ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με την επιβάρυνση που θέτουν οι φόροι ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με το... Ακίνητα: ελληνικό ρεκόρ υψηλής φορολόγησης στην Ε.Ε

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με την επιβάρυνση που θέτουν οι φόροι ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με το μέγεθος κάθε οικονομίας. Μάλιστα, όσον αφορά τους επαναλαμβανόμενους φόρους στους οποίους περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, η Ελλάδα βρίσκεται  στην κορυφαία τριάδα με την υψηλότερη φορολόγηση, καθώς «ανταγωνίζεται», το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο βρίσκεται η Ελλάδα, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Με κριτήριο την επιβάρυνση που θέτουν οι φόροι ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με το μέγεθος της Οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Taxation and Custom), τα οποία εμπεριέχονται σε μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κατασκευαστικό κλάδο, με κριτήριο το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκεται η Γαλλία, με ποσοστό 4,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,2%.

Mέσος όρος

Σημειώνεται, ότι ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ είναι 2,5% του ΑΕΠ, ενώ χαμηλότερα ποσοστά φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας από την Ελλάδα -πλην της Γαλλίας-, καταγράφονται για όλες τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες: Ισπανία (2,6%,)  Ιταλία (2,4%), Πορτογαλία (2,2%), Μάλτα (1,2%) και Κύπρο (0,9%)

Στην «κορυφή»

Οσον αφορά στους επαναλαμβανόμενους φόρους, στους οποίουςπεριλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υψηλότερα, στην 3η θέση με ποσοστό 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 1,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από τη χώρα μας, προπορεύονται με μικρή διαφορά  μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 3,1% και η Γαλλία με 3%. Στοιχεία επίσης του ΟΟΣΑ  (2018) καταδεικνύουν ότι οι επαναλαμβανόμενοι φόροι στην ακίνητη περιουσία συνιστούν τομεγαλύτερο τμήμα των φόρων περιουσίας στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχουν με υψηλότερο ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα, ήτοι με  5, 8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που ανέρχεται στο 8,5%

Οι αλλαγές

Μετά τη θεσμοθέτηση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από 1/1/2022, σύμφωνα με τις πληροφορίες τελευταίων μηνών από το κυβερνητικό επιτελείο, ομάδας εργασία στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Στόχος, η δρομολόγηση ενός νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022 με νέα κλιμάκια και  συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, εξαλείφοντας τις παραδοξότητες που χαρακτηρίζουν το σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας οι οποίες δημιουργούν ανισότητες στην επιβάρυνση των φορολογουμένων. Μια τρανταχτή στρέβλωση αφορά το συντελεστή παλαιότητας.

Συντελεστής παλαιότητας

Συγκεκριμένα, στις αντικειμενικές αξίες εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας για τα ακίνητα κάποιας ηλικίας, με ελλιπή τρόπο, καθώς ο ανώτατος συντελεστής είναι τα 25 έτη.  Δηλαδή, είτε το ακίνητο έχει κατασκευαστεί το 1999 είτε το 1955, ο συντελεστής παλαιότητας, επομένως και η απομείωση της αντικειμενικής αξίας, είναι ακριβώς ίδια. Ετερο παράδοξο, έχει να κάνει με την αντικειμενική αξία, καθώς άλλη χρησιμοποιείται για το φόρο μεταβίβασης και άλλη για το φόρο κατοχή τον ΕΝΦΙΑ για το ίδιο ακίνητο.

Απομειώνονται οι αξίες των ακινήτων

Η ΠΟΜΙΔΑ πολλάκις έχει αναφέρει ότι  χρειάζεται παρέμβαση για το Συντελεστή Παλαιότητας, ο οποίος απομειώνει σήμερα τις αξίες όλων των υπολοίπων οικοδομών ως εξής:

*Των κατοικιών: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40% (δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του 50 και του 60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του 80!)

*Των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!)

*Των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20%, (με την εφαρμογή του πραγματικά ασύλληπτου «συντελεστή νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων!).

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας