ecopress
Του Γιώργου Ηλιόπουλου* Πως προστατεύουμε το έδαφος και το νερό από τη μόλυνση Στο κουτί με τα φάρμακα του σπιτιού υπάρχουν συνήθως δεκάδες φάρμακα.... 50 εκ. συσκευασίες φαρμάκων απορρίπτονται ετησίως στην Ελλάδα

Του Γιώργου Ηλιόπουλου*

Πως προστατεύουμε το έδαφος και το νερό από τη μόλυνση

Στο κουτί με τα φάρμακα του σπιτιού υπάρχουν συνήθως δεκάδες φάρμακα. Τα περισσότερα είναι σχεδόν άθικτα, άλλα μακριά και άλλα κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, τα περισσότερα πια άχρηστα – ή αχρείαστα.

Η κοινή πρακτική θέλει την απόρριψη των φαρμάκων μας στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, στο νεροχύτη ή απευθείας στην αποχέτευση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των χώρων υγειονομικής ταφής ή των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Μια εν δυνάμει τοξική βόμβα για δεκάδες είδη ζώων, αλλά και πιθανή απειλή για τον άνθρωπο μέσω της επανεισόδου στην τροφική αλυσίδα.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διακινούνται κάθε χρόνο 500 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, εκ των οποίων περίπου το 2% επιστρέφονται στις φαρμακοβιομηχανίες από τα φαρμακεία και το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα.

Τα φαρμακεία  που κάνουν ανακύκλωση έχουν ειδικούς πράσινους κάδους, όπου οι πολίτες πετούν τα φάρμακα που έχουν λήξει. Οι ποσότητες που συλλέγονται, στέλνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις αδρανοποίησης και καύσης τους.

Όμως τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες:

Επαναχρησιμοποίηση για κοινωνικό σκοπό

Πρώτη επιλογή μας η επαναχρησιμοποίηση μη ληγμένων φαρμάκων. Έτσι, προστατεύουμε το περιβάλλον και βοηθάμε χιλιάδες συμπολίτες, που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα.

Θα πρέπει μία φορά τον μήνα να ελέγχουμε τα φάρμακα που έχουμε στην κατοχή μας, ώστε πριν λήξουν εφ’ όσον δεν μας χρειάζονται πια, να επικοινωνήσουμε με κοινωνικές δομές του Δήμου μας (Κοινωνικό Φαρμακείο ή Παντοπωλείο) για να βοηθήσουμε κάποιους που το έχουν ανάγκη.

Ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων για να προστατέψουμε το περιβάλλον

Δεύτερη επιλογή μας, όταν τα φάρμακα έχουν λήξει, να προχωράμε στην ανακύκλωση τους μέσα από τα φαρμακεία της περιοχής μας.

Επικοινωνούμε με το φαρμακείο της γειτονιάς μας ή τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες και πηγαίνουμε τα ληγμένα φάρμακα, π.χ. 1-2 φορές τον χρόνο, στο κοντινότερο φαρμακείο για ανακύκλωση.

*Χημικός Μηχανικός  ΕΜΠ, ΜΒΑ ,MSC – ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές www.epta.gr – Συνιδρυτής Πλατφόρμας  www.followgreen.gr – Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ www.eedsa.gr

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας