Αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων, λόγω ρήτρας ρύπων
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΧρήμα 13 Μαΐου 2021 Αργύρης
Αυξήσεις 7% από τους λογαριασμούς Μαΐου αναμένονται στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ ήδη από τον Μάρτιο πελάτες των ιδιωτών παρόχων επιβαρύνθηκαν με ποσά που κυμαίνονται από 12 έως και 31 ευρώ, στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος.
Η εκτίναξη του κόστους ρύπων CO2 αναγκάζει τώρα τη ΔΕΗ να ανατρέψει την απόφασή της για σταθερά τιμολόγια για όλο το 2021 και να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 7%.
Ήδη η έντονα ανοδική πορεία έχει επιφέρει αυξήσεις σε τιμολόγια όσων προμηθευτών έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, ενώ και στη μέση και υψηλή τάση υπάρχουν αυξήσεις.
Η ΔΕΗ που κατέχει πάνω από το 60% της αγοράς είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από τον Νοέμβριο του 2019, λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.
Το ράλι της τιμής του CO2 σε συνδυασμό και με την υψηλή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων, καθώς εκτοξεύουν στα ύψη τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, την οποία οι προμηθευτές αδυνατούν να απορροφήσουν και μετακυλίουν στην κατανάλωση.
Η ενεργοποίηση της σχετική ρήτρα C02 από τον Μάιο αναμένεται να επιφέρει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ τον μήνα στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος, όπως αναφέρεται σχετικά από πηγές της επιχείρησης.
Υπάρχουν ελπίδες με την έλευση του καλοκαιριού να υπάρξει αποκλιμάκωση λόγω και της εισόδου στο ενεργειακό μίγμα περισσότερης ενέργειας από τους κλάδους των ΑΠΕ και αποκλιμάκωσης των τιμών των ρύπων, λένε οι ίδιες πηγές.
Ιδιώτες προμηθευτές
Οι ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι συγκεντρώνουν το 35,47% της λιανικής αγοράς περνούν αυτόματα τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στα τιμολόγια που ενσωματώνουν αντίστοιχες ρήτρες (ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς).
Από τον περασμένο Νοέμβριο τα μεταβλητά τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων έχουν αυξηθεί σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως και 50%. Μέσα στον Μάρτιο πελάτες των ιδιωτών παρόχων επιβαρύνθηκαν με ποσά που κυμαίνονται από 12 έως και 31 ευρώ στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος.
Ανατιμητικές τάσεις
Οι ανατιμητικές τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ασκώντας σημαντικές πιέσεις και στη βιομηχανία μέσης και υψηλής τάσης. Επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξης των 25% και 30%, ενώ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υψηλής τάσης οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο δυσμενές περιβάλλον για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η τελευταία θέτει ως αδιαπραγμάτευτη παράμετρο για την κοστολόγηση των νέων συμβάσεων τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, το συνολικό κόστος της οποίας διαμορφώνεται ήδη κοντά στα 70 ευρώ η μεγαβατώρα και για το επόμενο 12μηνο προβλέπεται κοντά στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι ανατιμητικές τάσεις στην τιμή του ρεύματος προβληματίζουν συνολικότερα τη βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία μπορεί να έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των ρύπων, η εκτόξευση ωστόσο των τιμών απειλεί ευθέως την ανταγωνιστικότητά της και αυξάνει τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή τον κίνδυνο μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες που δεν επιβαρύνονται με κόστος.
Σχετικά Άρθρα
- Σταθερά τιμολόγια ρεύματος η νέα τάση για τις επιχειρήσεις
- «Από τα «κόκκινα» δάνεια στους «κόκκινους» λογαριασμούς ρεύματος
- Πως διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο
- Σε αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος Ιούνιου προχώρησαν οι προμηθευτές
- Ρεύμα: αυξημένες έως 31% οι τιμές των παρόχων για τον Ιανουάριο
- Προμηθευτές ενέργειας: τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου