ecopress
Η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) γιορτάζει τα 130 χρόνια της και διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017, στην... Τα 130 χρόνια τους γιορτάζουν οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ και τα 100 χρόνια τους οι Αγρονόμοι-Τοπογράφοι

Η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) γιορτάζει τα 130 χρόνια της και διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εκδήλωση με θέμα “130 χρόνια οι Μηχανολόγοι καινοτομούν”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 130 ετών από την ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Μηχανουργών Μηχανικών -η οποία αποτέλεσε τον πρόδρομο της σημερινής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών- καθώς και της συμπλήρωσης 180 ετών από την ίδρυση του ΕΜΠ.

Μεταξύ των ομιλητών ήσαν ο πρύτανης του ΕΜΠ Ι. Γκόλιας, ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανολόγων Η. Τατσιόπουλος, καθώς και διακεκριμένοι απόφοιτοί της των περασμένων ετών, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδρυτής της Infoquest Θεόδωρος Φέσας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρίστος Χουσιάδας, ο πρόεδρος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ALBΑ Νίκος Εμπέογλου, ο διευθυντής της INNOVATHENS Αντώνης Οικονόμου, ο καθηγητής της Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Νίκος Στεργιόπουλος κ.α. Στη συνέχεια καθηγητές της Σχολής που διετέλεσαν πρόεδροι της, συζήτησαν στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Σχολής, την ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν και τη σύνδεση της με την οικονομία και την κοινωνία.

Επίσης, επιδόθηκαν τα βραβεία καινοτομικής φοιτητικής εργασίας του ακαδημαϊκού έτους 2016-17. Πρόδρομος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών θεωρείται η ίδρυση και λειτουργία το 1867 της τριετούς ειδικής σχολής Μηχανουργίας στο Σχολεῖον τῶν Τεχνῶν (ή Πολυτεχνεῖον), το οποίο είχε ιδρυθεί το 1837 ως τεχνική σχολή μονοετούς φοίτησης, με τα μαθήματα να γίνονται τις Κυριακές και εορτές. Βασικό στοιχείο υποδομής της αποτελούσε το Μηχανουργεῖον, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες εξάσκησης των μαθητών του Σχολείου. Ως σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρίσθηκε πριν από 130 χρόνια, το 1887, με το νόμο «περί του οργανισμού του ἐν Ἀθήναις Σχολείου τῶν Βιομηχάνων Τεχνῶν», οπότε η Σχολή ονομάσθηκε Μηχανουργῶν Μηχανικῶν και οι σπουδές έγιναν τετραετείς. Το 1914, δημιουργήθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεῖο και η Σχολή μετονομάσθηκε σε Μηχανουργῶν καί Μηχανολόγων Μηχανικῶν, ενώ το 1917 έγινε Ἀνωτάτη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων. Το 1975 η πενταετής πλέον ενιαία Σχολή διαχωρίσθηκε σε Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το 1982 το Τμήμα Ναυπηγών αποσπάσθηκε από τη Σχολή Μηχανολόγων και κατέστη ανεξάρτητη σχολή. Σύμφωνα με τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings, η Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 2016 κατατάχθηκε στην 31η θέση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και στις θέσεις 101-150 παγκοσμίως.

Μέσω της κρατικής χρηματοδότησης και των κονδυλίων των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, από το ένα και μοναδικό εργαστήριο πριν από 130 χρόνια, σήμερα η Σχολή διαθέτει 25 εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό, στα οποία γίνεται σημαντική έρευνα. Κατά τη διάρκεια των 130 ετών λειτουργίας της, οι απόφοιτοι της Σχολής υπήρξαν ένας από τους κύριους επιστημονικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

-Οι τοπογράφοι. Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ γιορτάζει τα 100 χρόνια της, διοργανώνοντας εκδηλώσεις από 11 έως 13 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Πολυτεχνειούπολη με θέμα τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική της Σχολής στη σύγχρονη εποχή της γεωχωρικής τεχνολογίας και γεωπληροφορικής. Την Πέμπτη  στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα νέων ερευνητών για να παρουσιασθούν καινοτόμες ιδέες στην επιστήμη του αγρονόμου και τοπογράφου μηχανικού. Την Παρασκευή το απόγευμα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του παλαιού και του νέου προσωπικού της Σχολής. Παράλληλα, στο κτίριο Λαμπαδαρίου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργεί έκθεση οργάνων και τεκμηρίων από την ιστορία της Σχολής. Η Σχολή ιδρύθηκε το 1917 με κύριο εμπνευστή τον καθηγητή και πρύτανη Δημήτριο Λαμπαδάριο. Στα 100 χρόνια λειτουργίας της έχει συμβάλει στην τεχνολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ ανέδειξε προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όπως ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Βέης, «πατέρας» της δορυφορικής γεωδαισίας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας