Την 1η Ιουνίου 2020 πρόκειται να αρχίσει η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων – που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 8 Απριλίου. Στο μεταξύ, παγωμένες...

Την 1η Ιουνίου 2020 πρόκειται να αρχίσει η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων – που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 8 Απριλίου.

Στο μεταξύ, παγωμένες είναι αυτή τη στιγμή οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ενώ «μπλοκάρουν» – για τουλάχιστον δύο μήνες – τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα για το Κτηματολόγιο – που επρόκειτο να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Ο κορωνοϊός επιβάλλει να μένουμε όλοι στα σπίτια μας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που ανησυχούν πως μήπως δεν προλάβουν τις καθορισμένες ημερομηνίες και καταγραφεί λάθος η περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, πως η καθυστέρηση στην επιβολή των νέων κλιμακωτών προστίμων (από τον Σεπτέμβριο και μετά) σημαίνει πως πρακτικά παίρνει… σιωπηρή παράταση και η συλλογή δηλώσεων στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό επιβίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων τις μέρες του κορωνοϊού. Περιλαμβάνονται όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, για τους δασικούς χάρτες, την εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων, τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην ανησυχούν εξαιτίας της απομόνωσης που επέβαλε η πανδημία.

Σημειώνεται πως η απόφαση να δοθεί παράταση στην ανάρτηση της Αθήνας πάρθηκε, επειδή αρκετές συναλλαγές – που αφορούν αλλαγές στις δηλώσεις – απαιτούν φυσική παρουσία στο Γραφεία Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Δασικοί χάρτες: πάγωσαν οι αναρτήσεις

Σήμερα, με βάση εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, δεν γίνεται καμία νέα ανάρτηση δασικών χαρτών. Η ανάρτηση, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της εξέτασης των δασικών αντιρρήσεων. Σήμερα, στις Επιτροπές Αντιρρήσεων, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, εκκρεμούν 160.000 αντιρρήσεις στο 50% της χώρας. Και τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εξεταστεί μόλις 10.000 αιτήσεις, γεγονός που σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια (!).

Ο προγραμματισμός που πάγωσε και θα ξεπαγώσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, πάγωσε η διαδικασία (αμέσως μόλις ξεκίνησε) της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λέσβο, Σάμο, Ηράκλειο και Λασίθι. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να ξεκινήσει η ανάρτηση στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνου, Χίου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Ανδρου, Νάξου, Θήρας (Δήμος Ιητών), Πάρου, Ρέθυμνου και Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως 27 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τους κατοίκους εσωτερικού σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση. Για τους κατοίκους εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 18η Μαρτίου 2020.

Η εξέταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων

Το Κτηματολόγιο, πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα, έδωσε τη δυνατότητα στους αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή να κλείσουν ένα ραντεβού στο μέλλον.

Ετσι, τα ραντεβού έχουν ως εξής: στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270.000 δικαιούχους δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020. Η ημερομηνία αυτή ισχύει και για την Αρκαδία για 100.000 δικαιώματα.

Για την Αιτωλοκαρνανία για 85.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη Μαΐου. Σε Βοιωτία, Φθιώτιδα για 190.000 δικαιώματα κλείστηκαν ραντεβού για τα μέσα Ιουνίου 2020, ενώ στην Ηλεία για περίπου 130.000 δικαιώματα για τον ερχόμενο Ιούλιο.

Κλειστά Γραφεία. Τόσο τα Κτηματολογικά Γραφεία όσο και τα Υποθηκοφυλακεία (έμμισθα και άμισθα) θα μείνουν – σε αυτή τη φάση – κλειστά έως τις 2 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό αναστέλλονται οι κάθε είδους συναλλαγές καθώς και ο έλεγχος των αρχείων.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η απομόνωση στο σπίτι λόγω κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι αφήνονται τα πάντα στην τύχη. Χάρη στις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, ένας ιδιοκτήτης μπορεί πλέον από το σπίτι του να ελέγξει τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης, να υποβάλει ηλεκτρονικά αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, να δει τα στοιχεία της κτηματογράφησης και να διαβιβάσει το αντίγραφο του μετεγγραμμένου συμβολαίου. Το μόνο που έχει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτων είναι να κάνει «κλικ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (www.ktimatoIogio.gr).

Πηγή: “Τα Νέα”

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας