ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Θα υλοποιηθούν μόνον τα συμβασιοποιημένα έργα, παγώνουν οι  προσκλήσεις και αποφάσεις ένταξης νέων έργων, ενώ οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ αδιάθετων κονδυλίων ΕΣΠΑ... Αποκάλυψη ecopress: που πηγαίνουν τα 8 δις ευρώ αδιάθετων κονδυλίων ΕΣΠΑ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Θα υλοποιηθούν μόνον τα συμβασιοποιημένα έργα, παγώνουν οι  προσκλήσεις και αποφάσεις ένταξης νέων έργων, ενώ οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ αδιάθετων κονδυλίων ΕΣΠΑ κατευθύνονται  σε  οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το ecopress φέρνει στο φως έγγραφο ντοκουμέντο, κοινής επιστολής των,  υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη και Γενικού  Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, στην οποία παρουσιάζεται ο νέος σχεδιασμός αξιοποίησης των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε, όπως σημειώνεται, «να καταστεί ταχεία και αποτελεσματική η διοχέτευσή τους στην οικονομία της χώρας».

Δείτε εδώ στο ecopress, τι λένε οι Περιφερειάρχες για το νέο τρόπο αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ

Επιστολή

Η επιστολή των κυβερνητικών αξιωματούχων του υπουργείου Ανάπτυξης αρμοδίων για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ απευθύνεται προς όλες  τις υπηρεσίες  και δομές  διαχείρισης του ΕΣΠΑ και παράλληλα κοινοποιείται προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις Περιφέρειες της χώρας.

Νέα προγράμματα αυτοαπασχολουμένων

Η επιστολή αποκαλύπτει ότι «επιπρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σημαντικού προϋπολογισμού πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, όπως δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων», ενώ σημειώνεται ότι:

-“Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο των πολιτικών της αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου covid-19, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προχώρησε στην απαιτούμενη προετοιμασία, προκειμένου να διαμορφωθεί επαρκές πλέγμα δράσεων, καθώς και για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους» αναφέροντας ενδεικτικά ότι:

-«Υποβλήθηκε και εγκρίθηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων συνολικού ύψους 2 δισ. Ευρώ, το οποίο αφορά στην παροχή εγγυήσεων σε δάνεια και κεφάλαιο κίνησης, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κλάδων.

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για την ενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους σε 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ, συνολικού προϋπολογισμού 193 εκ. ευρώ

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκαν οι διαχειριστικές ενέργειες για την δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα – πιθανά κρούσματα κορονοϊού (Κινητές Μονάδες), συνολικού  προϋπολογισμού 10,8 εκ. ευρώ», προσθέτοντας ότι:

-«Το πλέγμα των οριζόντιων αυτών δράσεων καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία».

Συμβασιοποιημένα έργα

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ  τονίζουν στην επιστολή τους ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μόνο των συμβασιοποιημένων έργων ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας  ότι «οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται (συμβασιοποιημένα έργα) θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το τρέχον έτος 2020».

Παράλληλα αναφέρουν για τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, «αλλά υπάρχουν επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους, να γνωστοποιηθούν προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ -με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ)-,  για τον προγραμματισμό εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κλπ για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις»,  θέτοντας άμεση  καταληκτική προθεσμία υποβολής των έργων, που εξέπνευσε την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με τις προαναφερθείσες οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας».

Αδιάθετα 8 δις ευρώ

Στην επιστολή των αρμοδίων για τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ καταγράφεται, ότι βάσει του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) που αποτελεί το σύστημα όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα τα οποία αφορούν στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «το ύψος των μη συμβασιοποιημένων πόρων ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. ευρώ περίπου».

Στόχος, η διοχέτευσή τους στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων οι οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων.

Ευελιξία διαχείρισης

Όχημα, προς αυτόν τον σκοπό, αποτελεί η ευελιξία της διαχείρισης των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων μετά το πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστική ως προς αυτό, είναι σχετική δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλας φον ντε Λάιεν, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων την περασμένη εβδομάδα, ότι « Κάθε διαθέσιμο ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα αλλάξει κατεύθυνση ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, κάθε κανόνας θα γίνει πιο χαλαρός ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική χρηματοδότηση».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο,  που απευθύνεται προς τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων και τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Περιφερειακών προγραμμάτων γίνεται λόγος για την «αξιοποίηση της ευελιξίας αυτής και τη στοχευμένη ανακατανομή των αναξιοποίητων έως σήμερα πόρων για τη χρηματοδότηση, με τη συμβολή των συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων, όσο το δυνατό περισσότερων εκ των οριζόντιων αναγκών και νέων πρωτοβουλιών, που τίθενται ως απόλυτη προτεραιότητα». Αναφέρεται επίσης, και στην νέα τροποποίηση των κανονισμών στην οποία προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ),  ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19.

Στήριξη της οικονομίας

Έμπειρο στέλεχος των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αναφέρει στο ecopress, πως «το γεγονός ότι γίνεται πιο ευέλικτη η νομοθεσία ως προς το ΕΣΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να εξειδικεύουμε πιο πολλές δράσεις ώστε να είναι επιλέξιμες μέχρι τη λήξη της επιλεξιμότητας του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Λόγω του κορωνοϊου,  το πλέγμα των δράσεων που θα τρέξει και μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) το οποίο καλύπτει το σύνολο της χώρας,  θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται οι συνθήκες, μέσω της πανδημίας να στηριχτεί και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και βεβαίως, όλοι οι κρίσιμοι τομείς τόσο της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι μεταφορές αλλά και του κοινωνικού κράτους, δηλαδή η υγεία και η εργασία».

Και προσθέτει: «έστω και λόγω των δραματικών καταστάσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, βγαίνουμε από μία δεινή θέση, όσον αφορά τη μη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν ώριμες και καλά σχεδιασμένες μελέτες για να προχωρήσουν τα έργα»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας