Αεριοστρόβιλοι για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργεια 18 Μαρτίου 2019 Αργύρης
Δύο αεριοστρόβιλοι αναμένεται να εγκατασταθούν στην Κρήτη προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια τον νησιού έως ότου ολοκληρωθεί η διασύνδεση τον δικτύου με την Πελοπόννησο το 2020.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης οι δύο αεριοστρόβιλοι, συνολικής ισχύος 50 MW θα εγκατασταθούν στον Αθερινόλακκο είτε ο ένας από αυτούς θα έρθει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα.
Στην Ξυλοκαμάρα είναι πιθανόν να μεταφερθεί ένας από τους δύο αεριοστρόβιλους που σχεδιάζονται να μεταφερθούν στην Κρήτη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα» η νομοθετική ρύθμιση, που περιέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στο νόμο για τη γεωθερμία και η οποία δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αεριοστρόβιλοι σε υπάρχουσες μονάδες της Κρήτης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, το οποίο σε έκτακτη συνεδρίασή του απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επέκταση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Κι αυτό γιατί όπως υποστήριξαν οι άνθρωποι του Δήμου στον χωροταξικό σχεδίασμό της Περιφέρειας προβλέπεται ως μεγάλο ενεργειακό κέντρο της Κρήτη η Κορακιά, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου, ενώ η περιοχή των Λινοπεραμάτων χαρακτηρίζεται ως τουριστική. Η σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η ΔΕΗ δύναται να μεταφέρει, να εγκαθιστά και να λειτουργεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και με βάση σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ, σε υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής της, εγκατεστημένους στην Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού και να καλύπτονται έκτακτες ανάγκες. Επίσης, προβλέπεται πως κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων, για εργασίες αποξήλωσης και εγκατάστασης των μεταφερόμενων μονάδων και του βοηθητικού εξοπλισμού αυτών, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια και πως οι μονάδες θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες με την έναρξη εγκατάστασης τους. Επιπλέον ορίζεται ότι με την παρούσα ρύθμιση χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας διάρκειας έως δυο χρόνια στους σταθμούς στους οποίους θα εγκατασταθούν οι μονάδες.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα.” ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ν. Καλογερής ανέφερε ότι οι μονάδες που θα κατέβουν στην Κρήτη έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ενεργειακά την Κρήτη για τα επόμενα δυο καλοκαίρια μέχρι να ενεργοποιηθεί η μικρή διασύνδεση του δικτύου με την Πελοπόννησο. «Ως Περιφέρεια θεωρούμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης είναι αδιαπραγμάτευτη. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δυστυχώς έχουν καθυστερήσει κι επομένως δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ένα μπλακ άουτ», τόνισε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει οι δύο αεριοστρόβιλοι θα εγκατασταθούν είτε στον Αθερινόλακκο είτε ο ένας στον Αθερινόλακκο και ο άλλος στην Ξυλοκαμάρα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι έπειτα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον Δήμο Μαλεβιζίου για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει πως οι αεριοστρόβιλοι θα μεταφερθούν στα Χανιά. Ωστόσο, φαίνεται πως η τοποθεσία που θα εγκατασταθούν οι αεριοστρόβιλοι δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, από μέρους της ΔΕΗ θεωρείται επιβεβλημένη η ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη καθώς το σύστημα τους μήνες αιχμής, την καλοκαιρινή περίοδο, ανταποκρίνεται οριακά στις αυξημένες ανάγκες.
Σχετικά Άρθρα
- Στο ΕΣΠΑ με 313,2 εκατ. ευρώ η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια
- ΑΔΜΗΕ: δολιοφθορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Κρήτη: δραματική υποστελέχωση στις πολεοδομίες του νησιού
- Κρήτη: ξεσηκωμός κατά μεγάλων ενεργειακών έργων για τον ηλεκτρικό χώρο
- Γιατί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου επισκέφθηκε τη Ρεβυθούσα