Αδριάνειο Υδραγωγείο: ανάδειξη και αξιοποίηση του τεχνικού έργου
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΠεριβάλλονΧωροταξία 21 Απριλίου 2021 Αργύρης
Με στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη και αξιοποίηση ενός σημαντικού τεχνικού έργου της ρωμαϊκής εποχής, του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ξεκινάει συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους δήμους, που θα αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την άρδευση της περιοχής αλλά και την διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο το Αδριάνειο Υδραγωγείο, συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου.
Μεταξύ άλλων στη συνάντηση αποφασίστηκε, οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1.900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κμ. υπόγειου νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το Υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των δήμων, από τους οποίους διέρχεται.
Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου που προτείνει η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται σε στόχους όπως:
- Η προστασία του μνημείου.
- Η ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
- Η αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
- Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.
Σχετικά Άρθρα
- Ερώτηση στη Βουλή για την επάρκεια υδροδότησης της Αττικής
- ΕΔΑ Αττικής -ΥΠΠΟΑ: συνεργασία για φυσικό αέριο στο Τατόϊ
- Προκήρυξη έργου 6,4 εκατ. ευρώ υδροδότησης της Κινέτας
- ΥΠΠΟ: αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα στην Κνωσό
- Αττική: «συνεγερμός» για Κηφισό, Ποδονίφτη και Εσχατιά
- ΔΕΔΔΗΕ – ΕΥΔΑΠ: συνεργασία στους έξυπνους μετρητές