ecopress
Λήγει η ενεργειακή απομόνωση της Πελοποννήσου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται από τον ΑΔΜΗΕ ο λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου και... ΑΔΜΗΕ: η Πελοπόννησος γίνεται ενεργειακός κόμβος ΑΠΕ

Λήγει η ενεργειακή απομόνωση της Πελοποννήσου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται από τον ΑΔΜΗΕ ο λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, αλλά και για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 5 στην πλήρη δυναμικότητα της.

Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Όπως τόνισε ο ίδιος με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 ΚV ΚΥΤ Διστόμου – ΚΥΤ Αχελώου, αίρεται ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο «Δυτικός Διάδρομος», με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή και να ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη η ολοκλήρωση αυτού του έργου «είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς αλλά και αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί πλέον να παρέχει η Πελοπόννησος –και επιτρέπει, πλέον, την πλήρη λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου Μεγαλόπολη 5».

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργηθεί μία ουρά εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, η οποία πλέον με την ολοκλήρωση αυτών των έργων θα ξεκολλήσει και θα δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό άλμα για την τοπική οικονομία. Η Πελοπόννησος σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη υπολογίζεται ότι χρειάζεται γύρω στα 1.000 MW. Με την εισαγωγή νέων πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καταστεί εξαγωγικός κόμβος πλέον για την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλυτέρου προγράμματος που ολοκληρώνεται με τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Πάτρα και σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας.

Εκκρεμεί η ολοκλήρωση και του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου» επέκτασης του συστήματος 400 ΚV στην Πελοπόννησο που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου. Ο «Ανατολικός Διάδρομος» αναμένεται να παραδοθεί το 2021.

Ωστόσο, το έργο της γραμμής υπερυψηλής τάσης 400 KV που θα συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα και από την Αιτωλοακαρνανία, δεν θα παραδοθεί τον Φεβρουάριο όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, λόγω ενστάσεων που υπάρχουν στα Καλάβρυτα για την τοποθέτηση των 2-3 τελευταίων πυλώνων.

Ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί και ότι το έργο θα παραδοθεί τον Μάρτιο, ενώ έχει επισπευσθεί και θα παραδοθεί του χρόνου το καλώδιο Μεγαλόπολη – Κόρινθος.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας