3Β: Ο Δήμος που πρωτοπορεί σε ΑΠΕ και ενεργειακή εξοικονόμηση
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΠεριβάλλον 24 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φαίνεται να είναι σταθερά προσανατολισμένος σε ένα χάρτη πορείας βάσει του οποίου προωθεί και υλοποιεί φιλόδοξα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Στον κατάλογο των καλών πρακτικών του Δήμου, περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στα δημοτικά κτίρια και δη των σχολικών συγκροτημάτων.
Συμμετέχει ακόμη σε περισσότερα από πέντε πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα που προωθούν πράσινες πολιτικές αλλά και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ενώ η α αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για βιώσιμες παρεμβάσεις, είναι διαρκής.
Η αποτίμηση των δύο πρώτων ετών του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΔΣΑΕ) για το δήμο, περιλαμβάνει 18 κατηγορίες δράσεων που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Δήμος έχει ήδη πετύχει 60% εξοικονόμηση ενέργειας και κατά 35% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις δραστηριότητες του Δήμου.
«Στόχος μας να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές CO2 στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης»
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο απόλυτα ενεργειακά αυτόνομο και να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές CO2 που παράγονται από τη Δημοτική δραστηριότητα», δηλώνει στο ecopress ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Τονίζει επίσης, ότι: «Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την παραγωγή της από ΑΠΕ. Ήδη μέσω των δράσεων μας έχουμε υπερβεί τους στόχους του συμφώνου των Δημάρχων για το 2020. Υπογράψαμε επίσης το σχετικό σύμφωνο για το 2030 όπου και εκεί, πολύ νωρίτερα από τους προβλεπόμενους χρόνους, θα πετύχουμε και θα υπερβούμε τους στόχους. Αυτό το καταφέρνουμε με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών εγκαταστάσεων, τη συνολική αντικατάσταση του 9000 φωτιστικών σωμάτων δημοτικού φωτισμού, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστοιχιών αλλά και με τη συμμετοχή μας σε δίκτυα πόλεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ασχολούνται με το θέμα σε επίπεδο έρευνα και υλοποίησης καλών πρακτικών»
Το ecopress καταγράφει αυτές τις καλές πρακτικές, έτσι όπως τις παρουσίασε ο κ. Κωνσταντέλλος στην Ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών την περασμένη Τετάρτη με θέμα: «Φωτοβολταϊκά 2020: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός ξεκίνησε. Από την αυτοπαραγωγή στην τεχνολογική καινοτομία»
Υλικά κατεδάφισης αναβαθμίζουν ενεργειακά τις δημοτικές εγκαταστάσεις
Η επαναχρησιμοποίηση των υλικών κατεδάφισης των κτιρίων για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προκατασκευασμένων πάνελ και την τελική χρήση τους στη δημιουργία κτιρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, είναι μία φιλόδοξη δράση, στην οποία ο Δήμος αποτελεί τον πιλοτικό Δημόσιο Φορέα εφαρμογής του νέου ερευνητικού υλικού. Στο πρώην Δημαρχείο Βουλιαγμένης έγινε η τοποθέτηση των νέων προκατασκευασμένων πάνελ, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός ενεργειακής αποδοτικότητάς τους. Οι Πρώτες μετρήσεις δείχνουν 32% μείωση στη ζήτηση για θέρμανση. Η πιλοτική δράση ονομάζεται «Ιnnowee» και εφαρμόζεται σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Βουκουρέστι, Πάδοβα και Putte Mechelen στο Βέλγιο.
Ενεργειακή αναβάθμιση 116 δημοτικών κτιρίων
Η δράση ονομάζεται «Ανάπτυξη Έργου στην Νότια Αττική – Project Development in South Attica (PRODESA)» υπάγεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΗΟΡΙΖΟΝ 20» και στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε 116 δημοτικά κτίρια, με ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 3,2 MW στις στέγες των κτιρίων αυτών και αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Η συνολική εξοικοκονομιθείσα ενέργεια είναι 45,6 GWh/έτος και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές θα είναι 4,8 GWh/έτος.
Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση C-TRACK 50
Το C-TRACK 50 είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020. Σκοπός του είναι η κινητοποίηση και η υποστήριξη των τοπικών κα περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση φιλόδοξων ολοκληρωμένων σχεδίων για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα, επιδιώκοντας την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 20150.
Πιλοτική ευρωπαϊκή δράση Teeschools: Ενεργειακή αναβάθμιση πέντε σχολικών κτιρίων.
Πρόκειται για μία δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τρέχει επιτυχώς. Το έργο «Teeschools», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg Mediterranian 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια με σκοπό να επιτευχθεί η βέλτιστη ενεργειακή τους απόδοση. Στο έργο συμμετέχουν επτά ευρωπαϊκές πόλεις και με 35 συνολικά σχολικά κτίρια. Στην Ελλάδα, η πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιείται σε πέντε σχολεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Εγκατάσταση 9.000 φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας
Ο Δήμος εγκατέστησε εννέα χιλιάδες φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε δρόμους, πλατείες και πάρκα, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 63% και αύξηση φωτεινότητας δύο με 2,5 φορές σε σχέση με τα παλαιά φωτιστικά σώματα. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα υποστήριξης ενός συστήματος τηλεδιαχείρισης του δικτύου, όπως επίσης και δυνατότητα επέκτασής του με πλήθος εφαρμογών «smart city» Aπό το διαχειριστικό σύστημα τηλεματικής οι επιβλέποντες μπορούν, δίνοντας το εύρος ημερομηνιών που τους ενδιαφέρουν, να ζητήσουν μια σειρά analytics. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στατιστικά, σε χρονικό διάστημα 20 μηνών υπήρξε εξοικονόμηση της τάξης των 618.520 ευρώ σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος των παλαιών φωτιστικών. Μέσα από το σύστημα μπορεί να διαφανεί επίσης, τι ενέργεια καταναλώθηκε και πόση εξοικονομήθηκε. Ενδεικτικό της οικονομίας που επιτεύχθηκε, είναι ότι για το χρονικό διάστημα από 11/12/2017 έως και τις 20/11/2018,
καταναλώθηκαν 2.655.203 KWh και υπήρξε και μία εξοικονόμηση 4.265.655KWh.
«Το λογισμικό δίνει την δυνατότητα να έχουμε και μία άμεση γνώση των εκπομπών CO2. Οι εκπομπές CO2 ήταν 1.460.361 Kg και επιτύχαμε μία θεαματική μείωση των 2.346.110 Kg Και φυσικά με την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων καταφέραμε και εξοικονομήσαμε 213.283 δέντρα Δηλ 10.200 δέντρα τον μήνα δηλ. 340 δέντρα την ημέρα ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Εγκαταστάθηκαν 4 τριφασικά φωτοβολταϊκά συστήματα σε ισάριθμες οροφές δημοτικών σχολείων. Πρόκειται για συστήματα αυτοπαραγωγής (net metering ). Ειδικότερα, σε κάθε σχολείο εγκαταστάθηκαν 30 πάνελ με ισχύ 265W έκαστο. Η προσδοκώμενη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το 1ο δημοτικό σχολείο Βάρης είναι περίπου 48%, για το 1ο και 2ο δημοτικό Βούλας ανέρχεται στο 33% και 31% αντίστοιχα, ενώ για το γυμνάσιο Βουλιαγμένης είναι περίπου 51%.
Βιοκλιματικός βρεφονηπιακός σταθμός
Ένα βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει το πλέον ευαίσθητο πληθυσμό του δήμου, με πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, είναι στο στάδιο της έναρξης κατασκευής του. Πρόκειται για το κτίριο που θα φιλοξενήσει το δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, το οποίο εκτός των άλλων, θα διαθέτει και συστήματα περισυλλογής, φιλτραρίσματος και κατανάλωσης του βρόχινου νερού. Μάλιστα, η μελέτη του έργου θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
Δράσεις προς αξιολόγηση χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HORIZON 2020».
-Ανακαίνιση του Κοινωνικού Ξενώνα Ενηλίκων Βουλιαγμένης με προσαρμόσιμα-προκατασκευασμένα πάνελ υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας και αντοχής με στόχο την μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτήριο (nZEB)
-Χρήση της Στέγης Υπερηλίκων Βούλας ως πιλοτικό κτήριο για την εφαρμογή έξυπνων εργαλείων και τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας με στόχο τη δημιουργία κτηρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB)
Προς αξιολόγηση πρότασης χρηματοδότησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πέντε σχολικά κτήρια της πόλης που αφορούν τις αντικαταστάσεις λέβητα Πετρελαίου (ή Φυσικού Αερίου) με συστοιχία Αντλιών Θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, των παλαιών φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED αλλά και την η εγκατάσταση αυτοματισμών φωτισμού με αισθητήρες φυσικού φωτισμού
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων
- Δήμος 3 Β: ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Zero Waste Cities
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- Followgreen: πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης στο Δήμο 3 Β
- Δήμος 3 Β: διαβούλευση για το πρώτο ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο
- Δήμος 3 Β: νέοι όροι δόμησης και χρήσεις γης με το νέο ΤΠΣ