Αγορά εργασίας: χάσμα Ελλάδας – ΕΕ σε μισθούς, απασχόληση, ανεργία
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΧρήμα 12 Αυγούστου 2024 Αργύρης
Τριπλό χάσμα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά εργασίας και εντοπίζεται στο επίπεδο των μισθών, στα ποσοστά απασχόλησης και στα ποσοστά ανεργίας.
Στους τρεις αυτούς τομείς η ελληνική αγορά εργασίας υπολείπεται έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το χάσμα σε μισθούς, απασχόληση και ανεργία έναντι της Ε.Ε. αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με την απασχόληση, αναφέρεται ότι στις ηλικίες 15-64 ετών η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανήλθε το 2023 στις 18 ποσοστιαίες μονάδες, επίδοση που είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. Ακόμα μία σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας είναι ότι, παρά τη συνεχή και σημαντική μείωσή του από το 2014 και ύστερα, το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και συγκριτικά με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ειδικότερα, το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 15-74 ετών στο σύνολο του εργατικού δυναμικού διαμορφώθηκε το 2023 στην Ελλάδα στο 11,1%, ποσοστό που ήταν 4,5 και 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. αντίστοιχα. Η επίδοση αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με την Ελλάδα να καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μόνο έναντι της Ισπανίας.
Μια επιπλέον σημαντική πρόκληση για την ελληνική αγορά εργασίας είναι το χαμηλό επίπεδο των ονομαστικών αποδοχών, που γίνεται χαμηλότερο εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία εξανεμίζει τις όποιες αυξήσεις, πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων. Το διανεμητικό περιθώριο είναι το ποσοστό κατά το οποίο αυξήθηκαν οι μισθοί και το διανεμητικό κενό είναι το ποσοστό κατά το οποίο θα έπρεπε να αυξηθούν με βάση την παραγωγικότητα. Για το 2022 ο μέσος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία ης ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ υπήρχε διανεμητικό περιθώριο για αύξηση κατά 10,9%, καθώς ο πληθωρισμός έτρεχε με 9,3%! Για το 2023 η αύξηση του μέσου μισθού ήταν 4,5%, όσο ήταν και το διανεμητικό περιθώριο.
Σχετικά Άρθρα
- Σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική για τις πολιτικές απασχόλησης
- ΓΣΕΕ: πόσα δαπανούν οι Έλληνες εργαζόμενοι στις αυξήσεις ρεύματος
- ΔΥΠΑ: τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ
- ΟΑΕΔ: νέα δράση με πρoσλήψεις 10.000 νέων ανέργων
- ΓΣΕΕ: έξι λόγοι που πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός
- Λουκέτα και πρόστιμα σε δεκάδες οικοδομές και εργοτάξια