και 25 χρόνια, κάτι που συνιστά απαλλοτρίωση της περιουσίας του και παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του. Και τέλος, όπου υπάρχει πράξη της διοικήσεως η οποία προβλέπει ότι μία περιοχή δεν είναι δάσος, αυτή η περιοχή δε θα αμφισβητείται εκ των υστέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ έφερε ως παραδείγματα αμφισβητήσεων από το δημόσιο τα εποικιστικά των προσφύγων, απαλλοτριωτέες εκτάσεις, εκτάσεις που καλλιεργούνται και επιδοτούνται από αναδασμούς. «Αυτά τα ζητήματα τα κλείνουμε. Εκκρεμούν 160.000 αντιρρήσεις για το 55% της χώρας. Σε δύο χρόνια εξετάστηκαν 2.000. Εάν πάμε με αυτούς τους ρυθμούς, το θέμα θα λυθεί σε 25 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε, ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων προκειμένου, όπως τόνισε, να προστατεύσουμε το πραγματικό δάσος και όχι το κατά φαντασία δάσος.

 Εξοικονομώ κατ΄ οίκον

Επιπλέον, στη συνάντηση επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η εκ νέου προώθηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄ οίκον και η επέκτασή του σε δημόσια κτίρια κα επιχειρήσεις, (χωρίς ανακοινώσεις νέων χρονοδιαγραμμάτων) η απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το νέο ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση της διασύνδεσης του φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Κεντρική Μακεδονία αλλά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα ζημιώσουμε το περιβάλλον γιατί θα εφαρμόσουμε το Ενωσιακό Δίκαιο που είναι το αυστηρότερο στον πλανήτη, αλλά δεν είναι υπεράσπιση του περιβάλλοντος όταν μία υπηρεσία χρειάζεται τόσα χρόνια για να εκδώσει μία απόφαση».

Διαχείριση απορριμμάτων

Στόχοι του υπουργείου είναι η δημοπράτηση 17 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, η χρηματική και πολιτική υποστήριξη για την ανακύκλωση, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά και  η σύγχρονη διαχείριση των υγρών αποβλήτων είπε ο υπουργός τονίζοντας προς τους Περιφερειάχρες:

– «Σας θεωρούμε μόνιμους συνομιλητές μας, σταθερούς μας συμμάχους σε μια εθνική προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή  διαχείριση απορριμμάτων, για το Περιβάλλον».

Έκανε λόγο για μία «εθνική προσπάθεια για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια στη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ώστε να καλύψουμε όσο ταχύτερα γίνεται το κενό». Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει η δημοπράτηση 17 έργων μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.

Ενώ, όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, άμεσος στόχος είναι να μην υπάρξουν εστίες δυσφήμισης για τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία τριών μονάδων στην Αττική και δύο στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ κεντρικοί στόχοι αποτελούν η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, τα πράσινα σημεία, τον καφέ κάδο με έμφαση αρχικά στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ενώ θα εξεταστεί και η λειτουργία των Συστημάτων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, καθώς και τα έργα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των υγρών αποβλήτων και οι βιολογικοί καθαρισμοί για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

Χωρικός σχεδιασμός

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν τα ειδικά πλαίσια χωρικού σχεδιασμού, στα οποία προτεραιότητα, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΕΝ, θα δοθεί σε αυτά των ΑΠΕ, του τουρισμού και στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ, όπως είπε, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθεί το 45% της χώρας μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το 2021 να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και να καλυφθούν 39 πόλεις, εκ των οποίων 18 σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ όπως είπε, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, έχουμε θέσει το θέμα των χρηματοδοτήσεων για μετά το 2023, αρκεί να συνδέονται με τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως αυτή του υδρογόνου.

Αχελώος

Για την εκτροπή του Αχελώου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ, θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αυταρχικά και με βάση τις αποφάσεις προηγουμένων κυβερνήσεων.

Τι είπαν οι περιφερειάρχες

Τζιτζικώστας

-«Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ως σύμμαχοι στις προσπάθειες που κάνετε. Ήδη έχουν δοθεί λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι του ΥΠΕΝ για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν μείνει άλυτα εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι «θα μας βρείτε διεκδικητικά μπροστά σας όταν κάτι δεν πάει καλά».

-«Οι περιφέρειες θέλουν να εμπλακούν γιατί μπορούν να δώσουν οριστική λύση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Στην τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ, τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής να περάσουν στα Περιφερειακά Προγράμματα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων κά.

  Πατούλης

«Να μας βλέπετε σαν εταίρους και συμμάχους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε ως κυβέρνηση και υπουργείο στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων» πρόσθεσε. Μεταξύ των περιφερειαρχών που τοποθετήθηκαν, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, «έδειξε» τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως τη «μεγαλύτερη αιτία βραδύτητας στο Δημόσιο».

Καχριμάνης

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε όλα τα αντλιοστάσια, ενισχύοντας έτσι και τη γεωργία, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σε όλη την Ήπειρο, για τα προβλήματα που υπάρχουν με τις διεκδικήσεις εκτάσεων από το Δημόσιο που δεν του ανήκουν, όπως είπε.

Αγοραστός

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο, είπε, είναι έτοιμο κατά 65% ενώ ήδη έχουν δαπανηθεί 1,1,δισ. ευρώ. Επίσης, ζήτησε να μην καθυστερεί η έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή νομοσχεδίων που ψηφίζονται.

Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υπογράμμισε ότι μπορεί να γίνεται συζήτηση για πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον και να μην επαναλειτουργήσει η γραμμή του τρένου στην Πελοπόννησο. «Εμείς στον προϋπολογισμό μας έχουμε ήδη δεσμεύσει 15 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου», είπε.

Σπανός

Τα ρέματα που είναι μέσα σε αστικούς ιστούς να είναι ευθύνη των Δήμων, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Κασαπίδης

Την κατασκευή ορεινών φραγμάτων όπως εκείνο στη Νάξο, που είχε γίνει επί δημαρχίας Μανώλη Γλέζου, τη σύνδεση με το φυσικό αέριο της Δυτικής Μακεδονίας, την αξιοποίηση νέων «καθαρών» μορφών ενέργειας κά, έθεσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Σταύρος Αρναουτάκης

Τη διασφάλιση της ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης, το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ζήτησε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκέντρωση του κράτους.

Δούρου

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρθηκε στις ενεργειακές κοινότητες, άσκησε κριτική στον αναθεωρημένο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και ζήτησε να «ξεπαγώσει» το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας