ecopress
Παρουσία πλήθους τεχνικού κόσμου πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα τελετών του ΤΕΕ / ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου... “Ακτινογραφία” των έργων στην παρουσίαση βιβλίου του Ζ. Παπασταμάτη (βίντεο)

Παρουσία πλήθους τεχνικού κόσμου πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα τελετών του ΤΕΕ / ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη με τίτλο:«Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων – Πρότυπος Οδηγός με τον Νόμο 4412/2016 (Επικαιροποίηση 2019)».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Βιβλίο παρουσίασαν ως ομιλητές της Εκδήλωσης ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και τ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.Πάρις Μπίλιας, η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών «Διαχείριση Τεχνικών Έργων» Δρ. Κλαίρη Πετρουτσάτου, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συλλόγου εργοληπτικών οργανώσεων της Βορ. Ελλάδας, του  Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κων/νος Βαλοδήμος και η Διευθύντρια Συμβάσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κ. Μαρία Θάνου.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο μέσω ηλεκτρονικής αγοράς, δείτε εδώ

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν Καθηγητές και μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ , εργολήπτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ.), υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης, Υπάλληλοι Τεχνικών Υπηρεσιών κ.ά .

Οι ομιλητές του πάνελ ανέδειξαν την αρτιότητα του βιβλίου, τη χρηστικότητά του ως Πολύτιμο Οδηγό προς όλους τους εμπλεκόμενους (Υπηρεσίες, Μελετητές, Εργολήπτες) και καλωσόρισαν την ένταξή του στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ως Ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Οι ομιλητές καθώς και οι παρευρισκόμενοι μετέτρεψαν την εκδήλωση σε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων περί του χώρου των Δημοσίων Έργων,

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκλεκτούς ομιλητές και τους παρισταμένους  στην εκδήλωση, ανέγνωσε την επιστολή του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Ντίνου Μακέδου, ο οποίος  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Ζήση Παπασταμάτη ο οποίος χάρισε στον τεχνικό κόσμου έναν οδηγό δομημένο στη φύση του μηχανικού, ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς και προκοπής». Στην συνέχεια ανέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Περ/κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και  Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου , ο οποίος εκφράζει τον θαυμασμό του για το βιβλίο ως απαραίτητο βοήθημα στην διαδικασία παραγωγής Έργων και δηλώνει την επιθυμία της προμήθειάς του βιβλίου για όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού, ως μελών της Ένωσης που εκπροσωπεί.

Στράτος Σιμόπουλος

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος σε μία εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική ομιλία αναφέρθηκε στα προβλήματα του Εργοληπτικού κλάδου, τη συρρίκνωση των επαγγελματιών του χώρου, στις νέες εξελίξεις και αγορές. Τόνισε “Οι λύσεις πρέπει να δίνονται στα όρια του Νόμου, αλλά να μην είναι απόλυτα «νομολατρικές»”. Όπως  χαρακτηριστικά είπε :

  «Ο Ν. 4412/2016 κινήθηκε προς μία σωστή κατεύθυνση. Ο Ζήσης ο Παπασταμάτης στο βιβλίο του έβαλε όλες τις νομολογίες και τα ΠΔ του τον συνοδεύουν με αφοσίωση και σε τρομακτική λεπτομέρεια. Το βιβλίο του είναι ένας Οδηγός για εκείνους που «ξέρουν», αλλά και για εκείνους που «δεν ξέρουν» ή ακόμη και για τις Πολιτικές ηγεσίες. Είναι τόσο αναλυτικό που δεν ξέρω πως στο μέλλον ο συγγραφέας θα μπορέσει να βάλει με τον ίδιο λεπτομερή τρόπο και τις μελλοντικές βελτιώσεις αυτού. Για τους παραπάνω λόγους το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα».

Σε σχέση με την Πολιτική υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε : “Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο νομοθέτησης και να περάσουμε στον τρόπο διευκόλυνσης του 99% των επαγγελματιών του χώρου και όχι στην αποτροπή του 1% των “κακών επαγγελματιών”.

Σε σχέση με το μέλλον των Δημοσίων Έργων στην Ελλάδα και τον τρόπο υλοποίησής τους τόνισε : “Στα επόμενα χρόνια θα περάσουμε σε μία εποχή εκτίναξης των Δημοσίων Έργων. Αλλά τα έργα που θα γίνονται θα είναι μιας τελείως διαφορετικής – σε σχέση με αυτή που έως σήμερα γνωρίζουμε – μορφής.  Η Κυβέρνηση καταθέτει άμεσα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα”, όπου θα προβλέπεται οριζόντια και σε κάθε μορφής επένδυσης οι έλεγχοι θα γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες ή Ανεξάρτητους Μηχανικούς”.

Ξεκαθάρισε την έννοια της «Προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεν βάζουν την υπογραφή που πρέπει, θεωρώντας ότι αυτή τους η στάση προασπίζει το Δημόσιο συμφέρον» και  αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων από την εμπειρία της θητείας του ως Γεν. Γραμματέας επισήμανε :  «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ήρθαν τελεσίδικες Δικαστικές Αποφάσεις κατά του Δημοσίου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος προάσπισε λοιπόν ο Δημόσιο συμφέρον? Αυτός που δεν έβαλε την υπογραφή του 1 εκατομμυρίου, η οποία έγινε μετά 10 εκατομμύρια? Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση της Κ/Ξ της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, η οποία είχε τελεσίδικες Αποφάσεις κατά του Δημοσίου της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει λοιπόν από κοινού τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η πολιτική ηγεσία – αποποιούμενη απ΄ την πλευρά της την όποια πολιτική ευθύνη –  να βλέπουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την διαδικασία λήψη Απόφασης».

Πάρις Μπίλιας

Ο κ. Πάρις Μπίλιας αναφερόμενος στο Βιβλίο τόνισε: “Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό, αφορά όλους όσους εμπλέκονται με την διαδικασία παραγωγής Δημοσίων Έργων. Είναι επαγγελματικά γραμμένο από Μηχανικό –  στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Νόμου”.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε :  “Ο Ν.4412/2016 είχε καλές προθέσεις, εκκρεμούν όμως περί τις 50 εκτελεστικές πράξεις. Δεν αντιμετωπίζει όμως τα σημαντικά προβλήματα – ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η πολιτεία στα πλαίσια της καταπολέμησης – πάταξης της διαφθοράς και της “διαφάνεας” έχει θεσπίσει επάλληλους βαθμούς ελέγχου των συμβάσεων. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ο ένας φορέας να λογοδοτεί θετικά, ο δέ άλλος αρνητικά”.

Σε σχέση με τη διαφάνεια στον τρόπο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων ανέφερε:  «Τα Δημόσια Έργα στη χώρα μας εκτελούνται με απόλυτη διαφάνεια. Η Πολιτεία χρόνια τώρα έχει προβλέψει την αποσύνδεση των Επιβλεπουσών Υπηρεσιών σε σχέση με τα θέματα παρακολούθησης της Σύμβασης, εφόσον τα Τεχνικά Συμβούλια ως όργανα εγκρίσεων τροποποιήσεων των όρων της σύμβασης απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από μή υπηρεσιακούς παράγοντες. Η διαφθορά στην χώρα δεν επέρχεται από αναθέσεις μελετών ύψους 5.000 ευρώ. Τα εν λόγω προβλήματα έχουν τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό , ο οποίος θα προτείνει αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση» .

Έθεσε το θέμα των υπερβολικών εκπτώσεων που δίνονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι περισσότερες Μελέτες ανατίθενται με εκπτώσεις ύψους 80%, στα περισσότερα  Έργα πλέον δίνονται εκπτώσεις από 50% έως 70%. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες ανέφερε ότι : «Ένα άλλο φαινόμενο είναι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ελλειπή επίβλεψη έργων. Οι Επιβλέποντες έχουν καταντήσει “γραφειοκράτες”, απαντώντας στο μισό χρόνο τους σε “εισαγγελικές καταγγελίες”- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Η εμπλοκή των Δικαστικών λειτουργών – που πολλές φορές δεν είναι γνώστες και οι ίδιοι εις βάθος της Νομοθεσίας – στα Έργα, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Επιπροσθέτως οι Επιβλέποντες εργάζονται απροστάτευτοι, χωρίς νομική κάλυψη».

Τέλος τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, η οποία από ένα καθεστώς “επιδοματικής” πολιτικής  λέγοντας ότι «Πρέπει να περάσουμε σε αυτό της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,  Χωρίς παραγωγή Δημοσίων Έργων δεν θα έχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ανάταση της οικονομίας θα επέλθει μέσω της αύξησης του ποσού του ΠΔΕ, το οποίο από τα 7 δις ευρώ το 2008   έφτασε σήμερα στο ύψος του 1,5 δις».

Κλαίρη Πετρουτσάτου

Η κα Κλεοπάτρα (Κλαίρη) Πετρουτσάτου στην τοποθέτησή της σε σχέση με τα αναφερόμενα στον Ν. 4412/2016 και το βιβλίο τόνισε : Ο νέος Νόμος εισάγει πολλές έννοιες (π.χ. οι Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί) και βρίσκει απροετοίμαστο τον Τεχνικό κόσμο, τις Υπηρεσίες αλλά και τους Εργολήπτες.

“Το βιβλίο αποτελεί ένα πόνημα που όχι μόνο βοηθά όλους τους εμπλεκόμενους στην κατανόηση θεμάτων αλλά εισάγει και κατατοπίζει τον Μηχανικό σε όλες τις έννοιες του Νόμου. Η πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι σε αυτό δίνεται με μεγάλη επιτυχία η ερμηνεία του Νόμου από πλευρά Μηχανικού και από την Ακαδημαϊκή μου πορεία μπορώ να πιστοποιήσω ότι η γραφή του Μηχανικού εστιάζεται στο πρόβλημα ερμηνεύοντας την διάταξη του Νόμου και “δεν χάνεται στη μετάφραση”.

Σε σχέση με την αξία του εν λόγω βιβλίου ως Πανεπιστημιακό σύγγραμμα η κα Πετρουτσάτου τόνισε τα εξής :

“Διδάσκω στοιχεία Δικαίου και Τεχνικής Νομοθεσίας και από τη θέση αυτή θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απαραίτητο εργαλείο αναφοράς για κάθε φοιτητή. Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι έντονο για το μάθημα της Τεχνικής Νομοθεσίας, δικός μου στόχος είναι το εν λόγω μάθημα να γίνει μάθημα κορμού καθόσον πρέπει όλοι οι αυριανοί επαγγελματίες να γίνονται γνώστες αυτής της Νομοθεσίας. Η αξία του ως αναγνωρισμένου Πανεπιστημιακού Συγγράμματος πιστοποιείται από τις σπουδές, την επιστημονική κατάρτιση και κυρίως την μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία του συγγραφέα.

Τέλος ως την μεγαλύτερη επιτυχία του βιβλίου θα έλεγα ότι είναι το γεγονός ότι αυτό εισάγει σε παραδείγματα – εφαρμογές από πραγματικά έργα”.

Κωνσταντίνος Βαλοδήμος

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαλοδήμος αναφερόμενος στο Βιβλίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

“Το Βιβλίο όχι μόνο αναλύει και ξεκαθαρίζει κάθε άρθρο της Νομοθεσίας αλλά και στο CD που το συνοδεύει υπάρχουν και τα απαραίτητα Υποδείγματα, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο προς όλους τους εμπλεκόμενους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμα μιας και όταν η συνεργασία ξεκινήσει με λάθος έγγραφα η παραγωγή Έργου καταλήγει σε μία διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των Αναδόχων και της Υπηρεσίας. Και αυτό είναι εις βάρος του Έργου και βέβαια στοιχίζει υπερβολικά σε κόστος των ιδιωτικό τομέα, αφού οι Εργολήπτες το πληρώνουν ακριβά”.

Σε σχέση με την διαχειριστική επάρκεια των Αναθετουσών Αρχών ανέφερε χαρακτηριστικά  “Ο Συγγραφέας κατά την άποψή μου περνά και ένα μήνυμα : Ξεκινά από το Άρθρο 44 “Τεχνική επάρκεια” που σημαίνει ότι τα στελέχη των Υπηρεσιών πρέπει να έχουν μία  εμπειρία και εξειδίκευση, ανάλογη με αυτή που απαιτείται και για τις Εργοληπτικές Εταιρείες, τη στιγμή που πολλές από αυτές κλείνουν λόγω ακριβώς αυτής της άγνοιας νόμου εκ μέρους στελεχών του Δημοσίου. Να επεκταθεί οριζόντια σε όλους η απαίτηση προηγούμενης εμπειρίας από αντίστοιχα Έργα. Να τεθεί ο όρος της ανάληψης Επίβλεψης έργου από επιβλέποντα αντίστοιχα με τον όρο που απαιτείται στις  Εργοληπτικές Επιχειρήσεις”.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαλοδήμος αναφερόμενος στο Ν. 4412/2016 σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής :

“Ο Ν. 4412/2016  ήταν “καταστροφικός” για τον κλάδο εφόσον απελευθέρωσε εκπτώσεις και τις εκτίναξε – σε πολλές περιπτώσεις – έως και 70%. Ένα άλλο σημείο του Νόμου που εμείς σαν κλάδος θεωρούμε “ύποπτο” είναι ότι αυτός εισάγει νέους όρους, καταχρηστική και κατά περίπτωση αδιαφανή εφαρμογή και χρήση των διατάξεων γίνεται από τους Αναθέτοντες φορείς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω το γεγονός ότι με έντονη υποψία αδιαφάνειας σε Διακηρύξεις εμφανίζονται «παράξενα» απαιτούμενα Πιστοποιητικά να προσκομισθούν από τις διαγωνιζόμενες Εργοληπτικές Επιχειρήσεις (π.χ. απαίτηση ISO στο Λογιστήριο της επιχείρησης)”.

 Μαρία Θάνου

“Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ζήση Παπασταμάτη: «Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων» που αποτελεί Πρότυπο Οδηγό για την υλοποίηση των Έργων με τον Ν.4412/2016.

Ο Ν.4412/2016, που η ψήφισή του ήταν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, είναι ογκώδης, πολύπλοκος και σε πολλές διατάξεις του ασαφής ή ίσως και ατελής. Αρκετές διατάξεις του δεν είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να ερμηνευθούν και οι αναθέτουσες αρχές έχουν λάβει ελάχιστες οδηγίες για την εφαρμογή του.Όμως μ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα συνεχίσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις δημόσιες συμβάσεις είτε απ’ την πλευρά των αναθετουσών αρχών είτε από την πλευρά των νομικών είτε από την πλευρά των οικονομικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συμβάσεων του δημοσίου.

Τα περισσότερα βιβλία έχουν γραφεί από δικηγόρους και δεν γίνονται τόσο κατανοητά από τους μηχανικούς. Το βιβλίο βοηθώντας τον Μηχανικό στην κατανόηση των θεμάτων του Ν.4412/2016, τον κατατοπίζει σε απαραίτητα επαγγελματικά ζητήματα. Έτσι, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο δουλειάς και ένα σημαντικό βοήθημα σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν στη διαδικασία παραγωγής δημοσίων έργων, τόσο από τη μεριά των Αναθετουσών Αρχών και Φορέων του Δημοσίου, όσο και από την μεριά των οικονομικών φορέων, εργοληπτών και μελετητών.

Περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις της Σύμβασης κατασκευής ενός έργου,έως και την ολοκλήρωση και παραλαβή ενός έργου.Αναπτύσσονται σε βάθος θέματα που αφορούν στην εκτέλεση και επίβλεψη των έργων και γενικότερα, περιλαμβάνονται διάφορα σημαντικά θέματα. Εμπεριέχεται επίσης μία αναλυτική παρουσίαση σε όλα τα θέματα σχετικά με την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι συμπεριλαμβάνεται νομολογία αποφάσεων του ΣτΕ και δικαστηρίων, σχετικά με θέματα όπου υπήρξαν δικαστικές διενέξεις, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων. Σημαντική καινοτομία επίσης είναι ότι το βιβλίο συνοδεύεται από cd – οδηγό πλοήγησης, που περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή τόσο την εφαρμοστέα νομοθεσία όσο και υποδείγματα συμβατικών στοιχείων που πρέπει να τηρούν οι ανάδοχοι κατασκευής και οι επιβλέποντες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα τόνιζα ανεπιφύλακτα ότι το βιβλίο «Εκτέλεση και Επίβλεψη Δημοσίων Έργων» θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Υπηρεσία και κάθε εργοτάξιο. Δίνω πολλά συγχαρητήρια στον κ. Παπασταμάτη και του εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο του, και να το εμπλουτίζει, σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα προκύπτουν στο μέλλον.

Στο σημείο αυτό επακολούθηση συζήτηση περί του χώρου, του θεσμικού πλαισίου και των προβλημάτων του συστήματος παραγωγής Δημοσίων Έργων. Σταχυολογώντας τις κυριώτερες παρατηρήσεις – παρεμβάσεις παρευρισκομένων Εργοληπτών σταχυολογούμε τα σημαντικότερα σημεία :

“Την ανάγκη Υπάρχει η ανάγκη εισαγωγής Μαθημάτων σχετικών με τη Τεχνική Νομοθεσία και την ένταξή τους ως μαθήματα κορμού σε όλες τις Πολυτεχνικπές Σχολές, δηλ. η παρακολούθησή τους να είναι υποχρεωτική για τον φοιτητή.

“Υπάρχει απαραίτητη ανάγκη διαχωρισμού του θεσμικού πλαισίου στα μεγάλα και μικρά Έργα – αναλόγως του προϋπολογισμού αυτών. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει για τα κάτω του ορίου Έργα (που ανατίθενται με απευθείας ανάθεση ή συνοπτικούς διαγωνισμούς) από τα λεγόμενα μεγάλα Έργα”

Πρέπει να επανεξετασθεί η χρηστικότητα των πολλών Επιτροπών (π.χ. Επιτροπές ΠΠΑΕ) εφόσον η πρακτική και εφαρμογή μας έχει διδάξει ότι για μικρά Έργα δεν υπάρχει η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών.Η λειτουργία των Επιτροπών καθυστερούν την πορεία αυτών και των Υπηρεσιών δεν πρέπει να υπάρχουν σε μικρά έργα.

“Υπάρχει η ανάγκη ανάθεσης Μελέτης και Επίβλεψης των Έργων σε Ιδιωτικούς Φορείς”.

Αναστάσιος Μουρατίδης

Στο σημείο αυτό με παρέμβασή του ο Καθηγητής Οδοποιίας του Τμήματος Πολ. Μηχανικών του ΑΠΘ και τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Α.Ε.” κ. Αναστάσιος Μουρατίδης.

Ο κ. Μουρατίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα να προλογίζω ένα πόνημα με τρόπο πρωτόγνωρα γραμμένο σε σχέση με τα έως σήμερα δεδομένα. Και αυτό για το λόγο ότι το Βιβλίο δεν είναι γραμμένο από έναν Ακαδημαϊκό, όπως τα βιβλία που έως σήμερα γνωρίζαμε.

Το βιβλίο είναι τολμηρό και άρτιο. Άρτιο γιατί γράφτηκε από συνάδελφο μάχιμο Μηχανικό και όχι Ακαδημαϊκό. Άρτιο γιατί συνδυάζει γνώσεις Τεχνολογίας, την νομοθετική διάσταση και την πολύχρονη εμπειρία του συγγραφέα και για τους παραπάνω λόγους του αξίζουν συγχαρητήρια”.

Ο κ. Αναστάσιος Μουρατίδης μέσα από την πολύχρονη πορεία του από τον ρόλο και του εθνικού εκπροσώπου στην Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Εμπειρογνώμονα στον ΟΟΣΑ για την Έρευνα στις Μεταφορές, αλλά κυρίως του τέως Προέδρου της «Εγνατία Α.Ε.” αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Τεχνικής κατασκευής και στην αλλαγές που συνέβησαν στο κλάδο των κατασκευών κατά τα τελευταία έτη.

“Άλλαξαν πολλά σε επίπεδο τεχνικής και Επίβλεψης. Εισήχθη ο θεσμός των Συμβούλων Επίβλεψης που προέκυπταν από Δημόσιο διαγωνισμό και η καινούργια τεχνική, τεχνογνωσία και Μέθοδοι κατασκευής (Σήραγγες, Νέες Μέθοδοι κατασκευής γεφυρών, οδοστρωμάτων, drill&blast,   κλπ.). Οι σημερινοί Μηχανικοί που ασχολούνται με τα έργα βιώνουν ένα νέο καθεστώς κατασκευής και επίβλεψης και το βιβλίο βοηθά καθοριστικά στις αλλαγές αυτές. Για τον λόγο αυτό συγχαίρω τον συγγραφέα που μας χάρισε ένα τόσο σημαντικό πόνημα, του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και αναμένουμε την νέα έκδοση σύμφωνα με τις εξελίξεις της Τεχνικής Νομοθεσίας¨.

Ομιλία Ζήση Παπασταμάτη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη ενημέρωση από τον ίδιο τον κ. Παπασταμάτη για το βιβλίο. Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου κατ’ άρθρο, μεταξύ άλλων ανέφερε :

Καθηγητές του ΕΜΠ με μακρά Ακαδημαϊκή εμπειρία – όπως οι Ομότιμοι Καθηγητές κκ Ανδ. Αναγνωστόπουλος, Π. Μαρίνος και  Πάρις Παντουβάκης, Καθηγητής του ΕΜΠ στο γνωστικό αντικείμενο «∆ιαχείριση Κατασκευής Έργων Πολιτικού Μηχανικού.» τόνισαν την παιδευτική αξία του βιβλίου για τον φοιτητή Μηχανικό» και τόνισε ότι «Έχοντας υπόψη το εκπαιδευτικό υλικό που διανέμεται στους φοιτητές για τα σχετικά θέματα, μπορώ με σιγουριά να πω ότι το Βιβλίο του κ. Παπασταμάτη είναι μια περισσότερο συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και χρήσιμη προσέγγιση».

Συνέχισε λέγοντας: Τα λεγόμενα των κκ Καθηγητών γίναν πράξη και ήδη ένας αριθμός τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών ενέταξαν το βιβλίο στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο σύστημα «Εύδοξος¨¨ και από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά το βιβλίο θα διδάσκεται στις σχολές αυτές. Το Βιβλίο “Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων”  αποτελεί πλέον Πανεπιστημιακό σύγγραμμα και έχει καταχωρηθεί στο σύστημα Εύδοξος με κωδικό 86054322.

Σε σχέση με τα προαναφερθέντα από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση σε σχέση με την διασύνδεση του Εκπαιδευτικού κύκλου σπουδών με την παραγωγή έργων Μηχανικού ο συγγραφέας τόνισε:   «Συμφωνώ κι εγώ απ’ τη μεριά μου και θα ήθελα να συμπληρώσω ότι σε μία χώρα όπου οι μισοί τουλάχιστον απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα είναι τουλάχιστον ανεξήγητο να μην υπάρχει πρόνοια ούτως ώστε στον κύκλο σπουδών να υπάρχουν θεματικές ενότητες (ή και μαθήματα)  που να αφορούν στην Νομοθεσία Κατασκευής Έργων & Μελετών. Υπό αυτό το πρίσμα αφενός εκπλήχθηκα με την έλλειψη αντίστοιχων εκπαιδευτικών πονημάτων, αφετέρου με χαροποιεί το γεγονός ότι το βιβλίο μου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τους φοιτητές στην επαγγελματική τους ενασχόληση με τα Δημόσια Έργα.

Η Εκδήλωσε έκλεισε με τα λεγόμενα του συγγραφέα : «Θέλοντας να υπενθυμίσω ότι ο Ν.4412 είναι καθολικής ισχύος, καθόσον πλέον όλες οι Αναθέτουσες Αρχές οφείλουν να τον ακολουθούν κατά την Προετοιμασία και Εκτέλεση των Έργων τους. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του 1ου τη τάξει Δημοσίου Υπαλλήλου Μηχανικού Δημήτρη του Παπαγιαννίδη, ΓΕΝ. Δ/ντή του Υπουργείου Υποδομών:  «Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν Μηχανικό προς Μηχανικούς, συνοπτικό  και πολύ καλογραμμένο, μακάρι και ΠΡΕΠΕΙ τα Υπουργεία, οι Δήμοι οι Διαχειριστικές και όλες οι Αναθέτουσες Αρχές να το υιοθετήσουν μιας και την δεδομένη στιγμή είναι ο Πληρέστερος Οδηγός που κυκλοφορεί.

Με αυτά τα λόγια φίλες και φίλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους εσάς και στον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά με μία υπόσχεση. Μου δώσατε σήμερα τη δύναμη και το έναυσμα. Σας καλώ από τώρα στην παρουσίαση του επόμενου βιβλίου μου το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την επικαιροποίηση του Νόμου με τις νέες αναθεωρήσεις του, αλλά και Κωδικοποιημένες διατάξεις Ωρίμανσης και Διαδικασίες Ανάθεσης Έργων»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας