Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ταρατσόκηπος της Ευρώπης
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΈργαΦυσικοί πόροι 5 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Ο μεγαλύτερος αστικός κήπος στον κόσμο δημιουργήθηκε σε μία ταράτσα της Γαλλικής Πρωτεύουσας! Στην καρδιά του Παρισιού, θα λειτουργήσει στις αρχές του χρόνου ένας απέραντος ταρατσόκηπος, ο οποίος, δεν αποτελεί μόνο ένα εξαιρετικό επίτευγμα αρχιτεκτονικής τοπίου, αλλά σύμφωνα με τους εμπνευστές του, ένα παγκόσμιο μοντέλο βιώσιμης γεωργίας και παραγωγής, εντός ενός πυκνού αστικού ιστού.
«Κεντρικός άξονας του πρότζεκ» όπως εξηγεί ο Pascal Hardy επικεφαλής της Agripolis που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της δημιουργίας του τεράστιου γαλλικού ταρατσόκηπου, είναι, ο κήπος να αποτελέσει ένα μοντέλο καλής πρακτικής παγκοσμίως, το οποίο θα υπηρετεί πιστά τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της βιώσιμης γεωργικής παραγωγής. Θα χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας σπόροι, και προϊοντα που θα μεγαλώνουν και θα αναπαράγονται βάσειτων φυσικών κύκλων και αρχών καλλιέργειας, εδώ, μέσα στην καρδιά του Παρισιού»,αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η έκταση τα γαλλικού ταρατσόκηπου ισοδυναμεί με δύο γήπεδα ποσοσφαίρου, καθώς εκτείνεται στα 14 χιλιάδες τετραγωνικά. Εχουν ήδη φυτευτεί 30 είδη βρώσιμων φυτών, ακολουθώντας τις αρχές της αεροπονικής καλλιέργειας, κατά την οποία τα φυτά φυτεύονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και το νερό χρησιμοποιείται με τη μορφή υδρατμών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Κατά συνέπεια δαπανάται μέχρι και 99% λιγότερο νερό σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια. Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει, ο παριζιάνικος ταρατσόκηπος θα παράγει 1 τόνο φρούτα και λαχανικά ημερησίως, όλα καλλιεργημένα με βιολογικές μεθόδους. Επίσης, πέρα από την υψηλή βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, θα δημιουργηθούν 40 νέες θέσεις εργασίες για κηπουρούς που θα επιμελούνται το χώρο και τα φυτά.
Καινοτομίες
Στις καινοτομίες του πρότζεκτ, εντάσσεται και η δυνατότητα που δίνεται στους παριζιάνους να δημιουργήσουν τους δικούς τους μικρούς λαχανόκηπους εντός του ίδιους χώρου. Πρόκειται στην ουσία για ειδικά σχεδιασμένα καλαίσθητα ξύλινα καφάσια, τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί έναντι μικρού αντιτίμου να καλλιεργεί τα δικά του φρούτα και λαχανικά. Στόχος να υπενθυμίσουν στους αστούς του Παρισιού, την αυτάρκεια της διαδικασίας παραγωγής -κατανάλωσης, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα της αστικής γεωργίας.
Για όσους δεν θέλουν να έχουν τη δική τους συγκομιδή, οταρατσόκηπος θα διαθέτει και εστιατόριο όπου θα διατίθενται μαγειρεμένα όλα τα αγαθά του, ενώ στο σχεδιασμό προβλεπεται πλήθος επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα προάγουν τη βιώσιμη γεωργία, τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής αλλά και οποιαδήποτε άλλη δράση αναβαθμίζει τον αστικό χώρο και υπηρετεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι πράσινες στέγες» είναι ένα πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί από το Δημο των Παρισσίων και βρίσκει μεγάλη υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς συμβάλλει αποφαστικά καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας και της ρύπανσης του αστικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, από το 2015, πρώτη η Γαλλία, θέσπισε νόμο βάσει του οποίου όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται σε εμπορικές ζώνες, θα καλύπτονται έστω και μερικώς, είτε με ηλιακούς συλλέκτες είτε με φύτευση
Με στοιχεία από σχετικό δημοσίευμα του Guardian
Σχετικά Άρθρα
- Architecture Master Prize: υποβολή προτάσεων για διεθνές βραβείο
- Εθνικός κήπος: παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα
- Εθνικός Κήπος: κάθε σκέψη «αξιοποίησης» είναι ξένη προς το λόγο ύπαρξης του
- Tα κριτήρια χαρακτηρισμού κτιρίων, ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης
- O ρόλος της Αρχιτεκτονικής στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης
- ΚΑΜ: κινδυνεύει να περιπέσει σε γραφειοκρατική αδράνεια
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024