Πλατανιάς Κρήτης: μοντέλο ποιοτικού τουρισμού με “πράσινα” έργα
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜεταφορέςΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 8 Ιουλίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για περιβαλλοντικά, ενεργειακά έργα, πολεοδομικές αναπλάσεις και τη βιώσιμη κινητικότητα συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ο Δήμος Πλατανιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Κρήτης, με τριπλό στόχο:
-να θεραπεύσει επιπτώσεις, που προκάλεσε η συγκέντρωση χρήσεων της απότομης ανάπτυξης του παρελθόντος,
-να αναδείξει τις κρυμμένες αξίες του πλούσιου οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος του παλιού χωριού, της ακτογραμμής και της ενδοχώρας. Και
– να αναδειχθεί σε πόλη μοντέλο, πράσινου τουρισμού για έλληνες και ξένους επισκέπτες όλο το χρόνο.
Ο Δήμος Πλατανιά φαίνεται να αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σύγχρονης δράσης για όλες τις ελληνικές τουριστικές πόλεις. Δίνει το μήνυμα ότι δεν επαναπαύεται στο ένδοξο παρελθόν του και το βαρύ «brunt name» της Κρήτης, που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Αντί να μετρά τις επιπτώσεις της κρίσης, τα κύματα της πανδημίας και μέρα με τη μέρα πόσα «ξανθά κεφάλια» καταφθάνουν στην περιοχή, σχεδιάζει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα, την ανάπτυξη και τον τουρισμό, διεκδικώντας διάρκεια, ποιότητα και «πράσινα» διαπιστευτήρια.
Στόχος του Δήμου Πλατανιά να αναδείξει τις κρυμμένες αξίες του πλούσιου οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος του παλιού χωριού, της ακτογραμμής και της ενδοχώρας
– «Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η περιοχή μας, ως ένα μέρος έμπνευσης τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους επισκέπτες της και ένας τόπος να θέλεις να ζεις και να δημιουργείς» εξηγεί σε δημοσιογράφους, που επισκέφθηκαν την περιοχή, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί, δρομολογεί και σχεδιάζει ο Δήμος, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» και διεκδικώντας συμμετοχή στα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, «Ελλάδα 2.0», του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και σε απευθείας προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τομείς της πράσινης ανάπτυξης, απανθρακοποίησης και κυκλικής οικονομίας.
– «Το τρίπτυχο στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί το νέο τουριστικό μοντέλο του Δήμου Πλατανιά είναι τουρισμός – περιβάλλον- πολιτισμός», τονίζει ο εντεταλμένος για θέματα τουρισμού δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι «το 70% των τουριστών που έρχεται στο Δήμο μας δεν ξέρει τις ομορφιές της ενδοχώρας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού και ο Δήμος πρέπει να ανασκουμπώσει τα μανίκια του, να φτιάξει υποδομές και να συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση».
Τα έργα και το νέο μοντέλο ανάπτυξης
Σύμφωνα με την ενημέρωση, που παρείχαν στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Μαρινάκης και πολιτικός μηχανικός, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Πλατανιά, Μάρκος Μαλανδράκης, ο Δήμος Πλατανιά έχει ήδη «κλειδώσει» έργα ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και παράλληλα σχεδιάζονται και ωριμάζουν νέα έργα και παρεμβάσεις για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της τρέχουσας περιόδου.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού, με ένταξη του Δήμου Πλατανιά στα νέα προγράμματα Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, ώστε να αναδειχθεί πλήρως το παράκτιο μέτωπο, με ακτινική τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, εξοστρακίζοντας τις παθογένειες της υπερσυγκέντρωσης των χρήσεων και της συμπαγούς πόλης.
Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο
Σε αυτό το πλαίσιο, για τη δημιουργίας ενός νέου χάρτη «καθαρών» χρήσεων γης, με παράλληλη ανάδειξη και δημιουργία των αναγκαίων δικτύων και κοινόχρηστών χώρων, ο Δήμος πρωτοστατεί στις προσπάθειες που καταβάλλουν φορείς της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών, του τουρισμού και των κατοίκων για το δασικό πρόβλημα, που έχει αναδειχθεί με έντονο τρόπο από την ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, σε όλες τις περιοχές της Κρήτης. Βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένοντας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, μέχρι το τέλος του έτους οριστικές νομοθετικές λύσεις στα θέματα των δασικών χαρτών. Παράλληλα ο Δήμος συνεργάζεται με την Ελληνικό Κτηματολόγιο, ώστε να συμβάλει στο αναπτυξιακό έργο της κτηματογράφησης και κατοχύρωσης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.
Ανάπλαση και αντιδιαβρωτικά έργα
Η ανάπλαση, με δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου και υποδομών αναψυχής, μήκους 6,5 ύψους στο τμήμα της Παλιάς Εθνικής οδού, από Μάλεμε μέχρι Κολυμπάρι, που εντάχθηκε σε χρηματοδότηση και αρχίζει άμεσα η υλοποίηση της, είναι ένα από τα έργα πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που προωθεί ο Δήμος, αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο, και αποσυμπιέζοντας το κέντρο της πόλης.
Έργο αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί στο Κολυμπάρι. Επεκτάθηκε ο μώλος, δημιουργήθηκαν κυματοθραύστες και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωση η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κολυμβαρίου. Έγινε επέκταση του προσήνεμου μώλου, η οποία είναι για την ασφάλεια των σκαφών και έχει τελειώσει, οι τρεις κυματοθραύστες που είχαν εγκριθεί και για την προστασία από τη διάβρωση που και αυτό έχει τελειώσει και τώρα ολοκληρώνεται η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης.
Στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας
Παράλληλα ο Δήμος προωθεί στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας για κατοίκους και επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά, αξιοποιώντας τα εργαλεία που αναπτύσσονται από την ερευνητική ομάδα του SUMP-PLUS.
Σε συνάντηση η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 30 Ιουνίου 2020 στο Πολύκεντρο Βουκολιών παρευρέθηκαν 44 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων, Δήμος Κισσάμου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, Ελληνική Αστυνομία-Τμήμα Τροχαίας Χανιών, ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, Σύλλογος Καταστηματαρχών Πλατανιά Ιάρδανος, Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι της ενότητας Πλατανιά, εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Πλατανιά, καθώς και καθηγητές και ερευνητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα αρμόδια τμήματα του Δήμου Πλατανιά.
Πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά εργαστήρια, σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχικής διαδικασίας που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου σχεδιασμού βιώσιμης κινητικότητας, όπως προβλέπεται και στους πρόσφατους ευρωπαϊκούς οδηγούς (2020). Ο συντονισμός των εργαστηρίων έγινε από τους καθηγητές Θεοχάρη Τσούτσο (Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος), Δέσποινα Διμέλλη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και Ιωάννη Παπαμιχαήλ (Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης, η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον του Πλατανιά, καθώς συνδέεται έντονα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την επιχειρηματικότητα και την εικόνα της περιοχής ως τουριστικό προορισμό. Υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί, παράλληλα υπάρχει όμως σύμπνοια στο μακροχρόνιο όραμα του Πλατανιά ως ένα βιώσιμο περιβάλλον κατοικίας, εργασίας και αναψυχής. Το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας θα αναζητήσει τρόπους μετάβασης στην επιθυμητή κατάσταση, που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πράσινα έργα
Στο κατάλογο των έργων του Δήμου, περιλαμβάνεται επίσης η ολοκλήρωση των έργων του βιολογικού καθαρισμού, η στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων, με ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατοικίες και εκμεταλλεύσεις, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή του Δήμου στην ανακύκλωση και να μειωθούν τα τέλη διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δημότες. Στο σχεδιασμό του Δήμου είναι ακόμη, με αυστηρά μέτρα να απαγορευτεί η αυθαίρετη απόθεση σκουπιδιών, κυρίως των μπαζών.
Τα κτίρια του Δήμου εντάσσονται σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Εκπονείται σχέδιο χωροθέτησης και τοποθέτησης φορτιστών αυτοκινήτων και ανανεώνεται ο στόλος των οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Τοποθετούνται έξυπνες συστήματα ενημέρωσης του κοινού στις στάσεις των ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου. Επίσης προωθείται υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού. Έχουν εγκριθεί έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου του Δήμου Πλατανιά σε βασικούς άξονες, όπως από Γέφυρα Κερίτη προς Γεράνι Πύργο Ψηλονέρου Παλιά Εθνική Οδό και στο αστικό και αγροτικό δίκτυο κ.α.
Προωθείται επίσης κυκλοφοριακή μελέτη στο κέντρο του Πλατανιά, ώστε να αναπτυχτούν δίκτυα κίνησης πεζών και να αποτραπεί η παράνομη στάση και στάθμευση. ¨Όπως επίσης να αναδειχθούν και να δημιουργηθούν δίκτυα περιπάτου στο εσωτερικό δίκτυο της παλιάς πόλης, στους κάθετους δρόμους, τις γειτονιές και τα χωριά του Πλατανιά. Σχεδιάζονται αισθητικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των πλατειών, ανάδειξης των παραδοσιακών καφενείων και ταβερνών. Υπάρχει σχεδιασμός για αξιοποίηση και ανάδειξη του ποταμού «Ιάρδανου», σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα και δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του ποταμού, για τη σύνδεση της παραλίας με χωριά της ενδοχώρας αλλά και ανάδειξη της μοναδικής χλωρίδας – πανίδας και ιστορίας του. Σύνδεση και ανάδειξη όλων των μνημείων του Δήμου, θρησκευτικών και δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επίσης προβολή, ανάδειξη και προστασία του ορεινού όγκου.
Αντιπολεμικό μουσείο
Ένα ζωντανό μουσείο ιστορικής μνήμης κάτω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Έγιναν υπόγειες σήραγγες με καταναγκαστικά έργα που επέβαλαν οι Γερμανοί στους κατοίκους του Πλατανιά. Σήμερα είναι ένα αντιπολεμικό μουσείο, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες από τις θηριωδίες των κατακτητών του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, που λειτουργεί με την επιμέλεια του Κυριάκου Λουρανδάκη και είναι σημείο αναφοράς του Πλατανιά και της Κρήτης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στο χώρο εκτίθενται ενδιαφέροντα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής και σημαντικό φωτογραφικό υλικό από την Μάχη της Κρήτης. Στην διάρκεια της κατοχής ένας Γερμανός πιλότος κατέληξε τραυματισμένος στον Πλατανιά, περιθάλφθηκε από ντόπιους, υπέκυψε όμως στα βαριά τραύματά του. Υπό τον φόβο των σκληρών αντιποίνων των Γερμανών δεν ετάφη στο τοπικό κοιμητήριο αλλά σε έναν πρόχειρο τάφο δίπλα στο ναό του Αγίου Δημητρίου υπό άκρα μυστικότητα. Το συγκεκριμένο σημείο επέλεξε λίγο αργότερα και ο υπεύθυνος Γερμανός αξιωματικός για να ξεκινήσουν οι εκσκαφές κατασκευής του καταφυγίου. Η ψύχραιμη παρέμβαση του επιτρόπου της Εκκλησίας Μιχάλη Σταματάκη, που έπεισε τελικά τους Γερμανούς να μετακινήσουν κατά 3μ. το άνοιγμα των στοών, ήταν καθοριστική ώστε να μην αποκαλυφθεί το μυστικό και να σωθεί ο Πλατανιάς από τα αντίποινα των Γερμανών. Επικαλέστηκε την ιερότητα μιας ελιάς, της οποίας το λάδι χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, που έπρεπε να κοπεί για να ξεκινήσει η εκσκαφή. Αυτή η ελιά βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην είσοδο του καταφυγίου.
Αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης
-«Δεν αρκεί το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Χρειάζεται να ανοίξουμε την βεντάλια των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων με έμφαση στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και τη δημιουργία πράσινων υποδομών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών», λέει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.Τα σημάδια κόπωσης του μαζικού μοντέλου προσέλευσης ξένων επισκεπτών, όπως σημειώνεται, είχαν αρχίσει να αναδύονται ήδη στα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η πανδημία ήταν αυτή που λειτούργησε ως επιταχυντής δράσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής, προκειμένου να απαντήσει στις ανάγκες που αναδείχθηκαν μετά και την «κατάρρευση» των τουριστικών μεγεθών την περυσινή περίοδο.
Ο εντεταλμένος για θέματα τουρισμού δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μαρινάκης εστιάζει στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία της περιοχής, πολλά εκ των οποίων αποτελούν σημεία αναφοράς για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ως εμπνευστής και δημιουργός καινοτόμων τουριστικών και περιβαλλοντικών επιχειρήσεων, ο κ. Μαρινάκης τονίζει: «Τα συναισθήματα που ξυπνάει η βιωματική εμπειρία της μοναδικής ομορφιάς του τοπίου, των γεύσεων, των αρωμάτων, της φιλοξενίας και της ιστορίας του τόπου είναι τα στοιχεία αυτά που θα κάνουν τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη της περιοχής να αγαπήσει και να δεθεί με τον Πλατανιά. Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε. Όλα όσα ήδη ενυπάρχουν στον τόπο μας εδώ και αιώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Πλατανιά, Μάρκος Μαλανδράκης λέει ότι: «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε μία συνολική μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη του Πλατανιά. Να αισθανθεί τον τόπο δικό του και να τον αγαπήσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν το γνωρίσει πραγματικά και σε βάθος τις ομορφιές τους. Παράλληλα με την δραστηριότητα μας και την εξεύρεση κάθε πιθανού χρηματοδοτικού εργαλείου θέλουμε να καταστήσουμε τον Πλατανιά μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Έναν τόπο να ζεις. Και αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αναδείξουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα».
Περιβάλλον – Πολιτισμός – Τουρισμός
Την ίδια στιγμή τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου, πλήρως εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον, με γνώμονα την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε επισκέπτη, καθώς τουριστικά/ επενδυτικά έργα στον Δήμο Πλατανιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ακόμα και εν μέσω πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική που αναπτύσσεται στον τόπο. Μάλιστα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες οικιστικές και τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικής εξυπηρέτησης άνω των 2.500 κατοίκων και επισκεπτών.
Ποντάροντας στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, που συνδυάζει βουνό θάλασσα, καθώς και παραποτάμιες κοιλάδες ο Πλατανιάς διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση, την αξιοσημείωτη ακτογραμμή και την κλιματική ποικιλομορφία. Ο δήμαρχος Ιωάννης Μαλανδράκης, σημειώνει ότι γίνονται συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να συστήσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής στον επισκέπτη. Πέραν των πέντε σηματοδοτημένων μονοπατιών, που ήδη είναι επισκέψιμα, σε τροχιά σηματοδότησης βρίσκονται 100 επιπλέον χλμ, με την χρηματοδότηση για την ανάδειξη τους να είναι εξασφαλισμένη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πεζοπορίας μονοπατιών.
Στο επίκεντρο των αξιοθέατων τίθεται η υπεραιωνόβια ελιά ,το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στο κόσμο με ηλικία 3000- 5.000 ετών στις Βούβες, όπως φυσικά και το μεγάλο φαράγγι, την Σαμαριά, που ξεκινά από το ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού. Τα διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία ακοίμητοι φρουροί της ιστορίας του νησιού. Ο παγκοσμίου φήμης Βοτανικός Κήπος των Χανίων, με ελάφια, παγόνια, αγρίμια και χιλιάδες φυτά από όλο τον κόσμο.
Τα μοναδικά προϊστορικά ευρήματα, αλλά και τα αρχαία μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού. Ιστορικά τοπόσημα της μάχης της Κρήτης, αλλά και τα καταφύγια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικά σημεία των Αγώνων για την Επανάσταση και την τελική ενσωμάτωση με την Ελλάδα, αλλά και τα ατελείωτα χιλιόμετρα των ακτών που είναι χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές.
Ζωντανός φάρος της ιστορίας του νησιού και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), το έργο της οποίας είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό, έχοντας θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της την ανάδειξη και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Με έδρα τον Πλατανιά η ΟΑΚ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα «πράσινα» συνεδριακά κέντρα της χώρας και όπως τονίστηκε είναι ο πρώτος συνεδριακός χώρος στην Ελλάδα, που το ενεργειακό του αποτύπωμα στο περιβάλλον είναι μηδενικό όταν δεν είναι σε πλήρη λειτουργία. Όταν και οι 600 θέσεις του είναι πλήρεις, το 80% της ενέργειας που απαιτείται για την οργάνωση των συνεδριακών εκδηλώσεων καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Πλατανιά: ξεκινά πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
- Χανιά: μονοπάτια οικολογικών και πολιτιστικών διαδρομών
- Π.Ε Χανίων: ενιαία Υπηρεσία Δόμησης αποκτούν οι επτά δήμοι
- Δήμος Πλατανιά: αναστηλώνεται η ιστορική γέφυρα του Ταυρωνίτη
- Κτηματολόγιο: παράταση δηλώσεων σε έξι Δήμους των Χανίων
- Κτηματολόγιο: παράταση δηλώσεων σε έξι Δήμους των Χανίων