Αυθαίρετα: τι αλλάζει για τακτοποιήσεις και πρόστιμα από την 1η Οκτωβρίου
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 24 Σεπτεμβρίου 2020 Αργύρης
Της Γραμμάτης Μπακλατσή, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
Τελευταία ευκαιρία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που αποκλείει νέα πράταση, έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να τα τακτοποιήσουν και να πετύχουν ελαφρύνσεις σε πρόστιμα και δημοτικά τέλη.
Δείτε εδώ στο ecopress: Το ΥΠΕΝ βάζει οριστικό τέλος στην παράταση των αυθαιρέτων
Μάλιστα, όσον αφορά στα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα καθώς και για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες (κτίρια που έχουν υπερβεί την οικοδομική τους άδεια κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος) η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Για τα κτίσματα με τις μικρότερες σχετικά παραβάσεις, οι οποίες προκαλούν μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα τακτοποιήσουν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας -ωστόσο- προσαυξημένα πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα έχουν προσαύξηση 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά σε κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.
Για αυτό τον λόγο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε μηχανικό, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες με λιγότερα πρόστιμα και πολλές δόσεις αλλά και για να επωφεληθούν τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου που παρέχει απαλλαγή των δημοτικών τελών και φόρων μέχρι τις 30-12-2019 για τα ακίνητά τους. Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης λήγει και αυτή στις 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τις δηλώσεις αυθαιρέτων κατασκευών.
- Ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τα αυθαίρετα σήμερα;
Δίνονται οι παρακάτω διευκολύνσεις σε όσους δηλώσουν τα αυθαίρετα τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020:
- Εξόφληση προστίμων σε 100 δόσεις.
- Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
- Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
- Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
- Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
- Μειωμένα παράβολα.
- Μειωμένα πρόστιμα.
- Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.
- Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.
- Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο εντός σχεδίου, χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
- Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993.
- Έκπτωση 30% σε όσους έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».
- Εκπτώσεις έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.
- Μείωση 30% έως 50% για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
- Τι θα ισχύσει μετά την 1η Οκτωβρίου 2020;
1ον) Δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1983.
2ον) Δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν όσα κτίσματα έχουν μεν οικοδομική άδεια αλλά οι αυθαιρεσίες τους είναι πολύ μεγάλες και ξεπερνούν το 40% της δόμησης ή της κάλυψης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το ύψος.
Αυτά τα κτίσματα θα θεωρούνται κατεδαφιστέα και θα τους επιβληθούν από την Πολεοδομία μεγάλα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
3ον) Τα μικρότερα αυθαίρετα θα τακτοποιούνται για τα επόμενα 6 χρόνια αλλά με μεγαλύτερα πρόστιμα, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου 2026 και την υποχρέωση καταχώρισης της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο. Δηλαδή, η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του και η μη έκδοση αυτής θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας.
- Ποια θα είναι τα επιπλέον πρόστιμα, για όσους δηλώσουν τα «μικρά» αυθαίρετά που δικαιούνται, μετά την 1η Οκτωβρίου 2020;
Για τα αυθαίρετα που θα τακτοποιηθούν μετά την 1ηΟκτωβρίου 2020 και έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ηςΜαρτίου 2026, η κλιμακωτή προσαύξηση των προστίμων θα είναι η εξής:
– Κατά 20% αν η υπαγωγή γίνει από 1/10/2020 έως 30/09/2021
– Κατά 25% αν η υπαγωγή γίνει από 1/10/2021 έως 30/09/2022
– Κατά 30% αν η υπαγωγή γίνει από 1/10/2022 έως 30/09/2023
– Κατά 35% αν η υπαγωγή γίνει από 1/10/2023 έως 30/09/2024
– Κατά 40% αν η υπαγωγή γίνει από 1/10/2024 έως 31/03/2026.
Επίσης θα υπάρχει προσαύξηση στο πρόστιμο κατά 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή βρίσκεται σε περιοχές προστασίας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα.
- Εκτός από τα μειωμένα πρόστιμα, ποιες άλλες φοροαπαλλαγές έχουν τα αυθαίρετα, που θα δηλωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020;
Όσοι πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ για αυθαίρετα μέχρι 100 τετραγωνικά και 500 ευρώ για αυθαίρετα που έχουν εμβαδό πάνω από 100 τετραγωνικά, δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικούς δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για την δεκαετία 2010 – 2019. Επιπλέον, αυθαίρετα κτίσματα που νομιμοποιούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να κάνουν τη σχετική δήλωση οι ιδιοκτήτες με τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν τακτοποιήσει, χωρίς να καταβάλλουν φόρους σε εφορία, πρόστιμα διατήρησης στην πολεοδομία και ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
- Οι δημοτικές φοροαπαλλαγές ισχύουν μόνο για τις κατοικίες;
Όχι. Ισχύουν για όλες τις χρήσεις όπως: γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες – βιοτεχνίες και γενικά κάθε κτήριο που έχει Κύρια ή Βοηθητική Χρήση.
- Οι φοροαπαλλαγές αφορούν και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
Ναι. Η ρύθμιση αφορά και στην υποβολή – δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τέλη να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Όμως για να ισχύσει η φοροαπαλλαγή θα πρέπει να δηλωθεί το κτίσμα ως μη ηλεκτροδοτούμενο στο Δήμο μέχρι τις 31-12-2019.
- Τι ακριβώς δηλώνουμε στα «Μη ηλεκτροδοτούμενα»;
Στα «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:
– Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)
– Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
– Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
– Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.
– Επιφάνειες χώρων που ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή πολυκατοικίας.
- Πληρώνουν ΤΑΠ και τα αδόμητα οικόπεδα;
Σύμφωνα με το νόμο, η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους, που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής, ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.
- Τί γίνεται με τις αποθήκες και τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες, που έχουν αποκλειστική χρήση συγκεκριμένοι ένοικοι, αλλά φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα;
Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν ανεξάρτητη, διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος και πρέπει να υποβληθεί δήλωση, διότι μόνο για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ.
Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.
- Τι ισχύει με τις πιλοτές;
Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
- Δηλώνω το καθαρό εμβαδό του κτίσματος ή το συνολικό με τοίχους και μπαλκόνια;
Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
- Εκλεισα τον ημιυπαίθριο χώρο. Τον δηλώνω;
Αν υπάρχουν κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, πρέπει να προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
- Τι ισχύει όταν ένα ακίνητο δεν δηλώνεται σωστά στο Ε9 και στη ΔΕΗ;
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet και μετά να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Θα πρέπει να ξέρετε όμως, ότι μετά τη διόρθωση του Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στην επιφάνεια των ακινήτων που θα δηλωθούν.
Σχετικά Άρθρα
- Τι πρέπει να κάνουν οι κληρονόμοι ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές
- Πως και μέχρι πότε δηλώνονται αυθαίρετα κτίσματα από κληρονομιά
- Τι αλλάζει για παλιά και νέα αυθαίρετα με τη ψηφιακή παρακολούθησή τους
- Αυθαίρετα: καμπανάκι για όλες τις τακτοποιήσεις, οι προθεσμίες και τα πρόστιμα
- ΥΠΕΝ για μεγάλα αυθαίρετα: από τις εξαιρέσεις σε οριζόντια τακτοποίηση
- ΥΠΕΝ: τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5