ecopress
Με αφορμή τις δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα... Συνέντευξη Γ.Γ. Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλου  για τους υδρογονάνθρακες

Με αφορμή τις δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ιωαννίνων, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.

Σε δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς. Ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ανέφερε ότι σκοπός των ανοιχτών εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ήπειρο την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η λεπτομερής ενημέρωση των κατοίκων για τη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Για αυτό το λόγο εκτός του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, έχουν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς που έχουν εμπεριστατωμένη και πλήρη γνώση των απαιτούμενων διαδικασιών, καθώς στόχος είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των κατοίκων, και οι οποιεσδήποτε ανησυχίες. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του 2013-2014, απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν η αξιοποίηση υδρογονανθράκων συνάδει με το ιδιαίτερο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου περιβάλλον της Ηπείρου.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η ΣΜΠΕ είχε χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου υπήρξε ευρεία συμμετοχή και τα σχόλια της διαβούλευσης ελήφθησαν υπόψη. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι κανένα δεν ήταν ενάντια στην προοπτική αξιοποίησης. Όσον αφορά το ζήτημα της πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας, ο Μιχάλης Βερροιόπουλος επισήμανε ότι η ΣΜΠΕ δημοσιοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους δήμους, καθώς και αναρτήθηκε επίσημα σε όλες τις ιστοσελίδες.

Επανέλαβε παράλληλα, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ότι το ΥΠΕΝ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα για συζήτηση των θεμάτων που άπτονται της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Αποσαφήνισε ακόμη, ότι η δημόσια διαβούλευση, συνεχίζεται και προβλέπεται στο μέλλον, σε κάθε στάδιο και φάση της διαδικασίας όπου απαιτείται αδειοδότηση, αυτού του μεγάλου έργου. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Εδώ είμαστε, τίποτα δεν έχει τελειώσει, και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον κόσμο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα φάση της έρευνας υδρογοναθράκων, πιο συγκεκριμένα στη διενέργεια γεωφυσικών διασκορπίσεων, οι οποίες από τον κόσμο καλούνται ως σεισμικές έρευνες. Εξήγησε ότι πρόκειται για πολύ μικρές, ρηχές γεωτρήσεις βάθους 2 με 5 μέτρα και μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης για να παραχθεί ένας ήχος, ο οποίος μέσω των γεωφώνων παράγει δεδομένα για τη γεωλογία της περιοχής.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι παρότι σύμφωνα με την εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται η διενέργεια μελέτης, όταν πρόκειται για επεμβάσεις τόσο μικρής κλίμακας που δεν είναι ουσιωδώς παρεμβατικές, η πολιτεία μέσω της σύμβασης με την εταιρεία έχει επιβάλλει την σύνταξη ενός περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης, αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους και την προβλεπόμενη προστασία από ενδεχόμενες οχλήσεις λόγω θορύβου, σκόνης κτλ. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρίνου, όπου η εξόρυξη υδρογονανθράκων λειτουργεί αρμονικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τις πιθανότητες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου.

Δήλωσε τέλος, ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική υπόθεση που συνεπάγεται σημαντικά αποτελέσματα για την ενεργειακή αυτάρκεια, την απασχόληση και την τόνωση της οικονομίας. Η Ήπειρος ήταν από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους και συνεπώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστερούμε τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας