ecopress
«Πράσινες» επενδύσεις 44 δισ. ευρώ και υπερτριπλασιασμός των κονδυλίων για ενεργειακές αναβαθμίσεις ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της... ΥΠΕΝ: ενεργειακή αναβάθμιση 500.000 κατοικιών

«Πράσινες» επενδύσεις 44 δισ. ευρώ και υπερτριπλασιασμός των κονδυλίων για ενεργειακές αναβαθμίσεις ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «voria.gr»

Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ακόμη ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τη μετάβαση προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, «ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της νέας εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και ο περιφερειακός ενεργειακός ανταγωνισμός. Αυτή είναι κατεύθυνση της κυβέρνησης και αποτυπώνεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που πρόσφατα υπεβλήθη προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το οποίο ευθυγραμμίζεται με το Green Deal της Επιτροπής και θα φέρει επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας» σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης.

Περιγράφοντας τους στόχους της κυβέρνησης στο μέτωπο της ενεργειακής εξοικονόμησης, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το νέο ΕΣΕΚ περιλαμβάνει τον φιλόδοξο -όπως είπε- στόχο για επίτευξη ποσοστού εξοικονόμησης άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. «Μέχρι το 2030 θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε 3,5 φορές πάνω τα κονδύλια για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Αντί δηλαδή για 1 δισ. ευρώ στην επταετία που δόθηκε μέχρι σήμερα εμείς σχεδιάζουμε να δίνουμε για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα γίνει με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών, με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις, και με επιπλέον κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (όπως π.χ. με τις εταιρείες ESCOs).

Στην Κεντρική Μακεδονία μάλιστα, το ενδιαφέρον για τον τελευταίο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Με 4.500 αιτήσεις και δεσμεύσεις 48 εκατ. ευρώ. Όσες δηλαδή ήταν και οι δεσμεύσεις για την Αττική! Αναμένουμε επομένως ανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον και για τον νέο κύκλο του προγράμματος που ετοιμάζουμε» σημείωσε.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας