«Aigaio Project»: απόφαση τορπίλη στην κυβέρνηση και τις ενεργειακές επενδύσεις
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΦυσικοί πόροιΧωροταξία 25 Μαΐου 2021 Αργύρης
Υπηρεσιακή απόφαση γενικού διευθυντή του ΥΠΕΝ απορρίπτει με συνοπτική αιτιολόγηση την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Aigaio Project», για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, που αφορά σε ώριμη και ενταγμένη στα ενεργειακά έργα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος επένδυση, ύψους 1,5 δις ευρώ.
Σχετικά με την απορριπτική υπηρεσιακή απόφαση του ΥΠΕΝ, παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι προκαλεί προσωρινά, κυρίως διαδικαστικού τύπου εμπόδια και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την τελική θετική έκβαση του έργου «Aigaio Project», του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου Eunice Energy Group. Τονίζουν ωστόσο, ότι κυρίως λειτουργεί ως αποτρεπτικό πολιτικό και επενδυτικό μήνυμα, για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τορπίλη στις ενεργειακές επενδύσεις
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι εξηγούν ότι η υπηρεσιακή απόφαση του ΥΠΕΝ και ο πρωτόγνωρος για το αντικείμενο που πραγματεύεται τρόπος που διεκπεραιώθηκε, θέτει σε υψηλή διακινδύνευση εκ προοιμίου και με παρόμοιες άμεσες και μελλοντικές διαδικασίες και αποφάσεις τα ενεργειακά έργα στο Αιγαίο, όπως είναι κάθε κατηγορίας μεγάλα αιολικά πάρκα και έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα οποία έχουν θέσει στην επενδυτική προτεραιότητα τους ενεργειακοί κολοσσοί και μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι. Και σε κάθε περίπτωση τορπιλίζεται το αφήγημα και η πολιτική της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων ΠΕΝ και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, περί κινητοποίησης επενδύσεων άνω των 40 δις ευρώ σε έργα ΑΠΕ, για την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
«Λόγω … έλλειψης βεβαιότητας»
Η απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» σε έγγραφο 6 σελίδων αφού αναφέρει 66 έγγραφα τα οποία «λαμβάνονται υπόψη», καταλήγει σε απορριπτική απόφαση του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αναφέροντας συνοπτικά ως αιτιολόγηση: «διότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ».
Αυτοαναιρείται το ΥΠΕΝ
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις προ λίγων εβδομάδων, κατά τις εργασίες της 4ης συνάντησης της Περιφερειακής Ομάδας της Κεντροανατολικής και Νοτιοανατολική Ευρώπης (NSI East) για την ηλεκτρική ενέργεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζοντας την επίσημη θέση του ΥΠΕΝ και της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε την ύπαρξη του «Aigaio Project» στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτοχρόνως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ αντέκρουσε την τεκμηρίωση και τη βασιμότητα αρνητικής περιβαλλοντικής γνωμοδότησης της διεύθυνσης του ΥΠΕΝ, στην οποία εντέλει βασίστηκε η απορριπτική απόφαση της γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου για την αδειοδότηση του έργου.
Το έργο
Το αίτημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης έγινε από την εταιρία «Κυκλαδίτικα Μελτέμια» του Ομίλου Eunice Energy Group και σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή αφορά σε: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW (106 Α/Γ) στις 14 ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αποτελείται από τρία (3) ΑΣΠΗΕ, τα συνοδά τους έργα, και τη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς (υπόγεια και υποβρύχια), 150 kV, με το ΚΥΤ Λαυρίου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφέρειας Αττικής».
Σημειώνεται ότι το «Aigaio Project» αποτελεί έργο οδηγό για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), ως ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης South-Aegean Interconnector επίσης της εταιρείας Eunice Energy Group (EEG). Το έργο υλοποιεί άμεσα τις εγχώριες και ευρωπαϊκές διασυνδέσεις, αναπτύσσει τις ΑΠΕ και τις υδρογονοπηγές από ΑΠΕ, δίνοντας το έναυσμα και για άλλες μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Κυρίως αξιοποιείται το μοναδικό πλεονέκτημα της πολυνησιωτικότητας και των βραχονησίδων του Αιγαίου, με ευρύτερη αναπτυξιακή, γεωπολιτική και επενδυτική σημασία.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος 3Β: πήρε από το «Project Voula» 11,5 στρέμματα για πράσινο
- Ptolemaida Storage: «πιλότος» για την ΕΕ το ελληνικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
- Κτηματολόγιο: από το χάος των ενστάσεων στο project του Ελληνικού
- Τα ενεργειακά, οικονομικά, τεχνικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του GAP
- Helleniq Energy: προσεκτική η ανάπτυξη στις ΑΠΕ
- Helleniq Energy: ενέργεια από ΑΠΕ στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης