ecopress
Με βασικό εργαλείο την ψηφιοποίηση, η ΑΑΔΕ  τυποποιεί τις διαδικασίες που αφορούν τους συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρων, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία η οποία θα... ΑΑΔΕ: πως θα συμψηφίζονται αυτόματα επιστροφές-οφειλές φόρων

Με βασικό εργαλείο την ψηφιοποίηση, η ΑΑΔΕ  τυποποιεί τις διαδικασίες που αφορούν τους συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρων, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία η οποία θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να καταπολεμηθεί η αναμονή των φορολογουμένων που δικαιούνται φοροεπιστροφής. Ποιός είναι ο προγραμματισμός. 

Επτά  στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη φορολογική φιοίκηση ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά. Αυτή αλλάζει σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος μιλώντας Capital Link στη Νέα Υόρκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια.  Για παράδειγμα, σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά.  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσος χρόνος ξοδεύεται και από εμάς και από τους φορολογούμενους. Αυτή τη χρονιά έχουμε στοχεύσει τις προσπάθειές μας στο να ψηφιοποιηθεί αυτή η διαδικασία».

Ανά δίμηνο

Οι χειρόγραφες διαδικασίες που εφαρμόζουν σήμερα οι ΔΟΥ για τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές φόρων γίνονται ψηφιακές. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να θέσει το συντομότερο δυνατό, το νέο σύστημα αυτόματων ανά δίμηνο διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών τόσο προς την Εφορία όσο και τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Σχέδιο ψηφιοποίησης

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ, το οποίο θα τρέξει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 260 εκ. ευρώ, με 16 υποέργα, καταγράφοντας ενδεικτικά κάποια, τα οποία θα υλοποιηθούν από το 2023. Πρόκειται για τα εξής:

*τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,

* τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics.

*τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

*τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια

* την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας