ΑΔΜΗΕ: Οι διασυνδέσεις και οι ΑΠΕ στα νησιά στην κορυφή του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς – Στη ΡΑΕ για τελική έγκριση
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΦυσικοί πόροι 7 Μαΐου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Οι διασυνδέσεις των νησιών και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν τον κεντρικό ρόλο στο Δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2019 – 2018 που έστειλε για έγκριση την Παρασκευή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο ΑΔΜΗΕ.
Για τα νησιά, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι λαμβάνει συγκεκριμένη μορφή στο χάρτη η τέταρτη και τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Όσο για τις ανανεώσιμες πηγές, εντυπωσιάζουν τόσο το μέγεθος του ενδιαφέροντος για την κατασκευή νέων όσο και η διαπίστωση του ΑΔΜΗΕ ότι η εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο σύστημα είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.
Διασυνδέσεις
Αναλυτικά, η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ με τις εξής υποβρύχιες διασυνδέσεις: Νάξος – Θήρα, μήκους 100km, Θήρα – Φολέγανδρος μήκους 50km, Φολέγανδρος – Μήλος μήκους 40km, Μήλος – Σέριφος μήκους 50km, Σέριφος – Λαύριο μήκους 100km και κατασκευή 4 νέων υποσταθμών σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο. Εναλλακτικά εξετάζεται η δυνατότητα διασύνδεσης Σαντορίνης με την Πάρο αντί για τη Νάξο.
Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα, ώστε να ολοκληρωθεί το 2023, στη διασύνδεση Πάρου (ή Νάξου) – Σαντορίνης, μέσω της οποίας θα καλυφθεί το 60 % του φορτίου των προς διασύνδεση νησιών για να προκύψουν πιο σύντομα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Το έργο περιλαμβάνει ακόμη τη διασύνδεση της Σίφνου και της Κύθνου με τη Σέριφο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο ολοκληρώθηκε, η δεύτερη (Πάρος – Νάξος και Νάξος – Μύκονος) προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 και η τρίτη φάση (πόντιση δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου) στο τέλος του 2020.
Η δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Αττικής παραμένει επί του παρόντος στο χρονικό ορίζοντα του 2023, ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσής της κατά ένα ή δύο χρόνια. Κάτι που συνδέεται και με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων διακρατικών διασυνδέσεων της χώρας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης η ΔΕΗ ζήτησε επιτάχυνση της αναβάθμισης του δικτύου στην Πελοπόννησο προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη σε πλήρη ισχύ (811 μεγαβάτ αντί για 400 – 500 που είναι η τωρινή δυνατότητα) και να καλυφθεί τυχόν έλλειμμα ισχύος που θα ανακύψει λόγω της απόσυρσης παλιών λιγνιτικών μονάδων τα επόμενα χρόνια. Ζητά επίσης να προβλεφθεί αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά που διασυνδέονται, οι οποίες θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία.
Οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητούν ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να αυξηθεί το διασυνοριακό εμπόριο και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου.
Οι ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι στο σύνολο της χώρας έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής τριπλάσιας περίπου ισχύος από τη μέγιστη ζήτηση του Συστήματος και προσθέτει: “Είναι φανερό ότι ισχύς τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Σύστημα, ούτε όσον αφορά τη διακίνηση της ισχύος (είτε εντός της χώρας, είτε για εξαγωγές), ούτε όσον αφορά την ασφαλή και απρόσκοπτη απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ… Προφανώς υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης σε μια διαρκώς συνεχιζόμενη ροή αιτημάτων σύνδεσης, η οποία οδηγεί σε ένα σύνολο παραγωγής ΑΠΕ που δεν είναι δυνατόν ούτε να διακινηθεί στο Σύστημα ούτε να απορροφηθεί από αυτό”.
Ενώ σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής εμπειρία τονίζει: “Οι μονάδες ΑΠΕ, παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστες και λειτουργικά στιβαρές. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συνδέονται στο Σύστημα ή το Δίκτυο με διατάξεις ηλεκτρονικών ισχύος, γεγονός που τους επιτρέπει να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά σε διαταραχές του Συστήματος (βραχυκυκλώματα, βυθίσεις τάσεως και συχνότητας κλπ.)”.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας) στο ενεργειακό ισοζύγιο, μαζί με τα υδροηλεκτρικά έφθασε το 2017 στο 25 %.
Το 2015 το ποσοστό ήταν πάνω από 29 % και το 2016, παρόλο που είχαμε μειωμένη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά σε σχέση με το 2015 το ποσοστό αυτό διατηρήθηκε πάνω από 29% ενώ για το 2017 που υπήρξε επιπλέον αύξηση των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ η μειωμένη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μείωσε το ποσοστό στο 25%
Σχετικά Άρθρα
- ΑΔΜΗΕ: νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
- ΑΔΜΗΕ: όφελος έως 8,5 δις ευρώ, από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
- Επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ
- ΑΔΜΗΕ: κίνδυνος καθυστέρησης έργων μεταφοράς ενέργειας
- Αίγυπτος, Τουρκία στο νέο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ
- ΑΔΜΗΕ: προχωρούν οι ποντίσεις ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής