Στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας Υποδομών και Αγοράς, του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Καμπούρης, μιλώντας στις εργασίες του 11ου συνέδριου του Ινστιτούτου Ενέργειας για την ΝΑ Ευρώπη (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.
«Ήδη συνδέσαμε δεκατρία νησιά στις Κυκλάδες από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και προχωράμε να ισχυροποιήσουμε αυτό το δίκτυο, κλείνοντας ένα βρόγχο από την Νάξο μέχρι τη Μύκονο, φτιάχνουμε καινούργιο καλώδιο από την Εύβοια μέχρι την ‘Ανδρο και προβλέπεται ακόμη ένα καλώδιο από τη Σύρο μέχρι το Λαύριο Αυτά σε ό,τι αφορά της Κυκλάδες» είπε ο κ. Καμπούρης.
Πρόσθεσε, ότι έπεται ο σχεδιασμός για μεταφορά ρεύματος από την ηπειρωτική χώρα στην Κρήτη, από δύο πηγές – από την Πελοπόννησο και από την Αττική.
«Εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, μειώνεται το κόστος παραγωγής ρεύματος και ταυτόχρονα ενισχύεται και η ποιότητα του παρεχόμενου ρεύματος στα νησιά» τόνισε ο κ. Καμπούρης.
-Οι προτεραιότητες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου: Οι χρηματοδοτήσεις και οι αδειοδοτήσεις είναι δύο από τα βασικά προβλήματα για τις καθυστερήσεις έργων υποδομών κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ κρατών της ΝΑ Ευρώπης, έξι από τα οποία βρίσκονται στις προτεραιότητες της πρωτοβουλίας CESEC της ΕΕ (Central Eastern Southern European Connectivity, 2015) που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση.
“Υπάρχουν κάποια έργα προτεραιότητας σε όλους τους τομείς, τόσο στο κομμάτι το ρυθμιστικό και νομοθετικό όσο και στο κομμάτι των υποδομών.
Έχουμε έξι ομάδες έργων που τα θεωρούμε ως προτεραιότητα για την περιοχή, που εκτείνεται από τα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας έως την Ιταλία, όπως το TransBalkan Corridor, που ενώνει περιοχές από τη Ρουμανία έως την Ιταλία, τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, τα έξυπνα δίκτυα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.
Ο ρόλος της επιτροπής είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη αυτών των έργων (προώθηση αλλαγών ρυθμιστικών πλαισίων, επαφή με τράπεζες ανάπτυξης, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις κ.α.)”, δήλωσε η αρμόδια του τμήματος Δικτύων και Περιφερειακής συνεργασίας της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, Επιστήμη Οικονομοπούλου, στις εργασίες του συνεδρίου .
Σε ό,τι αφορά τον Διαβαλκανικό Διάδρομο (TransBalkan Corridor), υπάρχουν καθυστερήσεις σε ένα από τα τέσσερα κομμάτια του και συγκεκριμένα στην εσωτερική γραμμή της Σερβίας, λόγω γεωπολιτικών προβλημάτων.
Τα υπόλοιπα τμήματα (Ρουμανία – Σερβία, Σερβία – Μαυροβούνιο) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η υλοποίηση του υποθαλάσσιου καλωδίου Μαυροβουνίου – Ιταλίας.
Αναφορικά με την Ελλάδα, εντός της πρωτοβουλίας Cesec, το έργο διασύνδεσης Βουλγαρία – Ελλάδα, προχωρά κανονικά στο ελληνικό κομμάτι, αλλά σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλγαρίας αναμένεται καθυστέρηση δύο ετών, λόγω χρηματοδοτικού ελλείμματος.
-“Όλα αυτά τα έργα βοηθούν στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα κεντρικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Περιμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής από ΑΠΕ στην περιοχή, τα οποία θα πρέπει κάπου να ενσωματωθούν. Αν υστερεί το κομμάτι των υποδομών – καλώδια και αγωγοί – καθυστερεί και η ενσωμάτωση των ΑΠΕ”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Οικονομοπούλου.
Νέο μοντέλο
Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας της ΡΑΕ, Βασίλης Ράλλης, περιέγραψε το νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, που θα πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο του 2019, και θα αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες αυξημένης ρευστότητας, με νέους “παίκτες” από το εξωτερικό και τη δυνατότητα συμμετοχής και άλλων παραγωγών και προμηθευτών, πέραν της ΔΕΗ, που σήμερα κατέχει το 65% της παραγωγής και το 85% των καταναλωτών
Ξεκινά η δεύτερη φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων
Στην επιλογή των αναδόχων για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Eιδικότερα, η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ- Fulgor ΑΕ ανέλαβε την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέσουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Στην Prysmian ανατέθηκε η αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών διασυνδέσεων Λιβαδιού (Εύβοια)-Ανδρου και Ανδρου-Τήνου ενώ η NARI Group Corporation επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή Υποσταθμού 150 KV στη Νάξο.
Η Β’ φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, κλείνει τον βρόχο μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ θωρακίζει την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση, περιορίζοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ).
-«Η έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περάτωση του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του β’ εξαμήνου του 2019. Αντανακλά δε την σταθερή δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση όλων των projects που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα» τονίζει ο Διαχειριστής.
Σχετικά Άρθρα
- ΑΔΜΗΕ: προχωρούν οι ποντίσεις ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής
- Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας
- Πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων 335 χλμ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- ΑΔΜΗΕ για τις διηπειρωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις
- ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
- Δασικοί Χάρτες: οι «πρωταθλητές» στις υποβολές αντιρρήσεων