Αυθαίρετα: απελευθερώνονται οι μεταβιβάσεις χιλιάδων διαμερισμάτων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 3 Δεκεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Απελευθερώνονται χιλιάδες διαμερίσματα, για μεταβιβάσεις και μισθώσεις αλλά και ανακαινίσεις, με τη νέα ρύθμιση του πολεοδομικού νομοσχέδιου, που δίνει τη δυνατότητα τακτοποιήσης αυθαιρέτων σε πολυκατοικίες, χωρίς να είναι υποχρεωτική η συναίνεση των συνιδιοκτητών.
Μόνον στην Αττική η νέα ρύθμιση αφορά περί τα 10.000 ακίνητα και χιλιάδες ακίνητα σε περιοχές όλης της χώρας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής & Διεθνούς Ένωσης Συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας, σημειώνοντας ότι:
-«Η ρύθμιση του άρ.81 του Σ/Ν, με την οποία τροποποιούνται διατάξεις του άρ.98 Ν.4495/2017 αναφορικά με τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης σύστασης σε περίπτωση τακτοποίησης, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καθώς επιλύει ένα ζήτημα που είχε δυσχεράνει τις συναλλαγές για χρόνια και ως Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι από την αρχή αναδείξαμε. Η συγκεκριμένη δε ρύθμιση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις σχετικές προτάσεις τροποποίησης που είχαμε ως Σώμα υποβάλει».
Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ η διάταξη αφορά την τακτοποίηση διαμερισμάτων μονομερώς από τους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών, τα οποία καταλαμβάνουν εμβαδόν κοινόχρηστου χώρου, κάτι που στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνέβαινε εν αγνοία τους. Το ανακάλυπταν, τη στιγμή που είχαν την πρόθεση να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν τα διαμέρισματά τους.
Για πρώτη φορά
Η διάταξη που περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε πολεοδομικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίστηκε επαρκής και ολοκληρωμένη για να λύσει ένα χρονίζον ζήτημα, τόσο από την ΠΟΜΙΔΑ όσο και την Ένωση Συμβολαιογράφων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών, που έχουν καταλάβει κάποιο πολύ μικρό εμβαδόν, από κάποιον κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, να προβούν σε μονομερή τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε να μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ή να πουλήσουν το ακίνητό τους.
Ποια διαμερίσματα νομιμοποιούνται
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, στην παρέμβαση του στο διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διάταξη για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε διαμερίσματα πολυκατοικιών από κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Σχολίασε δε ότι το ζήτημα «σωστά λύνεται και σίγουρα θα δώσει διέξοδο, σε θέματα που αφορούν τις πολυκατοικίες». Ειδικότερα στους όρους για την τακτοποίηση όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Ταγαρά συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
*Αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 28 Ιουλίου του 2011. Και πάντα μέσα στο νόμιμο όγκο της οικοδομικής αδείας.
*Αφορά παραβάσεις κοινοχρήστων χώρων που έχουν κατασκευαστεί με την ανέγερση της πολυκατοικίας. Γιατί έχει σημασία πότε συνέβη αυτή η παράβαση- κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή είναι η ίδια παράβαση σε όλους τους ορόφους.
«Και τα δύο ανάγονται στο χρόνο κατασκευής της πολυκατοικίας και εντός νομίμου όγκου. Είναι μείζονος σημασίας, να μπορεί ο ιδιοκτήτης μόνος να ασκήσει το δικαίωμά του, γιατί έτσι το αγόρασε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Βεβαίως, κάποιοι μπορεί να το αγνοούν. Γιατί έτσι μπορεί να κατασκευάστηκε εξαρχής. Κι έτσι το πήραν και κατοικούν χωρίς καμία αλλαγή. Κι όταν έρχεται η ώρα να ελέγξουν τη νομιμότητα, συγκρίνοντας τα εγκεκριμένα σχέδια, και όχι τα σχέδια πώλησης, γιατί ενίοτε ήταν διαφορετικά με τα εγκεκριμένα, υπήρχαν διαφωνίες».
Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα
«Είναι η πρώτη και μοναδική που αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα χωρίς ανεφάρμοστους όρους και χωρίς νομικές ορολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής & Διεθνούς Ένωσης Συμβολαιογράφων κ. Γιώργος Ρούσκας. Και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε επέμβαση στον κοινόχρηστο χώρο, η οποία έχει γίνει σε ένα χρονικό ορίζοντα πριν από τις 28 Ιουλίου 2011, άρα το 99% των περιπτώσεων, όπως και οι ανάλογες περιπτώσεις στα ισόγεια και τα υπόγεια χωρίς ουδεμία προϋπόθεση, όπως και οι επεμβάσεις στα δώματα, όταν δεν έχουμε υπέρβαση του όγκου της οικοδομής, συλλήβδην μπορούν να νομικά υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι, γύρω στις 8 χιλιάδες συμβολαιογραφικές πράξεις, οκτώ χιλιάδες δικαιώματα στην Αττική μπορούν με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να υλοποιηθούν. Έτσι έχουμε στην αγορά ακινήτου, νέα ακίνητα τα οποία ήταν μέχρι σήμερα νεκρά εκτός συναλλαγών».
Σχετικά Άρθρα
- Πολυκατοικίες: ρύθμιση για υπαγωγές αυθαιρέτων και μεταβιβάσεις
- Μεταβίβαση διαμερίσματος: πως θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση για τις αποκλίσεις
- Ακίνητα: πως ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις με αποκλίσεις τετραγωνικών
- Νομοθετική λύση το Σεπτέμβριο για μεταβιβάσεις με αποκλίσεις τετραγωνικών
- ΥΠΕΝ: λύση για μεταβίβαση χιλιάδων διαμερισμάτων με αποκλίσεις τετραγωνικών
- ΠΟΜΙΔΑ: πως θα δοθεί οριστική λύση για συμβόλαια και βεβαιώσεις μηχανικών