Του Κώστα Βουτσαδάκη/  Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση των μεταφορών στην ΕΕ με δημιουργία «πράσινων λωρίδων» και όριο 15 λεπτών στους συνοριακούς ελέγχους... ΕΕ: «πράσινες λωρίδες» για μεταφορές – εξπρές,  λόγω  κορονοϊού

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση των μεταφορών στην ΕΕ με δημιουργία «πράσινων λωρίδων» και όριο 15 λεπτών στους συνοριακούς ελέγχους ζητά η Κομισιόν από τα κράτη – μέλη, προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν, «τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν, χωρίς καθυστέρηση, όλα τα σχετικά σημεία διέλευσης των εσωτερικών συνόρων κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως «πράσινες λωρίδες» διέλευσης των συνόρων.

Οι «πράσινες λωρίδες» διέλευσης των συνόρων θα πρέπει να είναι ανοικτές για όλα τα εμπορευματικά οχήματα, ό,τι εμπορεύματα κι αν μεταφέρουν. Ο χρόνος που θα απαιτείται για τη διέλευση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υγειονομικών και άλλων ελέγχων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά».

Τονίζεται ακόμη ότι οι διαδικασίες στις «πράσινες λωρίδες» θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία ενώ οι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται χωρίς να χρειάζεται οι οδηγοί να βγαίνουν από τα οχήματά τους. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να αναστείλουν προσωρινά όλους τους περιορισμούς οδικής πρόσβασης που ισχύουν, όπως απαγορεύσεις κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, τη νύχτα και απαγορεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι οδηγοί μεταφορών που δεν εμφανίζουν συμπτώματα εξαιρούνται από τυχόν καραντίνες ενώ δεν θα τους ζητούνται ιατρικά πιστοποιητικά. Η «χαλάρωση» των κανόνων ισχύει και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, εφόσον είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων εντός της ΕΕ και προς αυτή.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η πανδημία κορονοϊού έχει μείζονες επιπτώσεις που διαταράσσουν τις μεταφορές και την κινητικότητα στην Ευρώπη ενώ οι συνεχείς και αδιάλειπτες χερσαίες, πλωτές και αεροπορικές εμπορευματικές υπηρεσίες έχουν καθοριστική σημασία για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την αποτελεσματική αντίδρασή της στην τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Δείτε την ανακοίνωση της Κομισιόν εδώ και το χάρτη με το ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο στο εδώ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας