Αυτά είναι τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και επιστήμονες
ΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 29 Μαρτίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ολόκληρη η ελληνική οικονομία μπαίνει στα μέτρα στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας, με νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, τα οποία ανακοινώνονται το πρωί της Δευτέρας από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Το πακέτο των νέων μέτρων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από τη χρηματοδοτική πρωτοβουλία corona fund ύψους 37 δις. ευρώ, από την οποία στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ.
«Κλείδωσαν με τηλεδιάσκεψη»
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Τα νέα μέτρα
Στα νέα μέτρα, που ανακοινώνεται το πρωί της Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
- Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, επιστήμονες μπαίνουν για τον Απρίλιο στο πρόγραμμα επιδότησης των 800 ευρώ και σε τρίμηνη αναστολή πληρωμών σε Εφορία, Ταμεία και δάνεια.
- Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η θα ενταχθούν με νέες αποφάσεις στους ΚΑΔ που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.
- Διεύρυνση των ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης για το σχεδόν σύνολο των πληττόμενων κλάδων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
- Αυτοαπασχολουμένοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν έκπτωση 25% εφόσον προαιρετικά καταβάλλουν εγκαίρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
- Για τις επιχειρήσεις, που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι, στους κλάδους που πλήττονται, αυτές θα έχουν επιδότηση των επιτοκίων 100% όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχουν για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Πρόκειται για έμμεση ρευστότητα και ένα κεφάλαιο κίνησης, έτσι ώστε να πληρωθούν οι τόκοι αυτών των μηνών. Πρακτικά, επιδότηση των επιτοκίων σημαίνει ότι θα τους πληρώσει το κράτος.
- ]Εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως για τις επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και το οποίο θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι και ο εγγυητής. Θα εγγυηθεί, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, με στόχο να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει.
- Χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων οικονομικών αναγκών τους, μεταξύ άλλων μέσω επιδοτήσεων.
- Χρηματοδότηση επιχειρήσεων για να διατηρήσουν το επενδυτικό τους επίπεδο και τις παραγωγικές ικανότητές τους , όπως επίσης χρηματοδότηση για καινοτόμες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης
- Ανάπτυξη νέων μορφών εργασιακών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της τηλεργασίας.
- Χρηματοδοτήσεις και δράσεις υποστήριξης για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα τις ενέργειας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των υποδομών υγείας, της υγειονομικής περίθαλψης, του εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, για προστατευτικό υλικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ηλικιωμένων κ.α.
Αδιάθετα χρήματα του ΕΣΠΑ
«Κλειδί» των εξελίξεων αποτελεί η απόφαση της ΕΕ την οποία γνωστοποίησαν με επιστολή τους προς όλα τα κράτη μέλη, οι Επίτροποι Elisa Ferreira αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις και Nicolas Schmit αρμόδιος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, με την οποία γνωστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι εγκρίνεται χρηματοδότηση άνω των 800 εκατ. ευρώ αδιάθετων πόρων, από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας Coronavirus Response Investment Initiative, (CRII), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης από την πανδημία.
Σύμφωνα με την επιστολή των δύο Επιτρόπων της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση «για να διοχετευθούν γρήγορα οι ευρωπαϊκές δημόσιες επενδύσεις ύψους 37 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του Coronavirus, η Επιτροπή παραιτείται φέτος από την υποχρέωση της να ζητήσει επιστροφή των ανακτήσεων των αχρησιμοποίητων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ταμεία επενδύσεων για το 2019, ώστε αυτοί οι πόροι να αξιοποιηθούν για επενδύσεις στο πλαίσιο του CRII. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 340 εκατ. ευρώ (ενδεικτικό ποσό εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος της εξέτασης και αποδοχής των λογαριασμών). Επιπλέον, η Επιτροπή θα καταβάλει στην Ελλάδα την ετήσια προχρηματοδότηση για το 2020 σε δύο δόσεις τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου, ύψους 460.135.394,67 ευρώ».
Επιστολή Επιτρόπων
Στην επιστολή των δύο Επιτρόπων σημειώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σειρά προτάσεων στις 13 Μαρτίου 2020 για την τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επωφεληθούν από μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη και στοχοθετημένη βοήθεια», παρουσιάζει τις κατευθύνσεις των μέτρων που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη και σημειώνεται ότι:
«η επιδημία Coronavirus αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη στις κοινωνίες μας και μεταξύ των κρατών μελών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Το πλεονέκτημα της συλλογικής και συντονισμένης δράσης ως κοινότητας αντισταθμίζει τις ατομικές και μειωμένες απαντήσεις. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να μετριάσουμε τον αντίκτυπό του ώστε να αποφευχθεί η παραμόρφωση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας παράλληλα την ανταπόκριση των συστημάτων μας και μετριάζοντας τις σημαντικές επιδράσεις στις οικονομίες μας».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αντιπαραγωγική η αποδόμηση των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας
- ΓΣΕΒΕΕ: ανεπαρκή τα ενεργειακά μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
- ΥΠΕΝ: τρία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση
- Εργασίας: όλα τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση
- Αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες
- ΥΠΕΝ: ανακοινώνονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια