Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Σε συνθήκες «κανονικότητας» η ευρεία συμμετοχή στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας  θα χαρακτηριζόταν ως «ψήφος εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές... ΔΕΠΑ Εμπορίας: οι επενδυτές έσπασαν την καραντίνα

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Σε συνθήκες «κανονικότητας» η ευρεία συμμετοχή στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας  θα χαρακτηριζόταν ως «ψήφος εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της χώρας. Στις τωρινές συνθήκες της καραντίνας και του κορονοϊού το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελεί πηγή ελπίδας για καλύτερες ημέρες, από τη στιγμή που ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι «ποντάρουν» στο αύριο της ενεργειακής αγοράς και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.

Η έκπληξη ως προς τις συμμετοχές στο διαγωνισμό προήλθε από τη ΔΕΗ η οποία διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από κοινού με την Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη. Όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ το βασικό κίνητρο πίσω από την επιχειρηματική απόφαση είναι η πρόσβαση σε προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα διαθέτοντας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Κομοτηνή, Αλιβέρι, Λαύριο και Μεγαλόπολη. Το χαρτοφυλάκιο λιανικής στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της «Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» (πρώην ΕΠΑ Αττικής) είναι ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο το οποίο ωστόσο αποτελεί σχετικά περιορισμένο μέγεθος σε σύγκριση με την πελατειακή βάση της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στην Κοινοπραξία θα είναι μειοψηφική.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ ήταν ευρεία καθώς ανταποκρίθηκαν τόσο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι όσο και πολυεθνικές. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 65 % των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35 % ανήκει στα ΕΛΠΕ τα οποία συμμετέχουν στο διαγωνισμό και είτε θα αγοράσουν το υπόλοιπο 65%, αν κερδίσουν το διαγωνισμό, είτε θα πουλήσουν το 35 % στον πλειοδότη) εξέφρασαν χθες τα εξής επενδυτικά σχήματα:

C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου, δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα ενεργειακών τομέων, αλλά και σε έργα υποδομών, παραχωρήσεις, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, κ.α.)

MET HOLDING AG (ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο)

POWER GLOBE LLC (Η Powerglobe Qatar είναι ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding (ALFAISAL), μιας ιδιωτικής εταιρείας που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960.)

SHELL GAS B.V. (η πολυεθνική εταιρεία ενέργειας που συμμετείχε έως πρόσφατα με 49 % στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής)

VITOL HOLDING B.V. (δραστηριοποιείται στην διύλιση, αγοραπωλησία εμπορευμάτων και ενεργειακών προϊόντων, στην παραγωγή ενέργειας και στην έρευνα, παραγωγή και προμήθεια πετροχημικών προϊόντων και είχε συμμετάσχει στον πρόσφατο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ).

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E. (δραστηριοποιείται σε παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές, παραχωρήσεις, κ.α.)

Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V. (ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται σε πετρελαιοειδή, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κ.α., συνεργάζεται με την ιταλική Edison στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της Elpedison)

Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E. (ο όμιλος δραστηριοποιείται στην μεταλλουργία, στον σχεδιασμό – προμήθεια – κατασκευή έργων (EPC), στην ηλεκτρική ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου).

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας