Επαγγελματικά ακίνητα δύο ταχυτήτων με κριτήριο την ενεργειακή απόδοση
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΧρήμα 13 Δεκεμβρίου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Επαγγελματικά ακίνητα δύο ταχυτήτων καταγράφουν οι τελευταίες τάσεις στην κτηματαγορά. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν αύξηση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης, ωστόσο, η ανοδική πορεία αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επαγγελματικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, ήτοι με αναβαθμισμένα ενεργειακά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η ζήτηση που καταγράφεται είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Δύο ταχύτητες
Στην κτηματαγορά καταγράφοντα δύο ταχύτητες στους γραφειακούς χώρους, με τις εταιρείες να στρέφουν τον ενδιαφέρον μόνο στα πράσινα κτίρια που ικανοποιούν συγκεκριμένους όρους βιωσιμότητας. Όπως αναφέρει στο «Ecopress», ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates κ. Θέμης Μπάκας, στα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των επαγγελματικών ακινήτων, συγκαταλέγεται πέραν της εγγύτητας με σταθμούς μετρό, με συγκεκριμένους εμπορικούς άξονες, τα ενεργειακά χαρακτηριστικά του κτιρίου, ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας και από το 2020 και μετά. Μάλιστα όπως εξηγεί. είναι από τους πλέον βαρυσήμαντους παράγοντες που κρίνουν την αξία ενός επαγγελματικού ακινήτου στην κτηματαγορά.
Λίγα για πολλούς
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι τα πράσινα κτίρια, μπορεί να είναι ζητούμενο, αλλά είναι λίγα στη χώρα μας, κι αυτό διαμορφώνει τις τιμές προς τα πάνω. Κυρίως μεγάλες εταιρείες αλλά και πολυεθνικές αναζητούν όπως εξηγεί χώρους υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, καθώς όλες οι εταιρείες δίνουν μεγάλη σημασία πια στις πολιτικές βιωσιμότητας. Επισημαίνεται ακόμη, ότι η έννοια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι έννοιες της αειφορίας και της βιωσιμότητας, αλλά και οι επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG δείκτες), στρέφει όλο και περισσότερες εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα την ενεργειακή απόδοση των υποδομών της, και με τα αντίστοιχα οφέλη, σε λειτουργικά έξοδα, τα οποία προκύπτουν.
Η ακτινογραφία της αγοράς
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, καταγράφεται αύξηση 1,4% κατέγραψαν οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων υψηλών προδιαγραφών) στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα ενοίκια τους στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,4% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,2% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 1,2%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 2,3%, για τη Θεσσαλονίκη -0,2% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 0,2%.\
Το πρώτο εξάμηνο
Το α΄ εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2020 τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%.
Οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 0,3% στη Θεσσαλονίκη και 2,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Αναθεωρημένα στοιχεία
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 2,5% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 2,2% για την Αθήνα, 5,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,0% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2020 τα μισθώματα καταστημάτων μειώθηκαν κατά 0,9%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020 τα μισθώματα των καταστημάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 0,6%.
Σχετικά Άρθρα
- Ακίνητα: στην πρώτη γραμμή τα πράσινα κτίρια
- Κτηματαγορά: ζήτηση και τιμές, με κριτήρια ESG στις κατασκευές
- Ακίνητα: το ενεργειακό κόστος εκτοξεύει τις τιμές ενοικίων
- Κτηματαγορά: φρένο στους πλειστηριασμούς με leasing ακινήτων
- Ομόνοια: στο προσκήνιο παλιά, μικρά και φθηνά ακίνητα
- Πάρκινγκ σε τιμές …διαμερίσματος-ρεκόρ μεταβιβάσεων